EU-büdzsé: egy kevésbé jó, egy rossz és egy nagyon rossz forgatókönyv van

Vértessy Péter / Brüsszel

4 perc

2020.02.28. 12:05

Ha a „Fukarok” és a „Kohézió Barátai” nem tudnak megegyezni a következő hétéves költségvetésről, abból nagy baj lehet, állítja a Bizottság költségvetési igazgatója. Reméli azonban, hogy lehiggadnak a kedélyek, és ahogy eddig mindig, a végén győz a józan ész.

Ahogy előre várható volt, patthelyzet alakult ki az Európai Unió kormányfőinek múlt hétvégi tanácskozásán, amelynek a 2021-ben kezdődő ciklus 7 éves költségvetését kellett volna jóváhagynia. A brüsszeli szlengben MFF-nek nevezett költségvetés (magyarul: Többéves Pénzügyi Keretmegállapodás) egyebek mellett azért is a lehetetlenséggel határos feladat, mert az Egyesült Királyság kiválásával egy 75 milliárd eurós lyuk támadt az EU pénzügyeiben.

Ilyen késlekedés eddig még soha nem fordult elő: hét évvel ezelőtt, február elején már volt megegyezés a következő ciklus költségvetéséről, épp időben ahhoz, hogy legalább a költségvetési időszak kezdete, 2014 januárja előtt a megállapodáshoz szükséges egyetértések, törvények és eljárási módozatok megszülethessenek és elfogadtathassanak az Európa Tanácsban, a Bizottságban és az Európai Parlamentben.

Ez annak idején volt. Most, a tekintélyes Európai Politikai Központ (EPC) nevű független elemzőintézet brüsszeli kerekasztal-beszélgetésen a Bizottság költségvetésért felelős legmagasabb rangú tisztségviselője, Gert-Jan Koopman költségvetési igazgató elismerte, hogy – futballhasonlattal élve – máris

„a hosszabbításban vagyunk”.

Ahogy mondta, a múlt hétvégi EU-csúcs legalább egyértelműen tisztázta a két nagy, vélhetően most némiképp a hazai közönségnek is játszó szembenálló csoport – a költségvetés növeléséről hallani sem akaró úgynevezett „Fukarok” és a „Kohézió Barátai” – pozícióit.