Világ

Hadihajóba építik a WTC-székház egyik acéltömbjét

A New Yorkban két éve lerombolt Világkereskedelmi Központ (WTC) székházának egyik 24 tonnás tömbjét beépítik egy amerikai hadihajóba, amelyet már most az amerikai nagyvárosról, a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen elkövetett terrormerényletek egyik áldozatáról neveztek el.

Világ

Blix szerint Iraknak nem voltak tömegpusztító fegyverei

Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek volt vezetője szerint Irak alighanem igazat mondott, amikor azt állította decemberben az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy nincs vegyi, biológiai vagy atomfegyvere. Közben hétfőn egy hónapon belül ötödször követtek el szabotázsakciót iraki kőolajvezetékek ellen.

Világ

Forma-1: a Ferrari főnöke szankciókat követel

Német lapértesülés szerint Jean Todt, a Forma-1-es Ferrari csapatfőnöke azt követeli, hogy diszkvalifikálják azokat az istállókat, amelyek a világbajnokság során a túlságosan széles Michelin-abroncsokat használták.

Világ

Terrorszervezetnek minősítené a Hamászt az EU

A Hamász semmiféle pénzügyi támogatást nem kap az Európai Uniótól - szögezte le hétfőn Chris Patten, az EU külkapcsolatokért felelős biztosának szóvivője. A tagországok hétvégi nem hivatalos gyűlésükön döntöttek arról, hogy a Hamász politikai szárnyát is felvegyék az unió által terroristának minősített szervezetek listájára.

Világ

A kijelölt palesztin kormányfő az USA és az EU támogatását kéri

A Jasszer Arafat palesztin elnökkel kialakult nézeteltérések miatt a hét végén Rámalláhban benyújtotta lemondását Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök. Vasárnap a palesztin mozgalom vezető szerve, a Fatah központi bizottsága és Jasszer Arafat palesztin elnök Ahmed Koreit, a palesztin parlament elnökét javasolta Abbász utódjának. Korei hétfőn garanciákat kért az Egyesült Államoktól, és az Európai Uniótól arra, hogy támogatják kormányfővé jelölését. A hétvégén izraeli erők rakétatámadást intéztek Gáza városában egy ház ellen, amelyben a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vezetői tartottak tanácskozást. A támadás következtében megsebesült Ahmed Jaszin sejk, a Hamász alapítója.

Világ

USA: újabb űrrepülőgép-fellövés jövő tavasszal

Újabb űrrepülésekre készített tervet a NASA amerikai űrkutatási hivatal hét hónappal a Columbia-űrrepülőgép katasztrófája után. Az elképzelések szerint a repülések már jövő márciusban elkezdődnek.

Világ

Bush 87 milliárd dollárt kér a kongresszustól az iraki műveletekhez

George Bush amerikai elnök szerint az ENSZ-nek most lehetősége van arra, hogy nagyobb szerepet vállaljon Irakban. Az elnök hangsúlyozta, hogy nem lesz visszatérés a 2001. szeptember 11. előtti hamis biztonságérzethez. Bush 87 milliárd dollárt kér a kongresszustól az iraki katonai és az újjáépítési feladatok teljesítéséhez.

Világ

Rau nem indul másodszor harcba a német elnöki posztért

Johannes Rau német államfő életkorára és hosszú politikai pályafutására hivatkozva úgy döntött, nem indul másodszor harcba az elnöki posztért. Politikai elemzők szerint a következő államfő az ellenzék soraiból kerül ki.

Világ

Abbász tárgyalni akar a szélsőségesekkel

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök a törvényhozás csütörtöki ülésén kijelentette, nem kíván leszámolni a palesztin szélsőségesekkel, hanem folytatni kívánja velük a párbeszédet. Felszólította a képviselőket: vagy támogassák őt, vagy - mint fogalmazott - küldjék haza.

Világ

Ötezer katonát és 80 millió fontot küldene Irakba a brit külügyminiszter

"Stratégiai léptékű kudarc" fenyegeti a szövetségeseket Jack Straw szerint, aki arra figyelmeztette Tony Blairt, hogy több ezer katonát kell kivezényelni Irakba a biztonsági helyzet javítására és az önálló kormányzás kialakításának felgyorsítására. Straw jelentős brit pénzügyi hozzájárulást sürgetett az újjáépítésre, amelyben szerinte egyelőre csalódtak az irakiak.

Világ

Kína: szedi áldozatait az esőzés és a tájfun

Az áradásoknak, a földcsuszamlásoknak és a tájfunnak már legalább 86 áldozata van Kínában, és sok az eltűntek száma is a helyi lakosok és a hatóságok csütörtöki közlése szerint. A tájfun okozta közvetlen gazdasági kár több mint 240 millió dollár.

Világ

Boszniai szerb rendőri kísérlet Karadzsics elfogására

A boszniai szerb rendőrség szerdán sikertelen kísérletet tett Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek volt politikai vezetője elfogására. Ez volt az első bejelentett boszniai szerb rendőri akció, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött, háborús bűnökkel vádolt Karadzsics elfogására indítottak.

Világ

Irak: Bakír al-Hakím fivére az új síita vezető

A múlt hét pénteki merényletben meghalt ajatolláh helyett az elhunyt fivérét, Abdelaziz al-Hakímot választották az iraki síiták legjelentősebb politikai szervezetének, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának (SCIRI) új vezetőjévé. Közben a NATO székhelyén szerdán közleményben jelentették be, hogy Lengyelország a szövetség támogatásával átvette Irak középső övezetében a stabilizációs erők többnemzetiségű hadosztályának vezetését.


A címlapról ajánljuk