A fertőzöttek és a halottak száma is jóval magasabb lehet a hivatalosnál Olaszországban

6 perc

2020.04.02. 18:00

2020.04.02. 18:21

Szinte már közmegegyezés van arról, hogy az olaszországi koronavírus-fertőzöttek száma sokkal magasabb a statisztikákban szereplőnél. Most viszont az is kirajzolódni látszik, hogy bizonyos területeken az áldozatok száma is többszöröse lehet a hivatalos adatoknak.

Miért ennyire magas a koronavírus-járvány halálozási aránya Olaszországban? – ebben a nagy vitát kiváltó kérdésben próbált támpontokat adni az olasz ISPI nemzetközi politikatudományi intézet migrációkutatója, Matteo Villa által jegyzett tanulmány, amely a Corriere.it-n jelent meg napokkal ezelőtt.

A kérdés annak a nyugtalanító statisztikának a nyomán vetődött fel, amely szerint a COVID-19 járvány halálozási aránya messze Olaszországban a legmagasabb. A március 24-ig felvett adatok szerint Olaszországban a vírussal fertőzöttek 9,9 százaléka hunyt el, Spanyolországban ez a szám 7,2, Hollandiában 5,6, az Egyesült Királyságban 5,3, Franciaországban 4,9, Kínában 4 százalék, az Egyesült Államokban 1,4 százalék, Svájcban 1,4, Dél-Koreában 1,4, Ausztriában és Németországban 0,5 százalék volt.

A magasabb halálozást látva különböző elméletek születtek, amelyek például az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomással, az esetlegesen helyben mutálódott vírussal, a világ különböző régióit jellemző hőmérséklettel és páratartalommal, vagy éppen azzal próbálták magyarázni a jelentős eltérést, hogy az olasz családokban szoros a kapcsolat a különböző generációk között, tehát könnyebben fertőzik meg a nagyszülőket a fiatalok.

Matteo Villa szerint azonban ezek kevéssé valószerű teóriák. A probléma az, hogy a fenti, országonként összevetett halálozási arányszám (ez szakszóval a CRF, case fatality rate) a regisztrált fertőzöttek körében méri a halandóságot, pedig közelebb járnánk a valósághoz, ha őket és a tüneteket nem mutató, nem tesztelt, és ezért a statisztikákban nem is szereplő fertőzötteket magába foglaló sokasághoz mérnénk a halálesetek számát (ez volna az IFR, infection fatality rate).