Kávékisokos klímaváltozás idején: Mit fogunk inni? Egészséges? Környezetbarát?

A felmelegedés tönkretenné a kávéültetvényeket, de megvan a megoldás: egy elfeledett fajta felélesztése. Ehhez képest szinte csekélység a kávékapszulák hatása a klímára.

Kávékisokos klímaváltozás idején: Mit fogunk inni? Egészséges? Környezetbarát?

Nem az lesz a megoldás, hogy a Mecsek lankáin kell kávét termeszteni. Jó, ez szóba sem került, csak annak érzékeltetésére írjuk, hogy a klímaváltozás miatt előbb-utóbb túl meleg lesz azokon a helyeken, ahol most pont jól érzik magukat a világtermelés zömét szolgáltató kávécserjék.

Az arabica kávé (Coffea arabica), amely leginkább Etiópia és Dél-Szudán fennsíkjain terem, 18–22 fokot kíván, a robusta (C. canephora) 24 foknál többet nemigen tűr el. Márpedig belátható közelségben van az az idő, amikor Afrika, Ázsia, Dél-Amerika kávéövezeteiben nagyobb lesz a forróság. A kiutat egy brit botanikus, Aaron Davis felfedezése mutatja – már amennyiben felfedezésnek lehet tekinteni egy elfeledett fajta előkerítését. Davis könyvtárban bukkant rá egy skót kollégája, George Don 1834-es közleményére, amely szerint az általa elnevezett C. stenophylla jobb ízű, mint az arabica, és 24–26 fokon terem több afrikai országban.

Coffea stenophylla (A) és C. affinis (B, C, D) kávé
Daniel Sarmu