Egységes, de semleges? Ilyennek is tervezték Németországot – "Eljött a paradicsom", 1990. február 1..

Bedő Iván

3 perc

2020.02.01. 16:00

Amikor Angela Merkel politizálni kezdett 90 elején, a leendő Németországot még nem olyannak képzelték, mint amilyennek ő kancellárként megkapta.

A német egyesítés története

Bedő Iván, a HVG munkatársa 1989-ben és még jó ideig a Magyar Rádió tudósítójaként Berlinben szemtanúja volt a történelmi eseményeknek. Akkori tudósításai szinte naplóvá állnak össze. Most ezeket a posztokat olvashatják, az éppen 30 évvel ezelőtti napok sorrendjében, heti bontásban. Az első "poszt" 1989. december 4-én született, most itt van sorozatunk újabb darabja. A történelmi napló hátteréről itt olvashat.

A sorozat eddig megjelent cikkei itt olvashatók.

1990. február 1. – Lépcsőfokok

A miniszterelnök német egységet, a kormány fizetésemelést helyezett kilátásba – ennél többet aligha tehettek volna másfél hónappal a sorsdöntő parlamenti választás előtt. Hans Modrow miniszterelnök délután ismertette újságírók előtt azt a tervét, amely négy lépcsőben a német egység megteremtését irányozza elő. „Németországnak ismét minden német egységes hazájává kell válnia” – mondta szó szerint. Modrow elképzelése szerint előbb gazdasági unió jönne létre, aztán államszövetséget alakítanának, a harmadik lépcsőben a két német állam fokozatosan lemondana szuverenitásáról a szövetségi hatalmi szervek javára, és ezek után jöhetne létre a német szövetségi állam, amelynek fővárosa Berlin lenne. Már a folyamat közben a két német állam elszakadhatna a katonai szövetségektől, és semlegessé válhatna.