Világ

Az orosz haderő a határokon túl is csapást mérne terroristákra

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter a terrorizmus elleni hatékonyabb harc érdekében az amerikaiakéhoz hasonló "jogkört" követel Moszkvának. Egy lapinterjúban Ivanov azt vetette fel, hogy orosz csapatok a jövőben az ország határain túl is csapásokat mérhessenek egyes célpontokra.

Világ

Irak: patthelyzet a stratégiai fontosságú városoknál

A szövetséges légierő pénteken több hullámban - hajnalban, reggel és délelőtt - erős csapásokat mért Bagdadra. A bombák és Tomahawk manőverező robotrepülőgépek iraki kommunikációs központokat találtak el. Heves harcok dúltak pénteken a dél-iraki Násziríjától északra, illetve Bászra városánál. Irak kurdok ellenőrizte északi zónájában további kétszáz amerikai ejtőernyőst dobtak le, a kormányellenes fegyveres erők pedig 20 kilométerre megközelítették a stratégiai fontosságú Kirkuk városát. Az iraki háború azonnali leállítására szólított fel pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Világ

Kompromisszum a BT-ben az iraki segélyek ügyében; Umm-Kaszr kikötőjében az első brit segélyszállítmány

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) kompromisszum jött létre a "kőolajat élelmiszerért" programnak a háborús helyzetre való alkalmazásáról, s a program felújítását lehetővé tevő határozatot a tanács még pénteken elfogadhatja. Közben többnapos késéssel pénteken megérkezett a dél-iraki Umm-Kaszr kikötőjébe az iraki lakosságnak szánt első brit segélyszállítmány.

Világ

Bush, Blair: az iraki háború a győzelemig tart; vita az ENSZ szerepéről

George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök szerint a háború Irakban annyi ideig fog tartani, amennyi a győzelem kivívásához szükséges; ez katonai vezetők szerint akár hónapokba is telhet. Mindemellett a két szövetséges egyelőre nem ért egyet abban, hogy a háború utáni Irak rendezésébe milyen mértékben vonja be az ENSZ-et.

Világ

Irak: amerikai előkészületek Bagdad bekerítésére; kurd áttörés északon

Az amerikai-brit légierő csütörtök délután ismét bombázta Bagdadot. Egy hivatalos iraki személy szerint Bagdad déli részén találat ért egy lakótömböt. Bombák hullottak a fővárostól délre elterülő Nedzsef és Kerbala városokra is. Hajnalban Észak-Irakban ezer amerikai ejtőernyőst dobtak le, akik elfoglaltak egy repülőteret. Csütörökön délután észak-iraki kurd harcosok az iraki hadsereg frontvonalán áthatolva bejutottak a bagdadi kormány ellenőrzése alatt tartott területre, ami először fordul elő a szövetségesek Irak elleni háborújának kezdete óta.

Világ

New York: polgári engedetlenséggel a háború ellen

Több tízezer ember vett részt azokon az iraki háború elleni tüntetéseken, melyeket a muzulmán vallású országokban tartottak. New Yorkban tüntetők egy csoportja a város legforgalmasabb utcájának forgalmát bénította meg egy időre. Magyarországon a Civilek a Békéért mozgalom újabb tüntetésre készül.

Világ

Irak: brit bizonyítékok a vegyi fegyverek létezéséről

A szövetségeseknek bizonyítékaik vannak arra, hogy az iraki rezsim kész tömegpusztító fegyverek bevetésére - jelentette ki csütörtökön Geoff Hoon brit védelmi miniszter. A sajtótájékoztatón bemutattak egy filmfelvételt is, amelyen brit katonák egy kiürített iraki parancsnoki harcálláspont átkutatása közben nagy mennyiségű vegyvédelmi felszerelést találnak.

Világ

Amnesty International: háborús bűncselekmény az iraki tévé bombázása

A Financial Times szerint a szövetségeseket megosztották az iraki tévé ellen végrehajtott támadások. A vezető üzleti-politikai napilapnak a kormány egyik magas rangú tanácsadója azt mondta, hogy a média csak "egészen szélsőséges esetben" válhat katonai célponttá. Az Amnesty International (AI) szerint egy tévéállomás polgári létesítmény; bombázása háborús bűntett.

Világ

Szíria főmuftija öngyilkos akciókra buzdít

Ahmed Kaftaro sejk, szíriai főmufti arra buzdította a muzulmán hívőket, hogy kövessenek el öngyilkos támadásokat az Irakba behatolt amerikai és brit katonák ellen. Korábban - az iraki hadsereg szerint - öngyilkos merénylő robbantotta fel a koalíciós erők egyik harckocsiját a Fáó-félszigeten.

Világ

Japán nem adja ki az Interpol által körözött volt perui elnököt

Japán továbbra sem hajlandó letartóztatni és kiadni Perunak Alberto Fujimori volt perui elnököt, aki ellen az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A volt államfőt emberrablásban és tömegmészárlásban való feltételezett szerepvállalása miatt akarják bíróság elé állítani Peruban.

Világ

Az iraki háború ellen tüntető Nobel-díjasokat tartóztattak le Washingtonban

Washingtonban szerdán a rendőrség letartóztatott 60 háborúellenes tüntetőt, köztük két Nobel-békedíjast. A tüntetők a Fehér Ház mögötti La Fayette téren tiltakoztak az iraki háború ellen. A rendőrség felszólította őket a park elhagyására és mivel a tüntetők ezután sem távoztak, letartóztatták őket.

Világ

Légicsapás Bagdad központjára; heves harcok Nedzsefnél

A Reuters tudósítói legalább tizenöt összeégett holttestet láttak Bagdad egyik lakónegyedében, ahol az amerikai-brit légierő által végrehajtott szerdai támadásokban egy piacot ért találat. Az iraki Köztársasági Gárda körülbelül ötezer fős egysége indult el Bagdadból az ország középső részén fekvő Nedzsef felé az amerikai tengerészgyalogosok ellen. Amerikai katonai források szerint a keddi és a szerdai harcokban ezer iraki esett el Nedzsefnél; John Altman felderítő főnök szerint az amerikai erőknek nincsenek veszteségeik. Az iraki tájékoztatási miniszter szerint a szövetségesek előrenyomulása kedden átmenetileg elakadt, a korábban a szövetségesek által elfoglalttá nyilvánított Umm-Kaszr pedig - egy kikötői rakpart kivételével - továbbra is iraki kézen van.

Világ

Bush méltatta szövetségeseit; újabb 30 ezer katona tart a Perzsa-öböl térségébe

Az iraki hadjárat "jól halad, de még messze nincs vége" - jelentette ki George Bush amerikai elnök szerdán az Irak térségében felvonult amerikai erők floridai főhadiszállásán. Bush beszédével egy időben a Pentagon indítványozta a 4. gépesített gyalogsági hadosztály és más egységek, összesen 30 ezer katona telepítését a Perzsa-öböl térségébe.


A címlapról ajánljuk