Világ

A bankrablók is igazodnak Bush és Kerry kampányához

Három bankot raboltak ki szerdán Davenport-ban, miközben Bush amerikai elnök és a demokrata Kerry rivális kampányköreiket futották. A rendőrség túlságosan el volt foglalva a politikusok látogatása miatt.

Világ

Feltárulnak a katyini mészárlás orosz aktái

Betekintést enged Moszkva Lengyelországnak az orosz igazságszolgáltatás irataiba, amelyek a katyini mészárlással foglalkoznak. Sztálin 1940-ben adott parancsot lengyel katonatisztek likvidálására, azután, hogy a náci Németországgal felosztották Lengyelországot.

Észak-Korea

Amerika észak-koreai rakéták hatótávolságába kerül?

Észak-Korea hajókról és tengeralattjárókról indítható rakétarendszerek kifejlesztésén munkálkodik, amelyekkel elérheti az USA egész területét - írja legújabb számában a Jane’s Defense Weekly, a Londonban megjelenő tekintélyes katonai szaklap. Az Egyesült Államokban egyelőre nem kommentálták a hírt.

Világ

A grúz kormány turistákra is lőne, Moszkva tiltakozik

Mihail Szaakasvili grúz államfő kedden lőparancsot adott minden, a grúz területi vizeket megsértő hajóra. Válaszul Moszkva figyelmeztetett: az orosz állampolgárok életét veszélyeztető lépéseket azonnal megtorolja.

Világ

Megalakult az új cseh kormány

Stanislav Gross miniszterelnök hivatalosan is átvette az ország irányítását Vladimír Spidla távozó kormányfő kabinetjétől. A kormányfő már a múlt héten, tizenhét minisztere pedig szerdán délelőtt tette le a hivatalos esküt a Hradzsinban.

Világ

Kerry az amerikai Háry János?

Egy rövidesen megjelenő könyv szerint Kerry blöfföl, amikor a vietnami háborús hőstetteiről beszél. Kitüntetéseit is csalásoknak köszönheti, méltatlan magatartása miatt négy hónap szolgálat után eleresztették a hadsereg kötelékéből. Kerry tábora visszautasítja a vádakat.

Világ

Szétpukkant a román kormánypárt túlméretezett lufija

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (SZDP) hónapról hónapra veszít népszerűségéből - áll az IMAS közvéleménykutató cég legfrissebb felmérésében, amely szerint április óta a párt támogatottsága 17,5 százalékkal zuhant. Elemzők szerint az előny korábban is csak papíron létezett.

Világ

Irak: dánokat is gyanúsítanak fogolyveréssel

Több dán katona ellen folyik vizsgálat azzal a gyanúval, hogy iraki szolgálatuk alatt részt vettek iraki foglyok megkínzásában - közölte kedden a koppenhágai védelmi minisztérium szóvivője.

Világ

Forródróton is jelezhető a szabad mozgás akadályozása

Az ECAS (Európai Polgárok Akciós Szolgáltatói) augusztusban segélyvonalat indít, hogy bejelentést tehessenek azok, akiket a kibővített Európai Unión belül a szabad mozgás alapjogában sértettek meg – írja az euro.hu.

Világ

Szeptemberben akart támadni az al-Káida

A bejelentetteknél több pénzintézet van az al-Káida célkeresztjében. A július végén Pakisztánban elfogott, tanzániai születésű terrorista vezér kihallgatóinak elmondta, szeptember elejére, a republikánus konvenció időpontjára tervezték Amerika-ellenes akciójukat.

Világ

Önmagával pereskedik Kolozsvár polgármestere

Saját magával áll perben Emil Boc kolozsvári polgármester, aki egy olyan bírósági határozat ellen nyújtott be fellebbezést, amelyben korábban ő maga és az általa képviselt Demokrata Párt (PD) volt a nyertes - olvasható a keddi romániai magyar sajtóban.

Szudán

ENSZ BT: a szudáni kormány 30 napot kap a milicisták lefegyverzésére

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szombati határozata "szankciókkal felérő lépéseket" helyezett kilátásba arra az esetre, ha Kartúm 30 napon belül nem fegyverzi le, és nem állítja bíróság elé a nyugat-szudáni Dárfúrban kegyetlenkedő arab milíciák tagjait. Szudán külügyminisztere szerint ez az idő kevés.


A címlapról ajánljuk