Jobline.hu
Jobline.hu

A karrier-tanácsadók egyik leggyakoribb felszólítása: Találj egy jó mentort! Persze mondani könnyebb, mint megtenni. És ha meg is találjuk, honnan tudhatjuk biztosan, hogy tényleg segíteni fog nekünk a fejlődésben? A feladatra alkalmatlan mentornak ellentétes hatása lehet: károkat tesz a karrierünkben, ahelyett hogy támogatna a sikerben. Ebben az útmutatóban egy lépésről- épésre módszert kínál Jonathan Gorham, egy ausztrál marketingügynökség, az Engine Scout alapítója.

#1. Önreflexió

Mielőtt találsz egy nagyszerű mentort, először azt kell megértened, hol tartasz most, és hova szeretnél innen eljutni. Próbáld ki a következő gyakorlatokat:

 • Sorold fel az öt legerősebb erősségedet és gyengeségedet. A legjobb eredmény érdekében légy igazán őszinte magadhoz. Ne félj a rossz tulajdonságaidtól!
 • Gondold végig, hol szeretnél 3-5 év elteltével tartani. Talán csapatot szeretnél vezetni, vagy akár egy egész részleget is, esetleg teljesen más irányú terveid vannak.
 • Írd le, ki leszel 5 év múlva. Milyen tulajdonságaid vannak? Milyen érdeklődési köreid? Képzeld el, mintha már ott tartanál.
 • Végül sorold fel azt az 5-10 embert, akik hasonlítanak a te jövőbeli énedhez. Ezek lehetnek olyan emberek, akiket személyesen ismersz, az iparágad véleményvezérei, vagy olyanok, akiket a közösségi médiában követsz. Írd le a nevüket.

Ezzel befejezted a legfontosabb lépést a mentor megtalálásában, de az útnak még nincsen vége.

#2. A megközelítés

Szükséged lesz arra, hogy információkat gyűjts, mielőtt felkérsz valakit a mentorodnak. A hideg megközelítés valószínűleg meghiúsul, és csak kínos helyzetbe kerülsz. Még akkor is, ha beleegyezik valaki abba, hogy a mentorod legyen, nem fog elköteleződni a növekedésed felé. Ehelyett kezdj el erős kapcsolatokat kialakítani a potenciális mentoraiddal. Íme néhány ötlet:

 • Kövesd a közösségi médiában
 • Rendszeresen szólj hozzá a posztjaihoz, és kerülj vele pozitív interakcióba
 • Legyél aktív azokon a közösségi média csatornákon, amelyeket ő is használ. Írj átgondolt állásfoglalásokat azokban a témákban, amelyek iránt mindketten érdeklődtök, és győződj meg arról, hogy a profilod is közvetíti a képességeidet és a tehetséged.
 • Vegyél részt nyilvános találkozókon, melyeken ő is megfordul. Amikor megfelelő lehetőség adódik, mutatkozz be. Ajánld fel neki, hogy segítesz futó projektekben, vagy bemutatod potenciális ügyfeleidnek.
 • Hozz létre egy személyes weboldalt, és rendszeresen írj rá. Győződj meg arról, hogy a „Rólam” rovat szerepel a weboldaladon.
 • Hívd meg egy prezentációdra, de csak akkor, ha a téma őt is érdekli.
 • Ismételd meg ezeket a lépéseket következetesen, míg nem stabil kapcsolatokat nem építesz ki potenciális mentoraiddal.

#3. A csúcspont

Már elérted azt a pontot, ahol elég jóban vagy a potenciális mentoroddal ahhoz, hogy tanácsot kérj tőle. Itt az ideje továbblépni. Ne írj hosszú e-mail, ne csinálj nagy dolgot ebből, csak tájékoztasd arról, hogy keresel valakit, aki támogatna téged a karriercéljaid elérésében, és magyarázd el, miért szeretnéd, ha ő lenne az adott személy. Természetesen lehet, hogy azt mondja, nem vállalja. Ilyenkor ne törj le, hanem kezd el keresni a következő mentorodat, míg nem találsz valakit, aki szívesen segítene neked szakmai tapasztalatával.

#4. Dolgozz a mentoroddal a karrierterveden

Ha megtaláltad a mentorodat, a legnehezebb részén már túlvagy. Itt az ideje, hogy kihasználd a tudását. Ha helyesen követted a második lépést, akkor a mentor már jól ismeri a pályafutásodat. Íme pár tipp arra, hogyan tudtok együttdolgozni a karrierterveden:

 • Mielőtt kapcsolatba lépnél a mentoroddal, vázold fel a tervet. Sok időt takarítasz meg vele, és megkönnyíted a mentorod dolgát.
 • Add a tudtára, hogy ki akarsz lenni, és hol szeretnél tartani az elkövetkező 3-5 évben. Oszd meg vele azt, amit már megfogalmaztál az első lépésben.
 • Kérj visszaigazolást a terveidet illetően. Vajon ő is úgy gondolja, hogy ezzel a tervvel eljutsz oda, ahová szeretnél? Meglepődhetsz a válaszán.

Miután megkaptad a visszajelzést, és ennek alapján finomítottad a karriertervedet, itt az ideje elkezdeni a végrehajtását. Ha elakadsz az úton, keresd fel mentorodat iránymutatásért, és tedd meg a szükséges kiigazításokat. A mentoroddal való kapcsolat elengedhetetlen része az őszinteség és az átláthatóság. A mentor csak releváns, végrehajtható visszajelzéseket adhat, ha valóban minden megértett a karrieredről és céljaidról.

#5. Határozd meg, vajon megtaláltad-e a megfelelő mentort

Egy rossz mentor számos negatív hatással lehet a karrieredre, ezért fontos megbizonyosodnod arról, valóban megtaláltad-e a megfelelő személyt. Íme a jó mentor néhány jellemzője:

 • Amikor visszajelzést ad, egy jó mentor nem fog félni attól, hogy olyat tanítson neked, amit még nem ismertél. Légy nyitott arra, mit mond.
 • Kihívást jelentő feladatokkal lát el. Ha olykor-olykor súrlódás van köztetek, az jó dolog. A mentor nem a legjobb barátod, hanem azért van, hogy segítsen a fejlődésben, ezért nem hallgatja el a kényelmetlen információkat.
 • Lehet, nem beszéltek gyakran, de ha igen, akkor ennek a beszélgetésnek a minősége magas. Ahhoz, hogy ez így legyen, őszintének és transzparensnek kell lenned vele.
 • A mentornak inspirálnia és motiválnia kell téged. Mindenki életében vannak visszalépések, ilyenkor a mentornak ki kell állnia melletted.
 • A jó mentor jó hallgató, és tudja, milyen kihívással állsz szembe.
 • Nem fog kész válaszokat adni neked, hiszen a fejlődéshez a saját válaszaid szükségesek, és mindenről neked kell döntened. Ahelyett, hogy pontosan elmondaná, mit kell tenned, inkább megosztja veled tapasztalatait és nézőpontját.

A Recruiter cikke nyománAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.