Putyin a NATO-t fenyegeti
Világ

Putyin a NATO-t fenyegeti

Vlagyimir Putyin figyelmeztette a NATO-t, hogy ne fonja szorosabbra kapcsolatait Grúziával és Ukrajnával. Az orosz elnök szerint ez a politika felelőtlen lenne, s káros következményekkel járna az észak-atlanti szövetségre nézve. Közben megvannak az első reakciók arra, hogy Trump amerikai elnök meghívta Washingtonba Putyint.

Világ

Továbbra is akcióképes a Dzsemaja Iszlamija

Több mint kétszáz tagjának letartóztatása ellenére továbbra is akcióképes a délkelet-ázsiai Dzsemaja Iszlamija (Iszlám Közösség) terrorhálózat - figyelmeztetett Robert Hill ausztrál védelmi miniszter csütörtökön. A szervezet fő célpontja Hill szerint most a Fülöp-szigetek lehet.

Világ

Bagdad: bomba robbant egy rendőrörsön, meggyilkoltak egy diplomatát

Pokolgép robbant egy gépkocsiban a főváros észak-keleti kerületének egyik rendőrőrse közelében csütörtök délelőtt. A támadásban hírek szerint két rendőr és öt polgári személy vesztette életét. Bagdadban csütörtökön ismeretlen tettesek meggyilkoltak egy spanyol diplomatát.

Világ

Könnygázzal oszlatták fel a görög rendőrtüntetést

Rohamrendőrök könnygázzal támadtak több száz tüntető rendőrségi alkalmazottra csütörtök hajnalban a görög főváros, Athén központjában. A rendőrattak nyomán öt ember szorult kórházi ápolásra - közölték hivatalos források.

Világ

Nem vetik be a török katonákat Észak-Irakban

Az Irakban állomásozó török katonaságot nem fogják bevetni a megszállt ország északi részében, mivel az Egyesült Államok által beiktatott ideiglenes kormányzótanács iraki kurd tagjai ellenzik az akciót – jelentette be szerdán Washingtonban Peter Rodmann, az amerikai védelmi minisztérium nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője.

Világ

Vége az angol válogatott focisták sztrájkjának

Szerda éjjel lefújta sztrájkját a döntő fontosságú mérkőzés előtt álló angol labdarúgó válogatott. A sztrájkot Rio Ferdinand játékjogának felfüggesztése miatt szavazták meg 24 órával korábban. A Törökország ellen készülő keret éles hangú nyilatkozatban ítélte el a futballszövetség (F.A.) eljárását. Sven-Göran Eriksson szakvezető kiállt játékosai mellett a szövetséggel szemben.

Világ

Schwarzenegger a szembenálló erők összefogására buzdít

A kaliforniai választók 55 százaléka foglalt állást Gray Davis kormányzó visszahívása mellett a szavazókörzetek 97 százalékának összesítése alapján. Arnold Schwarzenegger több mint 3 és fél millió, Cruz Bustamante helyettes kormányzó közel 2,4 millió szavazatot kapott.

Világ

Mit tehet a Terminátor a lyukas költségvetéssel?

Warren Buffett tőzsdeguru figyelmeztette a leendő kormányzót, hogy Kalifornia pénzügyi gondjait az alacsony ingatlanadó okozza. Schwarzenegger lehordta tanácsadóját: ahelyett, hogy a népszavazás által törvénybe iktatott szabályon rágódna, büntetésből csináljon ötszáz felülést.

Világ

Horvátországban hó nehezíti a közlekedést

Letaposott hó nehezíti a közúti forgalmat Horvátországban a Zágráb-Belgrád autópályán Novska és Nova Gradiska között, a letenyei határátkelőhely horvát oldalán pedig órák hosszat várakoznak a Magyarországra tartó gépkocsik.

Világ

Nem javul Arafat állapota

Szerda este ismét egy jordániai-egyiptomi orvoscsoport érkezett Rámalláhba, miután a 74 éves Jasszer Arafat újból fájdalmakra panaszkodott. Az orvosok érkezéséről beszámoló Jerusalem Post című izraeli napilap szerint Arafat egészsége szemlátomást hanyatlik.

Csecsenföld

Groznij: rendőröket lőttek le csecsen szakadárok

Két nappal a csecsenföldi elnökválasztást követően a szövetségesek ellen harcoló szeparatisták Groznijban lelőttek két rendőrt - jelentették helyi hatóságok szerdán. Csecsenföldi elemzők szerint a lázadók az általuk bohózatnak tekintett elnökválasztásra válaszul a következő hetekben nagyobb merénylettel válaszolhatnak.

Világ

Lindh-gyilkosság: a DNS-teszt megerősítette a gyanút

A svéd külügyminiszter feltételezett gyilkosáról készült DNS-vizsgálat eredménye megerősítette a svéd hatóságok gyanúját a múlt hónapban őrizetbe vett személlyel szemben - közölte kedden este a rendőrség szóvivője.

Világ

Békemegállapodás Burundiban

A polgárháborútól szenvedő közép-afrikai Burundiban a szembenálló felek megállapodtak a tíz év óta tartó polgárháború békés rendezésében. A dél-afrikai fővárosban, Pretoriában szerdán aláírt egyezmény szerint átmeneti kormány fogja egyengetni az utat a választásokig.

Világ

Schwarzenegger lesz Kalifornia új kormányzója

Arnold Schwarzenegger, a Republikánus Párt jelöltje lesz Kalifornia állam új kormányzója a keddi választásokon szavazó állampolgárok kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatási adatok szerint. A választók abszolút többsége Gray Davis demokrata kormányzó visszahívása mellett döntött, és a legtöbb szavazatot a jelöltek közül az osztrák születésű filmszínész kapta.

Világ

Törökország békefenntartókat küld Irakba

Törökország parlamentje megszavazta a kormány javaslatát, melynek értelmében az Egyesült Államok, az ország NATO-szövetségesének kérésére békefenntartókat küldenek a szomszédos Irakba - jelentette a Reuters. Az iraki kormányzótanács ugyanakkor egyhangúlag elutasítja a török részvételt Irak stabilizálásában.

Világ

Megkezdődött a kaliforniai kormányzóválasztás

Az Egyesült Államok legnépesebb és leggazdagabb államának választópolgárai arról döntenek, hogy a visszahívják-e hivatalából Gray Davis kormányzót s ha igen, kit állítanak a helyébe. A szavazás helyi idő szerint kedden reggel 7 órától (közép-európai idő szerint 16 órától) és helyi idő szerint 20 óráig (közép-európai idő szerint szerda hajnali 5 óráig) tart.

Világ

Irak: két robbanásban négyen haltak meg

Három amerikai katona és egy iraki tolmács meghalt, három amerikai megsérült az elmúlt 24 órában Irakban két robbanás következtében. Kedd hajnalban elfogták a bukott iraki rezsim egyik tisztjét, akit az amerikaiak elleni merényletek szervezésével gyanúsítanak.

Világ

Egy postázó, aki feladta magát

Csaknem 16 órát és 2400 kilométert utazott egy New York-i férfi postai küldeményként. A kalandos utazás televíziós népszerűséget és 120 napos börtönbüntetést hozott neki.

Világ

Megosztva ítélték oda a fizikai Nobel-díjat

Megosztva kapta az idei fizikai Nobel-díjat egy orosz, egy orosz-amerikai és egy brit tudós: mindhárman úttörő jelentőségű munkát végeztek a szupravezetés terén, jelentette be kedden Stockholmban a svéd tudományos akadémia.


A címlapról ajánljuk