Világ

Oroszország és az Arab Liga is ellenzi Arafat kiutasítását

Oroszország szerint "súlyos politikai hiba" lenne, ha végrehajtanák a Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasításáról hozott izraeli döntést - figyelmeztetett pénteki közleményében az orosz külügyminisztérium. Az Arab Liga szóvivője Kairóban úgy fogalmazott, hogy a palesztin elnök kiutasításának "katasztrofális következményei" lennének, és "minden békeerőfeszítés halálát jelentené".

Világ

Összecsapások egy varsói bányásztüntetésen

Rendbontásba torkollott a csütörtöki varsói bányásztüntetés. A bányabezárások ellen tiltakozó tömeg a rohamrendőrökkel is összecsapott, akik közül többen súlyosan megsérültek.

Világ

Izrael: elvi döntés Arafat kiutasításáról

Elvileg jóváhagyta Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasítását csütörtöki ülésén az izraeli biztonsági kabinet, de konkrét intézkedést egyelőre nem határozott el. A palesztin parlament szombatra halasztotta rámalláhi ülését, melyen Ahmed Korej kijelölt miniszterelnök beiktatásáról döntenek. Közben a Jerusalem Post csütörtöki számában Arafat megölésére szólította fel Izraelt.

Világ

Vezető politikusok elleni halálos merényletek

Szerdán Stockholm egyik áruházában egy ismeretlen tettes hasba szúrta Anna Lindh svéd külügyminisztert. Anna Lindh csütörtök reggel sérüléseibe belehalt. Svéd politikus ellen legutóbb 1986. február 28-án követtek el merényletet, amikor Stockholmban meggyilkolták Olof Palme svéd miniszterelnököt. Olvassa el a jelentős politikusok ellen 2002 2003-ban elkövetett halálos végű merényletekről szóló összeállításunkat!

Világ

Szeptember 11-re emlékeztek világszerte

Világszerte megemlékeztek csütörtökön az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások második évfordulójáról: voltak, aki fát ültettek az áldozatok emlékére, többen csendes imádkozással gyászoltak, mások koszorúztak, miközben a politikusok a terrorizmus elleni harc fáradhatatlan folytatását ígérték és felidézték a támadások után nemzetközi együttműködéssel elért változásokat.

Világ

Meghalt a megkéselt svéd külügyminiszter

Belehalt sérüléseibe Anna Lindh svéd külügyminiszter asszony, akit szerdán Stockholm egyik áruházában egy ismeretlen férfi több helyen megszúrt. A támadás valószínűleg előre kitervelt volt.

Világ

Pokolgépes merénylet Kolumbiában

Egy ló testére erősített robbanóanyaggal követtek el merényletet szerdán a Kolumbia középső részén lévő Chitában; a detonáció legkevesebb nyolc személy életét oltotta ki, a sebesültek száma húsz.

Világ

Hasba szúrták a svéd külügyminisztert

Ismeretlen tettes szerdán hasba szúrta Anna Lindh svéd külügyminisztert Stockholm egyik áruházában. A Reuters brit hírügynökség szerint Lindhet megoperálják. A rendőrség szóvivője szerint sérülései nem életveszélyesek.

Világ

Castro puskája és Allende

Harminc éve, szeptember 11-én sommásan csupán annyit jelentett BBC és a Reuters: a Moncadát ért támadásban Salvador Allende "életét vesztette". Hogy hogyan, az mindmáig titok.

Világ

Kölcsönös horvát-szerb bocsánatkérés

Stjepan Mesic horvát és Szvetozar Marovics szerbia-montenegrói államfő szerdán Belgrádban kölcsönösen bocsánatot kért mindazért a "rosszért", amelyet a két ország okozott egymásnak az 1991-1995-ös balkáni háború idején.

Világ

Korei elfogadta a palesztin kormányfői posztot

Elfogadta a miniszterelnöki posztot szerdán Ahmed Korei, a palesztin parlament eddigi elnöke, aki úgy fogalmazott: "válságkormányt alakít". Ahmed Korei az 1993-as oslói tárgyalásokon a palesztin autonómia egyik kidolgozója volt.

Világ

Szeptember 11.: kényes utómunkák

Általános közömbösség veszi körül azt a parlamenti bizottságot, amely a New York és Washington ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrorakciók körülményeit vizsgálja.

Világ

Elmarasztalják a brit védelmi minisztert a Kelly-ügyben?

Szerdai londoni lapértesülés szerint súlyosan elmarasztalja Geoff Hoon brit védelmi minisztert az a jelentés, amelyet az alsóház hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága tesz közzé csütörtökön az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési információk kormányzati kezeléséről.

Világ

Izraeli válasz a keddi merényletekre

Izrael szerda hajnalban - válaszul az előző napi öngyilkos merényletekre - támadást intézett a Hamasz egyik vezetője, Mahmúd Zahar ellen, aki azonban azt sérülésekkel megúszta. Izraelben újabb öngyilkos merényletekre számítanak, teljes a riadókészültség.

Világ

Izrael mellett a palesztinok is elítélték a keddi robbantásokat

Legalább tizennégyen haltak meg és több tucat ember sérült meg abban a két izraeli robbantásban, amely kedden érte az izraeli hadsereg egyik támaszpontját Tel Aviv mellett, illetve Jeruzsálem nyugati negyedének egyik kávézóját. A támadásokat valószínűleg palesztin öngyilkos merénylők követték el. Az izraeli, palesztin és orosz vezetés is elítélte a robbantásokat.


A címlapról ajánljuk