Világ

Amerikai csapatok támadják az iraki Köztársasági Gárdát

Az amerikai-brit szövetséges erők délről száz kilométerre közelítették meg Bagdadot, s támadják az elit Köztársasági Gárdát. Az iraki erők azonban lelőttek egy, és visszafordulásra kényszerítettek harminc Apache helikoptert, miközben délen is súlyos harcok folynak Bászra és Nászárija elfoglalásáért. Szaddám Huszein iraki elnök hétfő délelőtti televíziós beszédében "gyors iraki győzelmet" ígért.

Világ

Oroszország cáfolja az iraki fegyverszállítás amerikai vádját

Igor Ivanov orosz külügyminiszter hétfőn cáfolta azt az amerikai vádat, miszerint Oroszország fegyvereket és haditechnikai berendezéseket adott el Iraknak, az ENSZ szankcióinak kijátszásával. Washingtonnak megbízható bizonyítékai vannak arra, hogy az orosz cégek segítséget nyújtottak és tiltott berendezéseket szállítottak az iraki rendszernek - közölte hétfőn Ari Fleischer fehér házi szóvivő.

Világ

Gyingyics-gyilkosság: több mint ezer letartóztatott

A szerbiai hatóságok eddig közel négyszáz személyt jelentettek fel, akiket a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolása után indított hajtóvadászat során fogtak el. A razziák során 1031 személyt helyeztek előzetes letartóztatásba.

Világ

Szaddám Huszein a harcok folytatására szólította fel az iraki csapatokat

Az iraki állami televízió által "történelmi fontosságúnak" nevezett beszédet tartott hétfőn délelőtt Szaddám Huszein. Az iraki elnök a harcok folytatására szólította fel a hadsereget és a lakosságot, "gyors győzelmet" ígérve "Isten ellenségei" ellen. Az iraki televízió bemutatott egy iraki kézre került Apache típusú helikoptert is.

Csecsenföld

Csecsenföld: igen az új alkotmányra

A grozniji választási bizottság közlése szerint a csecsen szavazók mintegy 95 százaléka támogatja, hogy a kaukázusi köztársaságot az Oroszországi Föderáció szerves részévé tegyék, és egyetért a tervezett parlamenti és elnökválasztásokkal is. Az első adatok szerint az 540 ezer választásra jogosult polgár mintegy 80 százaléka vett részt a vasárnapi csecsenföldi népszavazáson.

Világ

Vegyifegyvergyár-gyanús üzemet foglaltak el az amerikaiak az iraki sivatagban

Az amerikai vezetésű haderők hétfő hajnalban is folytatták légitámadásaikat az iraki főváros ellen, amelyet pusztító erejű robbanások rázkódtattak meg. Amerikai harci helikopterek támadást intéztek a Köztársasági Gárda Bagdadtól alig száz kilométernyire lévő állásai ellen. Amerikai katonák gyanús vegyiüzemre bukkantak Nedzsefben.

Világ

Szlovén népszavazás: igen az EU-ra és a NATO-ra

Szlovéniában a vasárnap tartott ügydöntő népszavazáson a lakosság túlnyomó többsége támogatta, hogy az ország 2004-ben csatlakozzon az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. A voksok több mint 99 százalékának összesítése után kiadott eredmények szerint a NATO-csatlakozásra a szavazók 66,02 százaléka mondott igent, míg az európai uniós tagság elsöprő, 89,61 százalékos támogatottságot kapott.

Világ

Bush elnök reméli: Irak humánusan bánik a hadifoglyokkal

George W. Bush amerikai elnök vasárnap reményét fejezte ki, hogy az irakiak humánusan bánnak a fogságba ejtett amerikai katonákkal. Ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy az iraki háborúban "jelentős előrelépést " sikerült elérni.

Világ

Több fronton folytatják előrenyomulásukat az amerikai-brit egységek Irakban

Amerikai és brit egységek az iraki kuvaiti határt átlépve, csütörtök éjszaka óta több fronton folytatják előrenyomulásukat a dél-iraki sivatagban. Előzőleg a szövetséges erők heves légitámadásokat intéztek Bagdad és más iraki nagyvárosok ellen. Amerikai hírszerzési források szerint Szaddám Huszein iraki elnök idősebb fia, Udaj életét vesztette a csütörtök hajnali légitámadásban. A brit fairfordi légitámaszpontról pénteken délelőtt B-52-es amerikai nehézbombázók szálltak fel iraki bevetésre. A Reuters hírügynökség értesülései szerint az amerikai csapatok péntek délután elfoglaltak két repülőteret a Bagdadtól nyugatra eső sivatagi területen.

Világ

Ricinmérget találtak egy párizsi pályaudvar csomagmegőrzőjében

A francia hatóságok szerint a főváros lyoni főpályaudvarának csomagmegőrzőjében talált ricinméreg összefügghet terrorveszéllyel, de kézzel fogható bizonyítékaik még nincsenek erre. A pályaudvar csomagmegőrzőjében talált gyanús üvegpalackokról a laboratóriumi elemzések kimutatták, hogy tartalmában az arzénnál nagyságrenddel hatékonyabb ricin nyomai fedezhetőek fel.

Világ

Az amerikai-brit csapatok elszenvedték első veszteségeiket, B-52-es vadászgépek tartanak Irak felé

Az iraki tájékoztatási miniszter szerint Szaddám Huszein iraki elnök túlélte azt a légitámadást, amelyet az amerikai erők intéztek péntekre virradó éjszaka az elnök családjának egyik palotája ellen. Péntek délelőtt elindultak első iraki bevetésükre a brit Fairford légitámaszpontra még februárban áttelepített amerikai B-52-es hadászati bombázók. Péntek hajnalban az Irak elleni koalíció elszenvedte első emberveszteségét: lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban, s a fedélzetén lévő 8 brit és 4 amerikai katona életét vesztette.


A címlapról ajánljuk