Nem Castrónak hívják, mégis kubai elnök – ki ő?
Világ

Nem Castrónak hívják, mégis kubai elnök – ki ő?

Miguel Díaz-Canelt, a kubai államtanács korábbi első alelnökét megválasztották csütörtökön a karibi ország új elnökének. Nem volt nagy verseny: egyedüli jelölt volt, a szavazatok több mint 99 szavazatát kapta meg. Látszólag tehát egy név (de micsoda név) változott csupán, de amúgy minden marad régiben. Vagy mégsem? Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatójának írása

Világ

További tárgyalások a kettős állampolgárságról Vajdaságban

A vajdasági magyarok már nem kérik, hanem követelik a kettős állampolgárságot, mert az igényük jogos - szögezte le pénteken Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. A délvidéki magyar pártok együtt ötvenezer támogató aláírást gyűjtöttek össze a kettős állampolgárság odaítéléséért.

Világ

Jelentős fordulat a grúziai választási eredményekben

Jelentős fordulat állt be csütörtökön a grúziai választási eredményekben: bár a parlamenti választás végeredménye még mindig nem született meg, egy eddig szinte észrevétlen ellenzéki párt került váratlanul az élre.

Világ

Moszkva: kilakoltatták a Soros Alapítvány irodáját

Kilakoltatták moszkvai irodájából a Soros György érdekeltségi körébe tartozó Nyílt Társadalom Intézetet péntekre virradó éjszaka. Az irodaház tulajdonosa a bérleti díj fizetésének elmaradásával indokolta akcióját, az intézet cáfolja, hogy nem fizettek volna.

Világ

Bush: a modernizáció nem jelent nyugatosítást

A modernizáció nem egyenlő a nyugatosítással - fejtette ki George Bush amerikai elnök csütörtökön Washingtonban elhangzott beszédében, amelyben a közel-keleti térség országainak a demokratizálását szorgalmazta.

Világ

Irak: életét vesztette egy lengyel katona

Súlyosan megsebesítették csütörtökön Bagdad közelében az iraki lengyel kontingens egyik őrnagyát, aki a kórházba szállítást követően meghalt. Hieronim Kupczyk őrnagy az Irakban szolgáló csaknem 2 500 fős lengyel kontingens első áldozata. Csütörtökön két amerikai katona is életét vesztette Irakban.

Világ

Ruanda: volt miniszterek ENSZ-törvényszék előtt

Az ENSZ törvényszéke előtt kell felelnie a tanzániai Arushában négy volt ruandai miniszternek, akiket a tuszi kisebbség elleni népirtásban való bűnrészesség miatt állították bíróság elé csütörtökön.

Világ

Az USA elutasítja az ENSZ-ellenőrök visszatérését Irakba

Az Egyesült Államok szerdán elutasította az ENSZ és Oroszország javaslatát, hogy térjenek vissza Irakba a világszervezet fegyverzetellenőrei. Az USA ugyanakkor negyedével tervezi csökkenteni az Irakban állomásozó amerikai katonák számát jövő tavaszig.

Világ

USA: republikánus győzelem a kormányzóválasztásokon

Republikánus győzelem született a Kentucky és Mississippi államban megrendezett kományzóválasztáson. Mindkét déli államban hosszú évek óta a demokraták adták eddig a legmagasabb végrehajtói tisztséget, így a republikánusok jó jelnek minősítették előretörésüket a jövő évi elnökválasztásra nézve.

Világ

Németország: miniszteri parancsra lelőhetnék az eltérített repülőgépeket

A német kormány törvénytervezete értelmében a védelmi miniszter a jövőben - végső esetben - parancsot adhat eltérített repülőgép lelövésére, amennyiben a gépet terroristák fegyverként használják. Az ellenzék kontármunkának nevezte a törvénytervezetet, amelyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Világ

Szükségállapotot rendeltek el Srí Lankán

Tíz napos szükségállapotot hirdetett ki szerdán a Srí Lanka-i elnök. Az államfő döntései a közte és Ranil Vikremaszinghe Srí Lanka-i kormányfő között dúló hatalmi harccal hozhatók összefüggésbe.

Világ

Vörös Brigádok: az eltűnés stratégiái

Amikor október végén egy rajtaütés-sorozatban több terroristagyanús személyt vettek őrizetbe Olaszországban, Giuseppe Pisanu belügyminiszter elégedetten jelentette be, hogy az újjáéledő Vörös Brigádok (Brigate Rosse) terrorszervezet "gyökereit elvágták". Vajon tényleg így történt?

Világ

Késik az új palesztin kormány megalakulása

A kedd éjfélig kitűzött határidőre nem alakult meg az új, állandó palesztin kormány, mivel nem zárult le a Jasszer Arafat palesztin elnök és Ahmed Korej ügyvezető kormányfő közötti hatalmi vetélkedés. Arafat és Korej is lényegében a magáénak akarja a biztonsági szolgálatok feletti ellenőrzést.


A címlapról ajánljuk