Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Túl sötét van, a szabadban túl hideg, és túl sok a négy fal között töltött idő... A tél még a legkiegyensúlyozottabb embert is próbára teszi lelkileg. De mit tehetünk a téli bú ellen? Megmutatjuk, mit együnk, hogyan mozogjunk, és hogyan gondoskodjunk testünk és lelkünk pihenéséről a téli hónapokban.

Richard Proenneke 1968 tavaszán az amerikai Twin Lakes környékén saját kezűleg, teljesen egyedül felépített egy aprócska kunyhót a vadon közepén, amiben aztán 30 éven keresztül élt. A természetben töltött évtizedek alatt több ezer mérföldet tett meg sétái közben, mindennap forró reggelivel kezdett, majd sorban köszöntötte a lakhelye körül élő kisállatokat, például Freddyt, a mókust, télen pedig a kunyhóba bezárkózva olvasgatott. Ma már rengeteg könyv és dokumentumfilm dolgozta fel életét.

Proenneke kunyhója Twin Lakes közelében
©

Míg Proennekének egész életére kijutott a nyugalom, a 21. század emberének akár néhány napnyi pihenés is kihívás lehet. Sokan csak a nyárra terveznek kikapcsolódást, holott télen is jó lenne néha kicsit elengedni magunkat.

Sokunknak nehéz

A tél velejárója a komorabb hangulat, ami valamilyen formában mindenkinél kialakul. Nem azért, mert hajlamosak vagyunk a rosszkedvre, hanem mert ilyen külső hatások érnek minket. Rövidebbek a nappalok, sokkal több időt töltünk sötétben, és a természetes fény tartós hiánya komoly hatással van közérzetünkre. Sokan még sötétben érkeznek meg munkahelyükre, és csak napnyugta után lépnek ki ismét az utcára, gyakorlatilag egész nap elzárva magukat a napfénytől. Ezenfelül sokszor óriási nyomást jelentenek az ünnepek is: szinte kötelezettségnek érezzük, hogy emelkedett hangulatban legyünk, ami nem csak plusz érzelmi teher, de akár kudarcérzettel is járhat. Ráadásul az ünnepi előkészületek miatt rengeteg az elintéznivaló, az ajándékok beszerzése pedig anyagi problémákat is felvethet. Vagyis a tél könnyen lehet egy kimondottan nehéz időszak. Ám nem mindenképpen kell így lennie. De mit tehetünk pontosan a téli szomorúság ellen?

1. Étkezéssel pótoljuk a napfényt

Természetes napfény hiányában az élelmiszerek válnak a legfontosabb D-vitamin forrásokká. Ennek pótlására a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák mellett a halolaj a legalkalmasabb. Izland a világ egyik legészakibb országa, mégis itt vészelik át az emberek a legjobb hangulatban a telet – a kutatások szerint éppen az óriási mennyiségű elfogyasztott hal miatt.

3. Legyünk mi a vendéglátók!

Sokan úgy élik meg a telet, mint a sötét, hideg évszakot, amikor az addigi, megszokott tevékenységeinknek gátat szab a zord időjárás. De álljunk máshogyan a télhez! Felejtsük el a bárokat és teraszokat, és tegyük otthonunkat közös találkozásaink színhelyévé. Fogjuk fel az évszakot egy lehetőségként, amikor végre van időnk kicsit máshogy gondoskodni szeretteinkről, barátainkról. Így teaszik az osztrákok is, akiknek különösen fontos az otthonos légkör kialakítása és az őszinte nyitottság vendégeik felé –  ami esetükben nem merül ki egy tartózkodó, illedelmes "Hogy vannak?" kérdésben. Nem hiába van az osztrák idegenforgalomnak kiemelkedő híre a világon. Legyen hát nekünk is kiemelkedő hírünk ismerőseink között! Adjuk mi a legjobb vacsorákat, csináljuk mi a legjobb süteményeket és legyenek nálunk a legjobb társasjáték-partik! Otthonunk ne csak a fűtéstől legyen meleg, hanem a vendégszeretettől is!

3. Koncentráljunk a tél örömeire

Csináljunk olyan dolgokat, amihez elengedhetetlen a tél hangulata. Hagyjuk magunk mögött a városok felsózott utcáit, és élvezzük a hó borította táj szépségét. Burkolózzunk egy meleg plédbe egy fűszeres forralt borral a kezünkben, vagy tegyünk egy romantikus hangulatú kirándulást egy lovasszánnal. Ismerkedjünk meg téli népszokásokkal, vadásszunk jégcsapokra és rajzoljunk a fagyott üvegre a gyerekekkel, vagy egy vendégház kandallója előtt olvasva vagy kártyázva élvezzük a téli esték hangulatát.

©

4. Vonuljunk el egy időre a hétköznapokból

Kanyarodjunk vissza Richard Proenneke példájára, aki az életéből az összes stresszt kizárta évtizedekre azzal, hogy elvonult a természetbe. Persze nekünk elég lehet pár nap is, és kunyhót sem kell építenünk vagy halászni a közeli jeges tóban, hiszen egy falusi üdülőhelyen kényelemben is élvezhetjük a természet közelségét. Ha elvonulunk a hegyekbe egy apró faluba, valóban arra kötelezzük magunkat, hogy szigorúan csak lazítsunk. Vagyis semmi nagyobb energiát igénylő program: csak relaxálás egy barátságos vendégházban a kandalló előtt, kiadós étkezések, kis túrák a minket körbevevő hófehér hegyekben és séták a faluban.

©

Mindezt megtehetjük az Alpokban, ahol a Falusi Üdülés Ausztriában Szövetség 2350 falusi szálláshelye közül válogathatunk. Az üdülők és birtokok a téli csodavilág közepén fekszenek, így bármikor elindulhatunk egy-egy hangulatos túrára, élvezve a csendet, visszatérve pedig házilag készített ételek várnak minket, köztük házi gyümölcskenyerek, sütemények és fűszeres forralt borok. Persze nem csak gyalog élvezhetjük a téli tájat a családdal. Bár apró falukban szállunk meg, ez nem azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésünkre megannyi speciális téli program: a gyerekkel elmehetünk szánkózni, míg párunkkal lovas szánon fedezhetjük fel a környéket. Ráadásul a rendelkezésre álló házak közül is bátran tudunk válogatni: az alpesi menedékházaktól kezdve a gyermekbarát fogadókon keresztül a lovas tanyákig, mindenki megtalálhatja álmai nem is olyan kicsi kunyhóját, ahol elbújhat a világ elől és rábízhatja magát az osztrák falusi vendéglátók gondoskodására.

5. Maradjunk aktívak!

Télen is muszáj mozognunk, méghozzá az a legjobb, ha mindezt a szabadban tesszük. Ez jelentős hatással lehet a hangulatunkra, segít elűzni a téli napok komorságát. A jó meleg, lehetőleg minél színesebb téli sportszereléssel gond nélkül futhatunk akár mínuszokban is, de ha ennyire nem vagyunk merészek, néha legalább egy 15 perces sétát tegyünk meg, mely már olyan mennyiségű szerotonint, dopamint és endorfint termel, amitől észrevehetően jobb lehet a hangulatunk. Használjuk ki a telet, és űzzük azokat a sportokat, amit csak ebben az évszakban tehetünk: korcsolyázzunk, szánkózzunk, próbáljuk ki a jégtekézést vagy a sífutást, de egy kiadós hótalpas túra a természetben is hatalmas élmény.

©

Persze ha inkább egy kis nyüzsgő városi életre vágyunk, Ausztria akkor is tökéletes célpont lehet, főként a festői környezetben fekvő Salzburg, amit joggal nevezhetünk a karácsony egyik fővárosának. Hogy miért is? 1818-ban a csodálatos oberndorfi kápolnában adták először elő a Csendes éjt, akinek szerzője, Josef Mohr maga is a város lakosa volt. Emellett a hegyi városka rögtön két adventi vásárral büszkélkedhet: a Salzburgi Adventi Vásár világhírű különleges zenei programjai miatt, míg a Hellbrunni Adventi Varázslat állatsimogatójával a kisgyerekeknek lehet örök élmény. A városból a sport szerelmesei pedig 2017. december 23. és 2018. március 18. között ingyen utazhatunk Flachauba, a Skia amadé síparadicsomába. Persze a város amúgy is rengeteg látnivalót kínál. Megéri kimozdulni a kényelmes szállodákból és a wellness programot estére hagyni, hiszen a 48 órás Salzburg-kártyával ingyenesen tekinthetjük meg az összes látnivalót. Legalább este lesz mit kipihenni!

©


Az oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

Vízimajom korunkból származnak életmentő reflexeink?

A csecsemőket két veleszületett reflex is segíti a korai vízhez szoktatásban, és abban, hogy életük első pár hónapjában biztonsággal mozogjanak a vízben. De honnan hozzuk ezt az életmentő örökséget, és hogyan használhatjuk fel okosan a gyermekek pszichés és fizikai fejlesztésében?

Üdülés Ausztriában BrandChannel

A téli sportokról csak a síelés jut eszébe? – Akkor olvassa el ezt

Noha a Salzburg tartományban található Kaprun régiót a síelők egyik legkedveltebb úti céljaként tarjuk számon, különlegessége mégis inkább abban rejlik, hogy egyedülálló természeti elhelyezkedése miatt itt jóval több fajta téli sport próbálható ki, mint bármely más téli üdülőhelyen.

Nagy nap lesz március 25. az Apple rajongóinak, de talán az utálóinak is

Nagy nap lesz március 25. az Apple rajongóinak, de talán az utálóinak is

Timmermans: "Találkoznék Orbánnal"

Timmermans: "Találkoznék Orbánnal"

Kétmilliót lopott a kasszából a szálloda recepciósa, de az egészet elbukta sportfogadáson

Kétmilliót lopott a kasszából a szálloda recepciósa, de az egészet elbukta sportfogadáson

Jakab Péter: "Engem még a Jobbikon belül sem zsidóztak le"

Jakab Péter: "Engem még a Jobbikon belül sem zsidóztak le"

Leesett a hídról a BMW, a sofőr megúszta

Leesett a hídról a BMW, a sofőr megúszta