Honeckerék kiborultak, a németek viszont örökre hálásak lesznek a magyar határnyitásért

HVG

3 perc

2019.09.18. 13:00

2019.09.18. 14:08

A keletnémet vezetés szerződésszegésről beszél és retorziókkal fenyegeti Magyarországot, de túl sok adu nincs a kezében. Ez a HVG 30 évvel ezelőtt cikke az NDK-sok átengedéséről és a határnyitás következményeiről.

„Az NSZK soha nem felejti el Magyarországnak”

— hangzott a bonni kormány köszönetnyilvánítása azt követően, hogy megnyitották a határokat az itt tartózkodó NDK állampolgárok előtt. Egyelőre nem tudni, ez az örök hála miben manifesztálódik: egyesek ezerdolláros fejpénzről, mások az NSZK által nyújtott és közbenjárásával máshonnan kapott kölcsönökről tudnak, a bonni és a budapesti hivatalos szervek pedig mindent cáfolnak.

Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminiszter arról beszélt, hogy az NSZK kész — közelebbről meg nem határozott — „pénzügyi együttműködéssel” is előmozdítani Magyarország reformpolitikáját, de okként nem a keletnémetek kiengedését, hanem azt jelölte meg, hogy a reformokért már eddig is Budapesten és Varsóban tették a legtöbbet.

Nem az áttelepülőkkel kapcsolatban vetődött föl az a magyar kérés sem — hallottuk a Kereskedelmi Minisztériumban —, hogy Bonn emelje föl a vállalati keretek közt NSZK-ban munkát vállaló magyarok 2500-as kvótáját, de a határnyitás biztosan nem hátráltatja az erről való megegyezést.