Világ

Hogyan védekezzünk terrortámadás ellen?

A 2001. szeptember 11. után létrehozott amerikai Belbiztonsági Minisztérium a ready.gov (nagyjából: készenlét) webcímen igyekszik felkészíteni a lakosságot egy esetleges nukleáris, kémiai vagy biológiai támadásra: a szakszerű felkészülés része a családon belüli kommunikációs terv kidolgozása és szövetdarabok készenlétbe helyezése a levegőbe került mérgező vegyi anyagok kiszűrésére. Ön tudja, mi a teendő vegyi vagy atomtámadás esetén?

Világ

Bush elnök titkos terve a demokrácia felszámolására

Norman Mailer világhírű amerikai író szerint George W. Bush amerikai elnök és konzervatív barátai szentül meg vannak győződve arról, hogy csak úgy menthetik meg Amerikát a hanyatlástól, ha valódi, katonai erejére támaszkodó birodalmat építenek belőle: az Irak elleni háborús készülődés erre jó ürügy. Bush és harcostársai világbirodalmat építenek ki, Amerikából pedig óriási banánköztársaságot csinálnak, ahol csak a hadseregnek nő egyre a hatalma - aggódik az idős művész. Ön hogyan vélekedik e vízióról?

Világ

Alternatív igazság a harctérről

Az amerikai hadsereg egy különleges osztaga a jövőben a legkorszerűbb műholdas technológiákkal felszerelve, egyenesen a csatatérről szállítja a képeket, az információkat a világsajtónak. Az újságírók számára elérhetetlen helyekről érkező jelentések a tervek szerint az eddigieknél egyértelműbben megmutatnák, mi az igazság. De kinek az igazsága?

Világ

Csecsen csoportosulások a terrorszervezetek feketelistáján

Az Egyesült Államok felvett a világ terrorista szervezeteiről készített listájára három csecsen csoportosulást - közölte szerdán a moszkvai látogatáson tartózkodó Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő. A dpa szerint e fejlemény egyértelműen összefüggésben áll az iraki válsággal.

Világ

Amikor Irak beleszól az Európai Unió bővítésébe

Jelentős vihart kavart Jacques Chirac Brüsszelben tett nyilatkozata, melyben a francia elnök elmarasztalta az uniós csatlakozásra váró kelet-és közép-európai országokat, amiért azok az Egyesült Államok pártjára álltak az iraki válságban. Elemzők szerint a nyilatkozat reális veszélyt jelenthet az unió keleti bővítésére nézve, mert bár hangvétele elfogadhatatlan, logikája francia szemmel nézve nagyon is érthető: minek felvenni az EU-ba olyanokat, akik unión belüli pozícióinkat csak gyengítik? Ön szerint milyen hatással lehet a nyilatkozat az EU bővítési folyamatára?

Világ

Vadászpilóták, négy áldozat és az amfetamin

Négy kanadai katona vesztette életét, amikor egy amerikai vadászgép téves helyre dobott bombát. A két pilóta szerint nem ők a felelősek: az amerikai hadsereg pilótái által a több órán át tartó folyamatos koncentráció elősegítésére használt amfetamin, közkedvelt nevén a speed okozta az ártatlan kanadaiak halálát. Ön szerint indokolt, hogy a roppant nagy nyomás alatt lévő pilóták kábítószernek minősülő teljesítménynövelőt használjanak?

Világ

Közép-Kelet-Európa és az iraki háború

A Times című lapban múlt héten közzétett felhívás aláírói között három közép-európai állam vezetője képviseltette magát. Az iraki konfliktus ügyében az egységes transzatlanti fellépést, burkolt értelemben az amerikai célok támogatását szorgalmazó levélhez megjelenésének másnapján szinte az összes közép-kelet-európai uniós jelölt csatlakozott. Ön szerint miért fontos ezen államoknak - köztük Magyarországnak - az Egyesült Államok támogatása egy esetleges iraki beavatkozás kapcsán?

Világ

Thaiföld-Kambodzsa: évszázados konfliktus és népharag egy szappanopera miatt

Kambodzsa fővárosában, Phnompenben felgyújtották a thaiföldi követséget, megtámadtak több thai érdekeltségű vállalatot, és a zavargások miatt több száz thaiföldi menekült el az országból. Thaiföld és Kambodzsa között megszűntek a diplomáciai kapcsolatok. A konfliktust egy helyi újsághír indította el: eszerint egy Kambodzsában vetített thai szappanoperában az egyik szereplője azt mondta, hogy a világhírű angkori templomkomplexumnak Thaiföldhöz kellene tartoznia. A hír valószínűleg kacsa, a népharag pedig korántsem spontán robbant ki.

Világ

Háború Irak ellen: választóvonal a régi és az új Európa között?

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a közelmúltban az Irak elleni katonai beavatkozástól ódzkodó Németországot és Franciaországot a "régi", az amerikai oldalon álló államokat pedig az "új" Európához sorolta. A nyolc európai vezető által megjelentetett, az egységes transzatlanti fellépés mellett kiálló nyilatkozat után a kontinens megosztottsága minden eddiginél látványosabbá vált. Ön szerint van-e két Európa, és ha igen, melyikben szeretne élni?

Világ

Irak, az al-Kaida és a háború

Tony Blair brit kormányfő szerint nincs bizonyíték az Oszama bin Laden nevével fémjelzett al-Kaida terrorszervezet és Bagdad kapcsolatára, ám ez nem jelenti azt, hogy nincs is semmiféle kapcsolat köztük. Ezzel, kimondatlanul, de azt sugallta, Irakot a terrorellenes küzdelem jegyében akár az ENSZ BT felhatalmazása nélkül is meg kell támadni. Önnek mi a véleménye erről?

Világ

Ők, engem? Nem tudnak átverni!

A világ jelenségeinek magyarázatára kovácsolódó összeesküvés-elméletek főszereplői rendszerint a kormányok, a titkosszolgálatok, az óriáscégek és a zsidók. Íme egy csokor az elmeszülemények egyik jellegzetes csoportjából: valójában miért is támadta meg Amerika  Afganisztánt és ki vagy mi állt a szeptember 11-i terrortámadás mögött? Önnek mi a véleménye?

Világ

Gilberto Gil, Brazília Grammy-díjas kultuszminisztere

Ez éppen olyan, mintha Jamaicában Bob Marley, vagy az Államokban Bruce Springsteen lenne a kulturális tárca felelőse - kommentálta a New York Times a hírt, amely szerint Gilberto Gil énekes-dalszerző lett Brazília kulturális minisztere. A tropicalismo néven ismert zenei ellenkulturális irányzat meghatározó alakja, a gitárral forradalmat elindítani akaró Gil nagy utat tett meg a börtöntől a miniszteri bársonyszékig. És egyáltalán nem ülhet benne kényelmesen.

Világ

EU-bővítés tizenötezer EU-polgár szemével

Egy felmérés kérdésére az Európai Unió polgárainak negyven százaléka egyetlen csatlakozásra váró ország nevét sem tudta megmondani, s nagy részük szerint "nem jó ötlet" azonnal taggá fogadni a jelentkezőket. Akiknek van véleményük, mégis jobbára úgy gondolják, összeségében jó hatása lesz a közösségre a bővítésnek.

Világ

Ha a Rolling Stones Belgrádba megy

A Kövek még sosem gurultak el a szerb fővárosig. Történelmi pillanat lenne ez a rivális Kostunica államfőnek és Gyingyics miniszterelnöknek; mindkettejüknek jól jönne, ha a zenekar vállalná a fellépést. A Rolling Stones jövő évi koncertnaptárában agusztus 2-án egyelőre ceruzás bejegyzéssel áll: Belgrád.

Világ

A Hold maszekosítása 

Földkelte-felvételeket is hoz majd az első kereskedelmi űrjárat, amely egy éven belül megindulhat a Holdra: a TransOrbital Inc. nevű cég TrailBlazer nevű űrhajójának  jogosítványa felfedezésre, fotografálásra és landolásra szól.

Világ

Éhezés   

Miért semmisítenek meg óriási mennyiségű mezőgazdasági terményt a világban, miközben számos országban milliókat fenyeget az éhhalál? A kávéfűtésű cementüzem s a tengerbe öntött millió tonnányi búza láttán kézenfekvőnek tűnő, mégis naiv kérdésre számos racionális válasz adható, az éhezőkön azonban ez nem segít.

Világ

Kuba, az elveszett paradicsom

A Buena Vista Social Club hazájában a barátságos, mindig vidám emberek helyett az amerikai dollár az úr: a romokban heverő kubai gazdaság mellett megjelent kvázikapitalizmusban a sziget lakói mindent megtesznek, hogy dollárhoz juthassanak. Újabb csoda van eltűnőben a világban - szűrte le tapasztalataiból szomorúan a hvg.hu Kubában járt munkatársa.

Világ

Ne tégy tízparancsolatot bíróságod előcsarnokába!

Roy Moore alabamai főbírót szövetségi bírósági határozat szólítja fel: harminc napon belül távolítsa el az állam legfelső bíróságának előcsarnokába két éve önkényesen elhelyezett két és fél tonnás tízparancsolat-emlékművet, mivel annak a bíróság területén való elhelyezése alkotmányellenes. Az alabamai népnyelv által csak "Roy sziklájaként" emlegetett gránittömb fanatikus keresztények sokaságát vonzotta a bíróság halljába, hogy a tízparancsolat előtt térdelve imádkozzanak. Ön szerint helyes volt a bírósági döntés?

Világ

Egységes francia jobboldal: pártunió helyett uniópárt

Unió a Népmozgalomért (UMP) néven a hétvégén hivatalosan is egy pártba olvadt össze szinte a teljes francia jobboldal. Ezzel megszűnt a Jacques Chirac jelenlegi köztársasági elnök által 1976-ban alapított RPR, és jelentéktelenné vált a hosszú ideig jónéhány jobbközép és liberális pártot tömörítő UDF, melynek legtöbb tagszervezete - az RPR-hez hasonlóan - feloszlatta magát, hogy politikusai és aktivistái részt vegyenek az UMP megalapításában.

Világ

Vörös Csillag mindhalálig

"Zvezda az élet, minden más apróság" - vallják a szerb Crvena Zvezda (Vörös Csillag) labdarúgócsapatának fanatikus szurkolói. A piros-fehér együttes iránt Szerbiában és a külföldön élő szerb diaszpóra körében érzett szeretet leírhatatlan. E rajongásból ízelítőt kapott a hvg.hu tudósítója is, aki a közelmúltban Belgrádban járt a csapat Lazio elleni UEFA Kupa-mérkőzésén.


A címlapról ajánljuk