Világ

15 millió dolláros támogatás hazánknak az Egyesült Államoktól

Magyarországnak 15 millió dolláros támogatást kínált fel az Egyesült Államok az iraki háború gazdasági kárainak enyhítésére abból a 75 milliárd dolláros keretből, amelyet hitelek és segélyek formájában osztanak ki, elismerve, hogy nem a háborúban való részvétel arányában történik a támogatások odaítélése.

Világ

Élesedő orosz kritika az iraki háború miatt

Kudarcot vallott az amerikaiak és a britek szándéka, hogy az iraki nép felszabadításáért vívott, diadalmas hadjáratként mutassák be a háborút - jelentette ki Igor Ivanov orosz külügyminiszter. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint ugyanakkor nem befolyásolja negatívan az orosz-amerikai kapcsolatokat egyes orosz vállalatok iraki fegyverszállítása.

Világ

Ismét 24 órás légi ellenőrzés New York felett

Az amerikai belbiztonsági minisztérium elrendelte, hogy újítsák fel a huszonnégy órás légi járőrözést New York felett. A Blackhawk helikopterek és a Cessna Citation felderítő repülők a merényleteknek az iraki háború idején jelentősen megnövekedett kockázatát akarják kiküszöbölni.

Világ

Sky News: kormányellenes felkelés Bászrában

Kormányellenes felkelés tört ki a dél-iraki Bászrában, amelynek ellenőrzéséért a háború első órái óta folyik a harc - közölte kedden este a Sky News brit hírtévé, amelynek Bászrában tartózkodó tudósítója szerint a helyi iraki kormányhű erők aknavetőkkel lövik az utcára vonult tömeget, a város környékén állomásozó brit tüzérség viszont Bászra központjára lő.

Világ

Nem avatkoznak be a török csapatok Észak-Irakban

Törökország NATO-nagykövete kijelentette, hogy a török fegyveres erőknek nem áll szándékukban hadműveleteket indítani Észak-Irakban - közölte az Európai Bizottság elnökének szóvivője. Az Arab Liga főtitkára, Amr Musza biztosítékokat kapott Abdullah Gül török külügyminisztertől arra nézve, hogy a török erők nem hatolnak be Irak északi részébe.

Csecsenföld

Csecsenföld: Maszhadov nem kaphat amnesztiát

Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezetőre semmiképpen nem vonatkozhat a Vlagyimir Putyin orosz elnök által kilátásba helyezett amnesztia, amely a vasárnap megtartott népszavazás után várható Csecsenföldön. Ha feladná magát, életfogytiglani szabadságvesztés helyett 15 évet kapna a szakadár politikai vezető - közölte Ilja Sabalkin, az észak-kaukázusi műveletekért felelős szövetségi operatív törzs vezetője.

Világ

Londonban letartóztatták Berezovszkij orosz sajtómágnást

Londonban hétfőn letartóztatták Borisz Berezovszkij orosz sajtó- és iparmágnást, de óvadék ellenében szabadlábra is helyezték. Jelcin környezetének egykori befolyásos tagja önkéntes száműzetésben él Londonban, mert hazájában körözés alatt áll.

Világ

Umm-Kaszr kikötője szövetséges kézen

Brit hadszíntéri parancsnokok szerint keddre végleg szövetséges ellenőrzés alá került a dél-iraki Umm-Kaszr stratégiai fontosságú kikötője, amelynek elfoglalásáról napok óta ellentmondásos hírek érkeztek.

Világ

Spanyolország török támadás esetén visszavonja Ankara támogatását

A spanyol kormány bejelentette, hogy visszavonja támogatását Törökországtól, amennyiben az megtámadja Irak északi részét. Török sajtóértesülések szerint a török csapatok egyelőre nem hatolnak be Észak-Irakba, hogy ne fokozzák a feszültséget a térséget ellenőrző kurd frakciókkal és ne keresztezzék az Egyesült Államok katonai terveit.

Világ

Rendkívüli állapot itt és ott

Szerbiában Zoran Gyingyics miniszterelnök meggyilkolásának estéjén rendkívüli állapotot vezettek be: nem tarthatók tömegdemonstrációk, 30 napig bárki ítélet nélkül rács mögött tartható, kijárási tilalmat rendelhetnek el, és - amint az már meg is történt - korlátozhatják a sajtószabadságot. Vajon mire számíthatnánk Magyarországon hasonló helyzetben?

Világ

Irak: a szövetségesek átkeltek az Eufráteszen, de homokvihar hátráltatja előrenyomulásukat

Heves harcok folytak kedden az amerikai tengerészgyalogosok és az iraki erők között Násziríjában, a Bagdad felé tartó amerikai erők pedig több helyen homokviharba kerültek. A Reuters hírügynökség értesülései szerint mindezek ellenére az amerikai tengerészgyalogosok konvoja kedden délelőtt átkelt Násziríjánál az Eufrátesz folyón és a Szaddám-csatornán.

Világ

Bush 75 milliárd dollárt kér a háborúra

Az amerikai elnök hétfőn 75 milliárd dollárt kért a kongresszustól az Irak elleni hadjárat finanszírozására, valamint a háborús erőfeszítést támogató kulcsállamok jutalmazására. George Bush a rendkívüli csomag gyors elfogadását várja a republikánus többségű törvényhozástól.

Világ

Török csapatok készülnek Észak-Irakba

A BBC értesülése szerint Törökország több tízezer katonát tervez átdobni Észak-Irakba; ennek egyik célja az önálló kurd állam megteremtésének megakadályozása. A török kormányfő vasárnap esti beszédében támogatta csapatai iraki bevonulását, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem látják kívánatosnak a török hadsereg iraki jelenlétét; a NATO ugyanakkor folytatja a szövetség tagjának, Törökországnak területi épsége védelméhez nyújtott katonai támogatását.

Világ

Amerikai csapatok támadják az iraki Köztársasági Gárdát

Az amerikai-brit szövetséges erők délről száz kilométerre közelítették meg Bagdadot, s támadják az elit Köztársasági Gárdát. Az iraki erők azonban lelőttek egy, és visszafordulásra kényszerítettek harminc Apache helikoptert, miközben délen is súlyos harcok folynak Bászra és Nászárija elfoglalásáért. Szaddám Huszein iraki elnök hétfő délelőtti televíziós beszédében "gyors iraki győzelmet" ígért.

Világ

Oroszország cáfolja az iraki fegyverszállítás amerikai vádját

Igor Ivanov orosz külügyminiszter hétfőn cáfolta azt az amerikai vádat, miszerint Oroszország fegyvereket és haditechnikai berendezéseket adott el Iraknak, az ENSZ szankcióinak kijátszásával. Washingtonnak megbízható bizonyítékai vannak arra, hogy az orosz cégek segítséget nyújtottak és tiltott berendezéseket szállítottak az iraki rendszernek - közölte hétfőn Ari Fleischer fehér házi szóvivő.

Világ

Gyingyics-gyilkosság: több mint ezer letartóztatott

A szerbiai hatóságok eddig közel négyszáz személyt jelentettek fel, akiket a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolása után indított hajtóvadászat során fogtak el. A razziák során 1031 személyt helyeztek előzetes letartóztatásba.

Világ

Szaddám Huszein a harcok folytatására szólította fel az iraki csapatokat

Az iraki állami televízió által "történelmi fontosságúnak" nevezett beszédet tartott hétfőn délelőtt Szaddám Huszein. Az iraki elnök a harcok folytatására szólította fel a hadsereget és a lakosságot, "gyors győzelmet" ígérve "Isten ellenségei" ellen. Az iraki televízió bemutatott egy iraki kézre került Apache típusú helikoptert is.

Csecsenföld

Csecsenföld: igen az új alkotmányra

A grozniji választási bizottság közlése szerint a csecsen szavazók mintegy 95 százaléka támogatja, hogy a kaukázusi köztársaságot az Oroszországi Föderáció szerves részévé tegyék, és egyetért a tervezett parlamenti és elnökválasztásokkal is. Az első adatok szerint az 540 ezer választásra jogosult polgár mintegy 80 százaléka vett részt a vasárnapi csecsenföldi népszavazáson.

Világ

Vegyifegyvergyár-gyanús üzemet foglaltak el az amerikaiak az iraki sivatagban

Az amerikai vezetésű haderők hétfő hajnalban is folytatták légitámadásaikat az iraki főváros ellen, amelyet pusztító erejű robbanások rázkódtattak meg. Amerikai harci helikopterek támadást intéztek a Köztársasági Gárda Bagdadtól alig száz kilométernyire lévő állásai ellen. Amerikai katonák gyanús vegyiüzemre bukkantak Nedzsefben.


A címlapról ajánljuk