Kiadták az ipari kamerák felvételét a genovai katasztrófáról
Világ

Kiadták az ipari kamerák felvételét a genovai katasztrófáról

Ipari kamerák két szögből is rögzítették a 43 emberéletet követelő genovai hídkatasztrófa bekövetkeztének pillanatát. A hétfőn nyilvánosságra került videón látszik, milyen forgalom van a szakadó esőben is a hídon, majd jön az omlás pillanata.

Világ

Vatikán: II. János Pál pápává választásának 25. évfordulóját ünneplik

Pápává választásának negyedszázados jubileumát ünnepli csütörtökön II. János Pál, aki délelőtt posztszinódusi pápai buzdítást írt alá a püspökök szerepéről, majd 18 órakor - csaknem órára pontosan negyedszázaddal ezelőtt történt megválasztásának évfordulóján - ünnepélyes hálaadó szentmisét mutat be a Szent Péter téren.

Világ

Súlyosbították a francia "fekete angyal" büntetését

Bűnösnek találta a párizsi esküdtszék Christine Malevre francia ápolónőt hat kórházi beteg meggyilkolásának vádjában, s ezért az első fokon 10 évi elzárásra ítélt vádlott büntetését 12 évre súlyosbította.

Világ

Sikeresen földet ért az első kínai űrhajós

Csütörtök hajnalban ért földet Belső-Mongóliában az embert szállító első kínai űrhajó, a Szencsou-5, Jang Li-vej tajkonauta pedig épen és egészségesen szállt ki az űrkabinból. A tervek szerint Kína újabb embert küld az űrbe egy-két éven belül.

Világ

Kompbaleset az USA-ban, tíz halott

Legalább tízen meghaltak szerda este New Yorkban, amikor a Manhattan irányából Staten Island szigetre érkező komp a kikötőgátnak ütközött.

Világ

ENSZ BT: elhalasztott szavazás az iraki rendezési javaslatról

Az orosz ENSZ-nagykövet kérésére csütörtökre halasztotta a szerdára kitűzött szavazást az Irakról beterjesztett amerikai határozattervezetről, Az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A halasztás oka, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Jacques Chirac francia elnök, valamint Gerhard Schröder német kancellár tanácskozhasson a tervezetről.

Koszovó

Koszovó-csúcs: az albánok hajthatatlanok, a szerbek csalódottak

Nem vesz részt a Bécsben kedd óta tartó, Koszovó jövőjét megvitatni hivatott albán-szerb találkozón a koszovói kormány. A szerb kormányfő csalódott és az ENSZ egyik vezetőjét hibáztatja, amiért Belgrád és Pristina elszalasztott egy kiváló lehetőséget a közvetlen párbeszédre.

Világ

Éjjel tér vissza a kínai űrhajós

Rendben zajlik az első kínai űrhajós Föld körüli repülése; a Szencsou-5 űrhajó fedélzetén utazó, 38 éves pilóta jelezte, hogy jól érzi magát. Az űrhajó 21 órát tölt el a kozmoszban és várhatóan szerda éjjel tér vissza.

Világ

A terror örököse, Szád bin Laden

Oszama bin Laden legidősebb fia az elmúlt hónapokban az al-Káida terrorhálózat egyik kulcsfigurájává vált. Terrorista akcióit állítólag Iránból irányítja.

Világ

Liechtenstein továbbra sem ismeri el Csehországot és Szlovákiát

A szlovák külügyminisztérium Liechtensteint okolja amiatt, hogy kedden elmaradt az Európai Gazdasági Társág (EGT) kibővítését célzó megállapodás aláírása. A hercegség diplomáciai szinten máig nem ismerte el sem a Szlovák, sem a Cseh Köztársaságot, mert azok nem hajlandók érvényteleníteni a Benes-féle dekrétumokat.

Világ

Jövő júniusban tartanák a palesztin választásokat

Jövő év júniusában rendezné meg az elnök- és parlamenti választásokat a palesztin kormány - közölte kedden Rámalláhban Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere. A választásokat eredetileg idén januárban rendezték volna, akkor azonban az izraeli megszállásra hivatkozva elhalasztották.

Világ

Oroszország kérni fogja Traub kiadatását

Oroszország kérni fogja Magyarországtól Avraham Traub izraeli gyémántkereskedő, az izraeli gyémánttőzsde elnökhelyettese kiadatását. Traubot az orosz főügyészség kérése alapján vették vasárnap őrizetbe Budapesten; az a vád ellene, hogy törvényellenesen szállított ki Oroszországból nyersgyémántokat.

Világ

Robbanás a bagdadi török nagykövetségnél

Öngyilkos merénylő robbantotta fel autóját kedden Bagdadban a török nagykövetség épületénél, ahol három ember - két iraki rendőr és a külképviselet egyik munkatársa - sebesült meg, az elkövető életét vesztette. Törökország a múlt héten jelentette be, hogy csapatok küldésével segít a szomszédos ország helyzetének stabilizálásában.


A címlapról ajánljuk