hvg360 loader

Korábbi cikkek

Drágán megfizetünk a klímaváltozásért, még ha sokba kerül is tenni ellene

élhető környezet
2019.11.13. 11:01 3 perc

Eddig világszerte 26 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a klímaváltozás miatt, s számuk a század derekára sokszorosára nőhet.

A klímavédelemben bukásra állunk, de van ennél kétszer rosszabb is

élhető környezet
2019.11.04. 08:04 1 perc

A neves klímavédelmi civil szervezet, a Climate Action Tracker (CAT) látványos infografikával segít átlátni, hol áll az emberiség a klímavédelemben, azaz a túlélésért vívott közös harcban. Vigyázat, szpojler: példaértékű ország nincs a világon! Az EU és benne Magyarország sem lehet büszke teljesítményére, de még nem vagyunk a nagyon rossz vagy az elfogadhatatlan kategóriában.

Akármit állítanak a ruhaboltok, a megunt darabok legfeljebb matracbetétként végzik

élhető környezet
2019.10.28. 10:00 6 perc

Évről évre egyre több ruhát vásárolunk és dobunk ki, pedig a már nem kellő ruhadarabok jelentős része még tökéletesen hordható. A használt ruhák és a textíliák újrahasznosítására irányuló technológiai lehetőségek egyelőre végesek, és az is kérdés, lesz-e egyáltalán piaca az így készült termékeknek.

Nem hisz a fenntarthatóságban? Akkor számolja ki, mennyibe kerül, ha szemetel

élhető környezet
2019.10.24. 09:30 3 perc

A természeti erőforrások értéke is jól mérhető, az ISO pedig már szabványokat is alkotott cégek számára. Mi éri meg jobban: a fenntarthatóság vagy a környezetszennyezés?

A zuglói főkertész, aki mer beleszólni a közéletbe, éppúgy, mint Greta Thunberg

élhető környezet
2019.09.30. 12:01 5 perc

Megyeri Szabolcs cége a nagy válságban bedőlt, a zuglói önkormányzathoz ment, kitalálta a Virágzó Zugló programot, közben pedig elkezdte építeni a brandjét, blogol, videózik. HVG-portré.

Kiválthatja a fast fashiont a ruhák kölcsönzése?

élhető környezet
2019.09.24. 11:30 7 perc

Egyre több cég kínál ruhakölcsönzést, ami ahhoz is hozzájárulhat, hogy a kihasználatlan ruhák ne kössenek ki szeméthegyeken. Több ruhabérlő cég alapítója is már a fast fashion uralom megdöntésének eszközét látja a megoldásban. De vajon tényleg viselnénk bérelt, hétköznapi ruhadarabokat is? Mennyire fenntartható ez az opció a folyamatos tisztítás és a szállítás mellett?

Ha beengedi a hideget, meleg helyzetbe kerül

élhető környezet
2019.09.20. 10:20 3 perc

Rendkívül szigorú energetikai szabályok lépnek életbe 2021 elejétől. Már a jelenlegi építtetőket is érintheti a változás, ha a jövő év végéig nem kapják meg a használatbavételi engedélyt.

"Nem csak a rák halálos, a klímaváltozás már most emberek életét követeli"

élhető környezet
2019.07.10. 13:15 7 perc

Még van remény, de ahhoz végre cselekedni kell - mondta a HVG-nek a Greenpeace nemzetközi ügyvezető igazgatója. Jennifer Morgan elmondta, mit vár el a kormányoktól és cégektől, és mit tesz ő azért, hogy csökkentse karbonlábnyomát. Interjú.

A turkáló, amely rég nem a szegények "kiváltsága"

élhető környezet
2019.06.27. 17:00 9 perc

Az első pillanattól nyereséget termel az egy éve működő Swappis, ez idő alatt több mint 5 tonna ruha ment már át az alapító, Fritzson-Bajdor Tünde kezei között. A siker nem egyedi: szakértők szerint a használt ruhák piaca pár éven belül lehagyhatja a jelenleg egyeduralkodó fast fashiont is.

Moszkva befészkelte magát a sarkvidékre és várja a felmelegedést

élhető környezet
2019.06.18. 16:36 5 perc

Az északi országok többsége igényt tart a sarkvidék egyes körzeteire, de Oroszország valamennyi vetélytársánál aktívabban igyekszik érvényesíteni akaratát a klímaváltozás miatt egyre elérhetőbbé váló térségben.

Jó üzlet hulladékból készíteni műalkotásokat, de meg kell küzdeni az alapanyagért is

élhető környezet
2019.11.06. 12:00 9 perc

Bőven a klímapara előtt, a kétezres években indult forprofit vállalkozások anno a spanyolviaszt találták fel azzal, hogy a fenntarthatóságból nemcsak művészi, hanem gazdasági szempontból is a legtöbbet igyekeztek kihozni. A bevétel persze nem mérhető a hasonló területen mozgó, esetenként akár dollármilliókat is érő külföldi cégekéhez – ezek kicsi, néha savanyú, nagyon magyar sikertörténetek.

Szereti a sört? Lehűti a kedélyét, ha meleg lesz

élhető környezet
2019.10.30. 11:00 2 perc

Akinek túl elvont a klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra, az okulhat a sör és a whisky példájából: az előrejelzések szerint mindkét ital ára emelkedni fog a felmelegedés miatt.

Hajdú-Bihar megyényi erdőt telepítene Áder, most még messze vagyunk ettől

élhető környezet
2019.10.06. 12:30 2 perc

A harmadik Orbán-kormány alatt még csökkent is a magyarországi erdők mérete, most jelentős fordulatra lenne szükség, hogy beteljesüljön az államfő vállalása. A magyar faállományra mindenesetre ráférne a beavatkozás.

Ha a konferenciaipar zöldülni akar, a svédasztalok mennek a szemétbe

élhető környezet
2019.09.28. 13:30 3 perc

A városmarketingben és a turizmusban is egyre hangsúlyosabb szempont a fenntarthatóság; nem meglepő, ha a konferenciaszervezésben is megjelent ez a törekvés.

Aki kikukázta a kukát - élet-e a hulladékmentes élet?

élhető környezet
2019.09.22. 09:30 1 perc

Kétféle környezettudatos ember van. Az egyik a klímaválság hatására odafigyel arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljen. A másik annyira belelendül, hogy egyáltalán nem akar hulladékot hagyni maga után. Az előbbiről tudjuk, működik. Utóbbi…- no, erre volt kíváncsi videós stábunk is.

Hasít a bank, melynek célja, hogy ne legyen több műanyag a tengerben, mint hal

élhető környezet
2019.07.11. 13:00 3 perc

A vállalkozás Peruban, Haitin, a Fülöp-szigeteken és Balin is működik már, termékeit a Marks and Spencer, a Henkel vagy a Logitech is használja, az IBM-mel működik együtt. A cél: megakadályozni, hogy még több műanyag kerüljön a tengerbe, éspedig úgy, hogy a hulladék begyűjtése megélhetést, vállalkozóvá válási lehetőséget adjon a helybelieknek.

Ha eddig nem hitt a klímaváltozásban, most majd kénytelen lesz

élhető környezet
2019.07.04. 12:00 5 perc

Rekordokat döntő, a nyár elején szokatlan kánikula perzseli Európát. A hőhullámok oka a klímaváltozás, amelyet felgyorsít, hogy a jég rohamosan olvad a világ „három pólusán”.

Ipari zöldítés: rozsdatemetőből kulturális tér

élhető környezet
2019.06.19. 05:00 4 perc

A szükségből erényt kovácsoltak a németországi nehézipar központjában: egykori bányák és kohók területén hoztak létre kulturális központokat. A látványosságok között van olyan, amelyiket azóta a világörökségi rangra emeltek.