Világ

London nem adja ki az iráni diplomatát Argentínának

A brit kormány elutasította, hogy kiadja Argentínának Irán egykori Buenos Aires-i nagykövetét, akit azzal vádolnak a dél-amerikai országban, hogy részt vett az ottani zsidó közösség ellen 1994-ben végrehajtott merényletben.

Világ

Japán mégsem küld katonákat Irakba

A nasziríjai olasz támaszpont elleni terrortámadás miatt Japán egyelőre nem küld katonai segítséget Irakba - közölte a japán kormányszóvivő.

Világ

Az USA afgán mintára oldaná meg az iraki krízist

Irak amerikai kormányzója is részt vett az amerikai elnök által összehívott nemzetbiztonsági tanács ülésén. Amerikai lapok szerint a CIA arra figyelmeztet: megbukhat az iraki újjáépítési kísérlet.

Világ

Jukosz-sokk az orosz üzleti életben

A Jukosz elnökének letartóztatása után megindult a találgatás, milyen mértékben dermeszti majd meg e drámai fejlemény az orosz üzleti életet. A Financial Times szerint egyelőre nem tértek magukhoz a megrázkódtatásból a piac szereplői.

Világ

Apartheidperek nagyvállalatok ellen?

Egy 1789-es amerikai törvényre hivatkozva indítanának kártérítési pereket világcégek ellen az apartheid áldozatai. Az összesen 400 milliárd dolláros keresetek benyújtóit egymással is rivalizáló amerikai sztárügyvédek képviselik.

Világ

Irak: továbbra sem szállítanak olajat a kirkuki vezetéken

Irak addig nem működteti az északi, kirkuki olajmezőkről a törökországi Ceyhanba olajat szállító vezetéket, amíg annak teljes biztonsága nem szavatolható - közölte hétfőn az iraki olajminisztérium egy magas rangú tisztviselője.

Világ

Guatemala: kiesett a volt diktátor az elnökválasztáson

Oscar Berger, Guatemalaváros volt polgármestere, a jobboldal jelöltje kijelentette: megnyerte a vasárnap tartott guatemalai elnökválasztást. Bár a hivatalos adatok ezt még nem támasztják alá, az már biztos, hogy Efrain Ríos Montt volt diktátor kiesett a versenyből.

Kolumbia

Kolumbia: lemondott a védelmi és a belügyi tárca vezetője

A kolumbiai hadsereg vezérkara nem értett egyet azzal, hogy korlátlan jogokkal ruházzák fel a védelmi minisztérium átalakításába bevont külföldi - amerikai és spanyol - szakértőket, ezért kellett hétfőn távoznia tisztségéből Marta Lucia Ramirez kolumbiai védelmi miniszternek. A múlt héten a belügyminiszter mondott le.

Világ

Szerbia: kisebbségbe került a kormány

Papíron megbukott a szerb kormány, miután vasárnap a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) úgy döntött, hogy kihátrál a kabinet mögül. Az SDP tíz képviselője nélkül a kormány kisebbségben van a parlamentben.

Világ

Újabb amerikai légicsapások Irakban

Iraki célpontokat bombáztak vasárnap az amerikai légierő repülőgépei, amelyek több mint hat hónap után a múlt hét végén felújították légicsapásaikat az országban, ahol előzőleg lelőttek három amerikai helikoptert.

Világ

Öngyilkos merénylet Rijádban: 17 halott, 122 sebesült

Pusztító erejű robbantást követtek el feltehetően az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó öngyilkos merénylők vasárnapra virradóra a szaúdi fővárosban egy többségében külföldi arabok lakta negyedben: a detonáció következtében a merénylőkön kívül tizenhét ember, köztük négy gyermek vesztette életét.


A címlapról ajánljuk