Nehéz szülés: átgondolta a kormány a babaváró hitelt, és nem az igénylők jártak jól

Szabó Yvette

3 perc

2019.06.24. 11:00

2019.07.15. 08:33

Egy átlagos jövedelmű családnak a tízmilliós babaváró hitel csaknem 40 százalékáról le kell mondania, ha már korábbról is van adóssága, és azt a Pénzügyminisztérium legújabb irányelve alapján nem tudja előre törleszteni. Mutatjuk, mivel kell számolni.

A City Hitelbróker arról tájékoztatta a HVG-t, hogy a Pénzügyminisztérium a múlt héten új irányelvet adott ki a bankoknak, aminek értelmében a pénzintézetek nem járulhatnak hozzá, hogy a babaváró kölcsönből mintegy megelőlegezzék az ügyfeleknek a korábban felvett hitelek teljes előtörlesztését, azaz a végtörlesztést. Pedig a július 1-jétől igényelhető támogatásról eddig úgy lehetett tudni, hogy az igényléskor már előzetesen meg lehet nevezi a kiváltandó hitelt (fennálló hiteltartozást, bankot), és a kölcsönt folyósító bank közvetlenül a meghatározott pénzintézetnek utalta volna a pénz egy részét.

A két folyamat között komoly különbség van, ez pedig sok igénylőt érinthet – kifejezetten hátrányosan. Azt, hogy mennyire, a City Hitelbróker ki is számolta a HVG-nek.