Megfenyegette Brüsszel a lengyeleket
Világ

Megfenyegette Brüsszel a lengyeleket

Egyelőre azt várja az Európai Bizottság, mit kezd a szejm az államfő vétójával az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó törvények esetében.

Világ

Libéria: Taylor elnök a jövő héten átadja a hatalmat

Charles Taylor elnök a jövő héten távozik a hatalomból - közölte kedden újságírókkal Thabo Mbeki dél-afrikai államfő. Közben a nigériai békefenntartók megérkezése ellenére folytatódnak a harcok a polgárháború sújtotta Libéria fővárosában, Monroviában.

Világ

Terrortámadás egy dzsakartai luxusszállodában

Legalább tíz halottja és 104 sebesültje van annak a robbantásnak, amelyet öngyilkos terroristák követtek el egy gépkocsiba rejtett robbanószerkezetettel kedden a jakartai Marriott Hotelben, az indonéz főváros üzleti negyedének közepén. Az akció hírek szerint kapcsolatban állhat az Indonéziában iszlám szélsőségesek ellen jelenleg folyó több perrel.

Világ

Vizsgálják az Irakban szolgáló katonák rejtélyes megbetegedéseit

Az amerikai védelmi minisztérium vizsgálatot indít az Irakban és a környező országokban szolgálatot teljesítő amerikai katonák körében az elmúlt hónapokban megszaporodott és már halálos áldozatokat is követelő, súlyos tüdőgyulladásos megbetegedésekkel kapcsolatban, jelentette be a Pentagon.

Világ

Washington az Izraelnek folyósított hitelek befagyasztását mérlegeli

Az Egyesült Államok megtorló intézkedésként az ígért hitelek folyósításának befagyasztását mérlegeli Izraellel szemben a Ciszjordánia nagy részét lezáró, vitatott biztonsági kerítés építése miatt. Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök közben lemondta szerdára tervezett találkozóját Ariel Saron izraeli kormányfővel

Világ

Hőhullám sújtja Európa nagy részét

Hőmérsékleti rekordokkal, városok szmogba burkolózásával, aszállyal és erdőtüzekkel együtt járó hőhullám sújtja az utóbbi napokban Európa nagy részét, elsősorban nyugati és déli övezeteit. A hőség főleg Spanyolországot, Franciaországot, Németországot, Svájcot, Nagy-Britanniát és Portugáliát sújtja.

Világ

Irán: Khomeini unokája Irakból indítana forradalmat

Khomeini ajatollahnak, az iráni iszlám forradalom elhunyt vezérének legidősebb unokája az iraki Nedzsef városból akarja támadni az iráni rendszert. Lapértesülés szerint az iráni titkosszolgálat a "tiszteletlen" utód likvidálását tervezi.

Világ

Ötvenre emelkedett a mozdoki merénylet áldozatainak száma

Feltehetően Sámil Bászájev csecsen hadúr utasítására hajtották végre pénteken az észak-oszétiai Mozdokban azt az öngyilkos merényletet, amely, mint vasárnapra kiderült, 50 ember életét oltotta ki és 82-t sebesített meg a város katonai kórházában.

Világ

Távozik posztjáról a brit hírszerzés főnöke

Jövőre távozik posztjáról a brit hírszerzés vezetője, de nem azért, mert Irak miatt nézeteltérésbe keveredett volna a kormánnyal. Nagy-Britanniát jelenleg belpolitikai válság sújtja éppen az Irakkal kapcsolatos hírszerzési anyagok kezelése miatt.

Világ

Irak: parancsnokuk szerint a magyar katonák meg tudják védeni magukat

Az Irakban lévő magyar katonák felkészültek arra, hogy szükség esetén megvédjék magukat - véli parancsnokuk. Közben tovább folyik a hajsza Szaddám Huszein volt iraki elnök után. Washington szerint nincs szükség új ENSZ-határozatra az iraki újjáépítés ügyében.

Világ

Izrael 443 palesztin foglyot enged szabadon

Izrael szerdán 443 palesztint bocsát szabadon a börtöneiben raboskodó hatezerből. A palesztin hatóság kedvezően fogadta a döntést, de csak a fogolyprobléma megoldásának első lépéseként.

Világ

Irak: lengyel katonákat támadtak a magyarok közelében

Először kerültek nehéz helyzetbe Irakban az ott szolgálatot teljesítő lengyel katonák: péntek hajnalban aknavető-támadás érte a közép-iraki Hilla település közelében lévő logisztikai táborukat. Ezen a településen van a magyar katonák főhadiszállása is, ahol jelenleg 61 magyar katona állomásozik.

Világ

ICG: Észak-Korea 2010-ig 200 atomfegyvert állíthat elő

Észak-Koreának az a szándéka, hogy néhány hónapon belül hat, 2010-ig pedig több mint 200 nukleáris fegyvert fejleszt ki - állítja az International Crisis Group (ICG) nevű független elemző csoport pénteken Brüsszelben és Washingtonban egyidejűleg közzétett jelentésében. A jelentés szerint a Koreai-félszigeten egy esetleges háború „katasztrófához” vezetne.

Világ

Amerikai hadihajók közelednek Libéria partjaihoz

Heves harcok robbantak ki péntek reggel Monroviában a Charles Taylor libériai elnökhöz hű erők és a fegyveres lázadók között. Vasárnapra várják az első amerikai hadihajók megérkezését a nyugat-afrikai ország partjaihoz, de a partraszállás pontos időpontját egyelőre nem tudni.

Világ

Kelly-ügy: kihallgatják a brit miniszterelnököt

Tanúként hallgatja ki a bíróság Tony Blair brit miniszterelnököt a két hete elhunyt fegyverszakértő, David Kelly halála körülményeinek pénteken kezdődött, független jogi vizsgálata során.

Világ

Szaddám Huszein lányai Jordániában

Ammán menedéket nyújt Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök két legidősebb lányának és kilenc unokájának az Egyesült Államok és Jordánia előzetes egyeztetése alapján - erősítették meg csütörtök este Washingtonban. A két Huszein-lány - Ragd és Rana - továbbá gyermekeik néhány órával korábban érkeztek Jordániába.

Világ

Brit képviselők szerint az al-Kaida még ma is veszélyt jelent

A brit parlament külügyi bizottságának jelentése szerint közel két évvel a terrorizmus elleni nemzetközi művelet kezdete után még mindig nem azt mondani, hogy csökkent volna a terrorfenyegetés az al-Kaida szervezet részéről. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok figyelmeztette Olaszországot, hogy információik szerint az al-Kaida gépeltérítésre készül a térségben.

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Samsung támogatásával