Világ

Feloldották a határzárat Spanyolország és Gibraltár között

Spanyolország hétfőn este megnyitotta a spanyol-gibraltári határt azután, hogy elhagyta Gibraltár kikötőjét az Aurora üdülőhajó, amelyen tíz nappal ezelőtt hasmenésjárvány tört ki. Az egészségügyi okból, ideiglenesen hétfőn elrendelt határzár brit-spanyol diplomáciai viszályt okozott.

Világ

Sztrájkolnak az osztrák vasutasok

Több mint négyezer vonatot érint valamilyen módon az osztrák vasutasok kedden nulla órakor megkezdett figyelmeztető sztrájkja, jelentette be a vasutasok sztrájkbizottsága. A sztrájk jelentős fennakadásokat okoz majd a közúti közlekedésben.

Világ

USA: a szenátus jóváhagyta az iraki pótköltségvetést

Az amerikai szenátus hétfőn jóváhagyta az Irak újjáépítésére, valamint az amerikai katonák iraki és afganisztáni tevékenységének finanszírozására szánt 87,5 milliárd dolláros csomagtervet. Az összegből 18,6 milliárd dollárt fordítanak újjáépítésre, amely összeg teljes egészében térítésmentes segély lesz.

Világ

Izrael: megbotránkozás az EU-felmérés eredményén

Izrael hétfőn "szomorúsággal és megbotránkozással" reagált annak az Eurobarométer-felmérésnek az eredményeire, amely szerint az európaiak legnagyobb hányada a zsidó államot tekinti a világbékét fenyegető országnak.

Világ

Hodorkovszkij távozik a Jukosztól

Hétfőn este lemondott a Jukosz orosz olajtársaságnál betöltött elnöki posztjáról Mihail Hodorkovszkij. A Jukosz főrészvényese, a 61 százalékos pakettet birtokló Menatep pénzügyi csoport közölte, hogy Hodorkovszkij részvényhányadát egy másik személynek adják át.

Afganisztán

Afganisztán: elkészült az új alkotmány tervezete

Közvetlenül választott, erős államfőt, iszlám köztársaságot és kétkamarás parlamentet irányoz elő a Kabulban hétfőn bemutatott új afgán alkotmánytervezet. Az afgán törzsi nagytanács, a loja dzsirga várhatóan december elején tanulmányozza a szövegtervezetet.

Világ

Izrael: öngyilkos merénylet Ciszjordániában

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn egy katonai ellenőrzőpont közelében a ciszjordániai Rós Hájin izraeli település mellett. A Gázai övezet és Izrael közötti Szufa határátkelő közelében pedig pokolgépre bukkantak az izraeli katonák.

Világ

Súlyos amerikai veszteségek Irakban

Tizenhat amerikai katona vesztette életét vasárnap Irakban egy ellenséges rakéta által eltalált helikopter lezuhanásakor, és a gépen utazó több mint harminc szabadságos katona közül további húsz megsérült. Bagdadban egy pokolgép egy katonával, Fallúdzsában egy robbantás pedig az amerikai védelmi minisztérium két polgári alkalmazottjával végzett.

Világ

Irak: négy halott a bagdadi lövöldözésben, robbanás Fallúdzsában

Négy iraki vesztette életét egy lövöldözésben pénteken Bagdad egyik külvárosának piacán, ahol egy korábbi gránáttámadásban két amerikai katona is megsebesült. A Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsa városát pedig robbanás rázta meg, és sűrű füst tört föl a polgármester hivatalából.

Világ

Kalifornia: lassul a tűz terjedése

Kaliforniában a hűvösebbre és párásra forduló idő valamelyest segített a tűzoltóknak a tíz napja pusztító tűz oltásában. A szakemberek szerint lassan mindenütt sikerül megállítani a tűz terjedését úgynevezett védőpászták kialakításával.

Világ

Olaszország: felmentették a vád alól Andreottit

Felmentette a gyilkosságra való felbujtás vádja alól az olasz semmitőszék büntetőügyi tanácsa Giulio Andreotti volt olasz miniszterelnököt, s jogerősen eltörölte a másodfokon reá kiszabott 24 éves börtönbüntetést.

Világ

Oroszország: távozott Putyin kabinetfőnöke

Vlagyimir Putyin orosz elnök felmentette Alekszandr Volosint, az elnöki adminisztráció vezetőjét, a szombaton letartóztatott Jukosz-elnök, Mihail Hodorkovszkij pártfogóját. A távozó vezető helyére az orosz elnök Dmitrij Medvegyevet nevezte ki, aki 2000-ben Putyin elnökválasztási stábját vezette.

Világ

Nincsenek nagyobb fennakadások a napkitörés miatt

Az északi légi folyosókon közlekedő repülőgépek magas frekvenciájú rádió-összeköttetését megszüntette, de sem nagy áramkimaradásokat, sem más lényegesebb fennakadásokat nem okozott minden idők egyik legnagyobb mágneses vihara.

Világ

Irak: az ENSZ és a segélyszervezetek kivonulnak Bagdadból

Folytatódik a nemzetközi szervezetek kivonulása Irakból: az ENSZ bejelentette, hogy az iraki fővárosban elkövetett pokolgépes merényletek és a szövetséges erőket ért sorozatos támadások miatt kivonja munkatársait Bagdadból.

Világ

Szerbia: tüntetés, bizalmatlansági indítvány

Komolyra fordult a helyzet belgrádi szakszervezeti tüntetéssorozat második napján: csütörtökön a tiltakozók szembeszegültek a rendőrökkel, s tiltásuk ellenére utat törtek a köztársasági parlamenthez, ahol éppen megkezdődött a vita a kormány ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványról.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával