Világ

Porter Goss a CIA új fönöke

Bush elnök kedden délután bejelentette, hogy Porter Gosst, floridai republikánus képviselőt a képviselőház hírszerzési bizottságának elnökét nevezte ki a CIA élére. Goss kinevezését a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Elődjét, George Tenet-et számos bírálat érte, főként az iraki háborút megelőző hirszerzés minősége miatt.

Világ

A láthatatlan mikroorganizmusok nyomában

Egyre több tudós, köztük Sean Nee skót kutató vélekedik úgy, hogy a biológiai sokszínűség megőrzésére tett erőfeszítések során figyelemmel kell lenni a mikroorganizmusokra is, amelyek az élő anyag alighanem legnagyobb tömegét és faji változatosságát adják. Foglalkozni kell a láthatatlan világgal.

Világ

Korrupcióellenes kampány indult Romániában

A Transparency International (TI) más civil szervezetekkel és az Európai Unióval közösen kampányt indított a romániai korrupció ellen, "Ne vesztegess!" szlogennel. A kampányt az EU Phare-keretéből finanszírozzák.

Világ

Pokolgép robbant két isztambuli szállodában

Hajnalban két robbanás rázta meg két kis isztambuli szálloda csöndjét. A török rendőrség szerint feltehetően terrortámadás volt, egy ember meghalt és heten megsebesültek.

Világ

Helikopterek és limuzinok a terroristák arzenáljában

Az al-Káida új terveihez sétarepülést végző helikoptereket és bérelt limuzinokat akar felhasználni. Bár az Egyesült Államok és Pakisztán számos terrortervet keresztülhúzott, a veszély nem múlt el, a következő hetek sorsdöntőek lehetnek - véli az FBI helyzetértékelésében.

Világ

Újabb bolgár túszt fejeztek le?

Újabb kivégzést bemutató videófelvételt tett fel hétfőn az internetre egy szélsőséges csoport. Még nem tudni, hogy a felvétel autentikus, és ha igen, az elrabolt Ivajlo Kepov fejét vették-e. Kepovot egy másik bolgár teherautósofőrrel, Georgi Lazovval együtt fogták el a terorristák. Lazovot (képünkön) július 13-án fejezték le.

Világ

Öt halottja van a japán atomerőmű-robbanásnak

Gőzszivárgás ölt meg legalább öt embert Japánban a mihamai atomerőműben, de radioaktív anyag nem került ki a szabadba a szerencsétlenség során. A Reuters szerint a mostani számít az eddigi legnagyobb atomerőmű balesetnek a távol-keleti országban.

Világ

Elrabolt műkincsek nyomában - Bagdadi tudósítónk jelenti

Bagdadban egy autodidakta művész fejébe vette, hogy visszaszerzi a Szaddám Galéria elrabolt kincseit. Egy Mirót már megtalált – állítólag az igazit. A művész most két Picasso rajzot is ki akar nyomozni, bár tudja, hogy az anarchikus viszonyok között erre nagyon kevés esélye van. Csak abból merít bátorságot, hogy visszaszerezte a legnagyobb iraki festő négy művét is.

Világ

Uniós felszólítás Ukrajnának: vonuljon ki a Duna-deltából

Az új Duna-delta-csatorna építésének felfüggesztésére szólította fel Ukrajnát az Európai Bizottság környezetvédelmi főbiztosa. A román fél nem fogadja el Kijev érvelését, miszerint gazdasági okok miatt kezdenék el a mérhetetlen környezetvédelmi károkat okozó munkálatokat.


A címlapról ajánljuk
Akikről Putyinék inkább hallgatnának

Akikről Putyinék inkább hallgatnának

Orbán Viktor még mindig nem meri szóba hozni Vlagyimir Putyin előtt, hogy 200 ezer magyar ma is jeltelen oroszországi sírban nyugszik. A kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt Stark Tamás történész beszélt a HVG-nek erről.