Világ

Apartheidperek nagyvállalatok ellen?

Egy 1789-es amerikai törvényre hivatkozva indítanának kártérítési pereket világcégek ellen az apartheid áldozatai. Az összesen 400 milliárd dolláros keresetek benyújtóit egymással is rivalizáló amerikai sztárügyvédek képviselik.

Világ

Irak: továbbra sem szállítanak olajat a kirkuki vezetéken

Irak addig nem működteti az északi, kirkuki olajmezőkről a törökországi Ceyhanba olajat szállító vezetéket, amíg annak teljes biztonsága nem szavatolható - közölte hétfőn az iraki olajminisztérium egy magas rangú tisztviselője.

Világ

Guatemala: kiesett a volt diktátor az elnökválasztáson

Oscar Berger, Guatemalaváros volt polgármestere, a jobboldal jelöltje kijelentette: megnyerte a vasárnap tartott guatemalai elnökválasztást. Bár a hivatalos adatok ezt még nem támasztják alá, az már biztos, hogy Efrain Ríos Montt volt diktátor kiesett a versenyből.

Kolumbia

Kolumbia: lemondott a védelmi és a belügyi tárca vezetője

A kolumbiai hadsereg vezérkara nem értett egyet azzal, hogy korlátlan jogokkal ruházzák fel a védelmi minisztérium átalakításába bevont külföldi - amerikai és spanyol - szakértőket, ezért kellett hétfőn távoznia tisztségéből Marta Lucia Ramirez kolumbiai védelmi miniszternek. A múlt héten a belügyminiszter mondott le.

Világ

Szerbia: kisebbségbe került a kormány

Papíron megbukott a szerb kormány, miután vasárnap a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) úgy döntött, hogy kihátrál a kabinet mögül. Az SDP tíz képviselője nélkül a kormány kisebbségben van a parlamentben.

Világ

Újabb amerikai légicsapások Irakban

Iraki célpontokat bombáztak vasárnap az amerikai légierő repülőgépei, amelyek több mint hat hónap után a múlt hét végén felújították légicsapásaikat az országban, ahol előzőleg lelőttek három amerikai helikoptert.

Világ

Öngyilkos merénylet Rijádban: 17 halott, 122 sebesült

Pusztító erejű robbantást követtek el feltehetően az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó öngyilkos merénylők vasárnapra virradóra a szaúdi fővárosban egy többségében külföldi arabok lakta negyedben: a detonáció következtében a merénylőkön kívül tizenhét ember, köztük négy gyermek vesztette életét.

Világ

Irak: Törökország mégsem küld katonákat

Törökország nem küld katonákat Irakba, miután az ankarai kormány úgy határozott, hogy nem él a parlamenti felhatalmazással - jelentette kormányzati forrásra hivatkozva pénteken az Anadolu Ajansi (AA) török hírügynökség.

Világ

Újabb bombatámadások Athénban

Athéni bankokat támadtak meg anarchisták három házi készítésű bombával az ellen tiltakozva, hogy Robert Mueller, az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájának (FBI) igazgatója látogatást tett a jövő évi olimpia helyszínén. Görögországban legutóbb szeptember elején követtek el pokolgépes merényleteket.

Világ

Románia: Funar akadályozza a restitúciót

A kolozsvári polgármester mindent elkövet annak érdekében, hogy a történelmi magyar egyházak ne kaphassák vissza a román állam által elkobozott ingatlanokat, írta pénteki számában a Szabadság.

Világ

További tárgyalások a kettős állampolgárságról Vajdaságban

A vajdasági magyarok már nem kérik, hanem követelik a kettős állampolgárságot, mert az igényük jogos - szögezte le pénteken Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. A délvidéki magyar pártok együtt ötvenezer támogató aláírást gyűjtöttek össze a kettős állampolgárság odaítéléséért.

Világ

Jelentős fordulat a grúziai választási eredményekben

Jelentős fordulat állt be csütörtökön a grúziai választási eredményekben: bár a parlamenti választás végeredménye még mindig nem született meg, egy eddig szinte észrevétlen ellenzéki párt került váratlanul az élre.

Világ

Moszkva: kilakoltatták a Soros Alapítvány irodáját

Kilakoltatták moszkvai irodájából a Soros György érdekeltségi körébe tartozó Nyílt Társadalom Intézetet péntekre virradó éjszaka. Az irodaház tulajdonosa a bérleti díj fizetésének elmaradásával indokolta akcióját, az intézet cáfolja, hogy nem fizettek volna.


A címlapról ajánljuk