Lehet, hogy az USA nem számíthat a NATO-tagállamokra Észak-Korea ellen?
Világ

Lehet, hogy az USA nem számíthat a NATO-tagállamokra Észak-Korea ellen?

Guam szigetének megtámadásával fenyegetőzik Észak-Korea. A sziget amerikai terület, és a térség legfontosabb haditengerészeti támaszpontja, ám ennek ellenére megtámadása esetén nem lépne életbe a NATO-szerződés ötödik cikkelye, amely a szövetségesek mozgósítását vonná maga után.

Világ

Szabadlábra kerülhet egy közelmúltban elítélt háborús bűnös

Svédország beleegyezett abba, hogy Biljana Plavsics volt boszniai szerb elnöknek az ország egyik börtönében biztosítson helyet, miután az egykori boszniai "vasladyt" a hágai Nemzetközi Törvényszék korábban 11 évi szabadságvesztésre ítélte. Mivel Svédországban a 70 éven felüli elítélteknek nem kell börtönben maradniuk, az ottani hatóságok várhatóan kérni fogják Plavsics szabadlábra helyezését idős korára való tekintettel.

Világ

Putyin: Moszkva sem volt biztos abban, hogy Iraknak nincs tömegpusztító fegyvere

A világot fenyegető legnagyobb veszély ma már nem a nagyhatalmak egymás közötti konfliktusa, mindenki közös ellensége a terrorizmus - mondta csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott megbeszélése után Tony Blair brit kormányfő. Az orosz államfő londoni látogatása során bevallotta: Moszkva is úgy gondolta, hogy Iraknak lehetnek tömegpusztító fegyverei.

Világ

Libéria: több száz halott a fővárosban

Két-háromszáz civil áldozata és mintegy ezer sebesültje van a libériai fővárosban, Monroviában a kormányerők és a lázadók között második napja dúló harcoknak. Eközben Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete szerdán a libériai elnök elleni külföldi beavatkozás lehetőségét vetette fel.

Világ

Izrael csapdának tekintené a palesztin tűzszüneti javaslatot

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök kételkedik abban, hogy Izraelnek szándékában áll-e alkalmazni az "útiterv" néven ismert nemzetközi rendezési koncepciót, Szilvan Salom izraeli külügyminiszter ugyanakkor kijelentette, csapdát gyanít a palesztin szervezetek által esetleg meghirdetendő ideiglenes tűzszünet mögött. Jasszer Arafat megerősíti, a Hamász és az Iszlám Dzsihád cáfolja a tűzszünet létrejöttét.

Világ

Őrizetbe vették az iráni diáktüntetések vezetőjét

A több mint egy hétig tartó teheráni diákmegmozdulások motorjának tartott, az Egység Megszilárdításának Irodája (BCU) elnevezésű szervezet főtitkárát, Abdollah Momenit civil ruhás rendőrök fogták le, miközben néhány más diák társaságban az egyetem tanárképző karára akart bemenni.

Világ

Irak: kivégezték a brit katonákat

Az irakiak gyakorlatilag kivégezték a kedden megölt hat brit katonát, miután azok már letették a fegyvert - írták egyöntetűen a csütörtöki brit lapok, amelyek szerint a briteknél még egy rádió sem volt, hogy segítséget kérhettek volna. Az iraki brit haderő korábban 48 órás határidőt adott Madzsar el-Kabir város vezetőinek, hogy átadják azokat a fegyvereseket, akik a rendfenntartó katonákra támadtak, és hatot közülük megöltek.

Világ

Izrael: palesztin szervezetek tűzszünetet hirdettek

Iszlám radikális csoportok egyezményt írtak alá arról, hogy három hónapra felfüggesztik Izrael elleni támadásaikat. Egy izraeli belbiztonsági szerv szerint megnőtt a veszélye annak, hogy zsidó szélsőségesek merényletet hajtsanak végre Ariel Saron izraeli kormányfő ellen. Közben az izraeli erők két palesztint öltek meg a Gázai-övezetben.

Világ

Olaszország: az ügyészek szerint alkotmányellenes a mentelmi törvény

Alkotmányellenesnek minősítette szerdán a milánói főügyész azt a törvényt, amely hivatali idejében büntetőjogi mentességet biztosít az ország öt legfőbb közjogi méltóságának, köztük Silvio Berlusconi miniszterelnöknek, aki ellen több per is folyamatban van. Ha a bíróság helyt ad az ügyészek tiltakozásának, akkor az alkotmánybírósághoz kerülhet a törvény.

Világ

Kedvezménytörvény: az Európa Tanács további módosításokat javasol

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése üdvözölte a magyar kedvezménytörvény két nappal ezelőtti módosítását, de sürgette a magyar kormányt és parlamentet a törvény további átalakítására. Többen kifogásolták, hogy az ET a törvény új változatának ismerete nélkül javasolja a törvény módosítását.

Világ

Nagy-Albánia amerikai közreműködéssel?

A belgrádi Nedeljni Telegraf hetilap információi szerint amerikai albánok és kongresszusi képviselők a közelmúltban több tervet is felvázoltak Koszovó függetlenségének és az albánlakta területek egyesítésének 2010-ig történő kivitelezésére. Az albán lobbi néhány hete megtartott washingtoni tanácskozásán több amerikai kongresszusi képviselő - köztük a magyar származású Tom Lantos - is részt vett. Ön szerint Koszovó függetlensége hozzájárulna-e a térség stabilizációjához, vagy csak tovább súlyosbítaná a jelenlegi bizonytalan helyzetet?

Világ

Libéria: a kormányellenes erők körbevették a fővárost

Tovább dúlnak a harcok Libériában, szerdán a kormányellenes erők már a főváros határainál csaptak össze a hadsereg alakulataival. Az ország elnöke, Charles Taylor a harcok folytatására buzdította híveit, miközben a lázadók már az ország közel kétharmadát uralják.

Világ

Brit ultimátum az iraki merénylők kiadásának sürgetésére

Az iraki brit haderő 48 órás határidőt adott Madzsar el-Kabir város vezetőinek, hogy átadják azokat a fegyvereseket, akik kedden brit rendfenntartó katonákra támadtak, és hatot közülük megöltek. Azt nem tudni, hogy az ultimátum lejárta után milyen lépést kívánnak tenni a britek, ha a város vezetői nem teljesítik a követelést.

Világ

USA: tüntetések a génkezelt élelmiszerek ellen

A génkezelt élelmiszerek ellen tüntetők közül tizenegyet vettek őrizetbe a kaliforniai Sacramentóban a nemzetközi biotechnológiai konferencia második napján, kedden. Az értekezlet hivatalos célja az éhezés elleni harc elősegítése, a tüntetők szerint ugyanakkor a génmanipulált élelmiszereket az amerikai adófizetők pénzén igyekeznek a külföldre tukmálni.

Világ

Brit lap: elfogták a volt iraki tájékoztatási minisztert

Muhammad Szaid asz-Szahafot egy úttorlasznál tartóztatták le amerikai katonák Bagdad egyik elővárosában. Egy rokonának házában rejtőzködött, ahol műholdas tévét nézett, de hétfő éjjel elfogták - jelentette a Daily Mirror szerdai számában. A hírt Washingtonban egyelőre nem kommentálták.

Világ

Hat brit katonát öltek meg Irakban

Hat brit katona meghalt, nyolc megsérült kedden Irakban két különböző támadásban. A brit fegyveres erők ellen intézett mindkét támadás Amára kelet-iraki városhoz közelében történt.

Világ

Magyar bankszámlákon is volt az al-Kaida segítőinek pénze

Többek között magyarországi bankszámlákon helyezte el bűnözésből származó jövedelmét az a hat személy, akiket az olasz pénzügyőrség vett őrizetbe azzal a gyanúval, hogy pénzügyi és logisztikai segítséget nyújtottak egy, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő iszlám szélsőséges csoportnak.

Világ

Decemberben folytatódhat a NASA űrprogramja

Még a Columbia űrsikló katasztrófájáról szóló hivatalos jelentés megjelenése előtt döntött úgy a jelek szerint a NASA, hogy decemberben folytatja űrprogramját, és ismét felszáll egy űrsikló - írja a New York Times. Miközben a Columbia tragédiájáról szóló jelentés várhatóan technikai változtatásokat javasol majd elsősorban, addig személyi változtatások is mutatják a NASA egyértelmű szándékát: a programnak haladéktalanul folytatódnia kell.

A címlapról ajánljuk