Világ

Lövöldözés a teheráni brit nagykövetségnél

Lövéseket adtak le vasárnap a teheráni brit nagykövetség épületegyüttesére, de senki nem sebesült meg. Az esetet összefüggésbe hozzák azzal, hogy augusztusban Nagy-Britanniában őrizetbe vettek egy terrorakcióban való részvétellel gyanúsított iráni diplomatát.

Világ

Észtország is igennel szavazott az EU-ra

Észtország nagy arányban támogatta az ország 2004. május elsején esedékes európai uniós csatlakozását: a vasárnapi népszavazáson a szavazópolgárok 67 százaléka voksolt igennel, 33 százalékuk pedig nemmel - ismertette a nem hivatalos végeredményt a Központi Választási Bizottság.

Világ

Svédország: leszavazták az eurót

A svéd választópolgárok 56,1 százaléka szavazott a vasárnapi referendumon a közös európai valuta bevezetése ellen, és csak 41,8 százalékuk támogatta azt. A svéd miniszterelnök elismerte, hogy euró-párti kormánya vereséget szenvedett.

Világ

Arafat, a macher

Az izraeli kormány úgy döntött, elmozdítja Arafatot. A jegyzetíró szerint igaza van, bár ezzel talán ismét hőssé emeli a palesztin vezért.

Világ

Svéd euró Anna Lindh emlékére (sem)

Az elkötelezett euró-párti Anna Lindh külügyminiszter meggyilkolása ellenére Svédországban a hétvégén megtartották a közös európai fizetőeszköz bevezetéséről döntő népszavazást. A felmérések szerint az igen-pártiak csak a csodában bízhattak; végül azonban az sem segített rajtuk.

Világ

Kövekkel támadtak a Siratófalnál imádkozó zsidókra

Izraeli rendőrök pénteken megostromolták a jeruzsálemi al-Aksza mecset előtti teret, miután a Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasítására vonatkozó döntéstől feldühödött palesztinok kövekkel dobálták meg az Siratófalnál imádkozó zsidókat.

Világ

Feltételezett terroristák számláit zárolták Indonéziában

Indonéziában zárolták több tucat feltételezett muszlim szélsőséges bankszámláit, és bejelentették, hogy vizsgálat lefolytatása után ugyancsak befagyasztják húsz olyan személy bankbetéteit, aki gyaníthatóan a Dzsemáa Iszlámija terrorszervezet tagja.

Világ

Oroszország és az Arab Liga is ellenzi Arafat kiutasítását

Oroszország szerint "súlyos politikai hiba" lenne, ha végrehajtanák a Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasításáról hozott izraeli döntést - figyelmeztetett pénteki közleményében az orosz külügyminisztérium. Az Arab Liga szóvivője Kairóban úgy fogalmazott, hogy a palesztin elnök kiutasításának "katasztrofális következményei" lennének, és "minden békeerőfeszítés halálát jelentené".

Világ

Összecsapások egy varsói bányásztüntetésen

Rendbontásba torkollott a csütörtöki varsói bányásztüntetés. A bányabezárások ellen tiltakozó tömeg a rohamrendőrökkel is összecsapott, akik közül többen súlyosan megsérültek.

Világ

Izrael: elvi döntés Arafat kiutasításáról

Elvileg jóváhagyta Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasítását csütörtöki ülésén az izraeli biztonsági kabinet, de konkrét intézkedést egyelőre nem határozott el. A palesztin parlament szombatra halasztotta rámalláhi ülését, melyen Ahmed Korej kijelölt miniszterelnök beiktatásáról döntenek. Közben a Jerusalem Post csütörtöki számában Arafat megölésére szólította fel Izraelt.

Világ

Vezető politikusok elleni halálos merényletek

Szerdán Stockholm egyik áruházában egy ismeretlen tettes hasba szúrta Anna Lindh svéd külügyminisztert. Anna Lindh csütörtök reggel sérüléseibe belehalt. Svéd politikus ellen legutóbb 1986. február 28-án követtek el merényletet, amikor Stockholmban meggyilkolták Olof Palme svéd miniszterelnököt. Olvassa el a jelentős politikusok ellen 2002 2003-ban elkövetett halálos végű merényletekről szóló összeállításunkat!

Világ

Szeptember 11-re emlékeztek világszerte

Világszerte megemlékeztek csütörtökön az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások második évfordulójáról: voltak, aki fát ültettek az áldozatok emlékére, többen csendes imádkozással gyászoltak, mások koszorúztak, miközben a politikusok a terrorizmus elleni harc fáradhatatlan folytatását ígérték és felidézték a támadások után nemzetközi együttműködéssel elért változásokat.

Világ

Meghalt a megkéselt svéd külügyminiszter

Belehalt sérüléseibe Anna Lindh svéd külügyminiszter asszony, akit szerdán Stockholm egyik áruházában egy ismeretlen férfi több helyen megszúrt. A támadás valószínűleg előre kitervelt volt.

Világ

Pokolgépes merénylet Kolumbiában

Egy ló testére erősített robbanóanyaggal követtek el merényletet szerdán a Kolumbia középső részén lévő Chitában; a detonáció legkevesebb nyolc személy életét oltotta ki, a sebesültek száma húsz.

Világ

Hasba szúrták a svéd külügyminisztert

Ismeretlen tettes szerdán hasba szúrta Anna Lindh svéd külügyminisztert Stockholm egyik áruházában. A Reuters brit hírügynökség szerint Lindhet megoperálják. A rendőrség szóvivője szerint sérülései nem életveszélyesek.


A címlapról ajánljuk