Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Ausztria számos különleges helyet és programot tartogat a kirándulók számára. És mindig van valami új, amit érdemes felfedezni. Klagenfurt ezek közé tartozik. Mutatjuk, hogy idén nyáron mikor érdemes menni, és azt is, hogy miért.

Klagenfurt am Wörthersee a Wörthi-tó keleti részénél, három kultúra találkozásánál fekszik: az osztrák, az olasz és a szlovén hagyomány él együtt a városban. A 800 éves Klagenfurt fővárosa Ausztria legdélebbi tartományának, Karintiának. Jellemző a városra a mediterrán hatás, a reneszánsz építészet és a szinte ünnepként számontartott piac, mint például a Bencés hetipiac.

A történelmi korokon átívelő belvárosi séta során érdemes megnézni a klagenfurti dómot, ami a gurki egyházmegye székesegyháza is egyben, és 1581 óta díszíti a várost. A plébániatemplom majd 100 méter magas tornyában kialakított kilátójából pedig csodálatos látvány nyílik Klagenfurt óvárosára, de körpanorámában csodálható a magasból a Wörthi-tó, a Karavankák és a Koralpe csúcsai is.

A városban számos kastély található, többségük magántulajdonban, de az 1652-ben épült Maria Loretto-kastély gyakori úti célja a kirándulóknak, ami egyébként a város keleti részénél lévő félszigeten helyezkedik el. A kastély zarándoktemplom is egyben, ahol megtekinthetjük a legendás Fekete Madonna szobrát is.

©

Különleges minivilág

A Minimundus nevű miniatűrpark különleges minivilág a Wörthi-tó partján. Az 1:25 méretarányú modellek különböző épületek másai a világ minden tájáról. A belső térben interaktív kalandállomásokon, fantasztikus utazáson vehetünk részt. Összesen 159 építmény kicsinyített mása található a parkban.

Szabadtéri szórakozás sokféleképpen

Nyitott játszóterek, homokos röplabdapályák, futball- és baseball pályák, skatepark, szabadtéri sakktábla – többek között ezeken a helyeken próbálhatják ki magukat a kikapcsolódni vágyó gyerekek és felnőttek az Europaparkban. A klagenfurti szabadidős övezet családi piknikezésekre és számtalan játékra ad lehetőséget a Wörthi-tó mellett.

A várost tehát turisztikai szempontból nagyban meghatározza földrajzi adottsága: strand, hajózás, túrázás, de a kerékpározás vagy a futás lehetősége is adott. Európa legnagyobb tóparti strandfürdője várja a mártózni vágyókat – aggodalomra semmi ok, a türkiz tónak kristálytiszta a vize. Természetesen hajókázási lehetőségek is várják az érdeklődőket, több, teljesen felújított vízi jármű közül lehet választani, ezek közül a Thalia nevű gőzhajó például igazi antikvitás, hiszen ez az egyik utolsó „csavargó” Európában.

©
©

A merészebb kirándulóknak

Ha távolabbról is szemlélnénk a tó szépségeit, kiváló választás lehet a fából készült Pyramidenkogel nevű kilátótorony. Innen egyébként egészen stílusosan lehet távozni: egy 50 méteres magasságú csúszdán is lehetőség van elhagyni a tornyot. A csúszda és maga a kilátó is egész évben nyitva tart – egyedül az időjárás szólhat közbe a látogatásnak.

Akiknek ez sem elég extrém élmény, és felfedezőútjaik során a túrázást sem szeretik kihagyni, azoknak jó hír, hogy Klagenfurtban gyakran indulnak séta- és kerékpáros vezetések – számos elektromos biciklikölcsönző igénybevételével akár – a Lendkanal mentén vagy a Wörthi-tó partján. A Lendkanal egyébként egy 4 km hosszú mesterséges víziút, ami a Wörthi-tótól egészen Klagenfurt központjáig vezet. Északi partja népszerű a biciklizők és a korcsolyázók körében. A Lendkanal eredetileg a 16. században épült, azért hogy vezesse a vízcsatornát a város és a tó között.

Herkules és a sárkány

A monda szerint egy Lindwurm nevű sárkány rettegésben tartotta a Wörthi-tó partján található kis települést, csak a hatalmas Herkulesnek köszönhetően sikerült legyőzni azt. Ma ez a két meghatározó alak díszíti a város legszebb terét, a Neuen Platzot.

©

1514-ben egy hatalmas tűzvész után, a szinte porráégett várost Domenico dell'Allio építette újjá. A város idén számos programmal ünnepli az 500 éves évfordulóját, különös hangsúllyal a multikulturalitáson.

 

Két lábon járó festmények – ahol a test a műalkotás

Ha még a nyár derekán célba vennénk Klagenfurtot, érdemes július 12-14. környékére tervezni, ugyanis erre a három napra esik a World Bodypainting Festival. Ha valami igazán érdekes és nem mindennapi dolgot akarunk megtapasztalni, akkor ebben az időszakban Klagenfurt Goetheparkjában találkozhatunk a legváltozatosabban, legextrémebben kimaszkírozott modellekkel és artistákkal.

©
©

A World Bodypainting Festival az elmúlt 21 év alatt már hagyománnyá alakult nyári esemény Ausztriában. A nemzetközi művészek, testfestők mellett nemzetközi dj-k vonzzák az Open Air művészeti parkká alakult környezetbe a látogatók ezreit. A rendezvény kifestett szereplői számos különböző programmal mutatkoznak be: színházi produkcióval, performansszal, de még cirkuszi előadással is. Ez utóbbiak a preprogram idején, vagyis július 8-11. között már megtekinthetőek lesznek a helyszínen, ezeken a napokon számos workshopon is részt lehet venni, mely során művészek számolnak be saját történeteikről, stílusukról, módszereikről. Az érdeklődők a fesztivál mindegyik napján csodálhatják az artistákat, élvezhetik a zenét és a különböző fényjátékokat, show-kat is. De a test fókusza kapcsán természetesen ugyanúgy teret kapnak a divatbemutatók és a sminkműhelyek.

A testfestő fesztivál egyben egy testfestő világbajnokság is (World Bodypainting Championships), amelyre több mint ötven különböző országból neveznek művészek, akiket természetesen díjaznak a meglévő hat kategóriában, de a résztvevők akár amatőr keretek között is indulhatnak. Nekünk magyaroknak is sikerült több ezüstérmet elhoznunk, 2015-ben például Szvitil Gabriella, Creative Make Up kategóriában. 2012-ben pedig Molnár Évának sikerült igazán kiemelkedőt alkotnia. Neki egyszerre kellett a viszonzatlan szerelmet, a féltékenységet és a dühöt megjelenítenie modellje testén.

Hogyan emelkedhet művészi szintre egy puszta arc- vagy testfestés?

Akárha egy filmből kilépő szereplőt látnánk, asszociálhatunk fantasy, sci-fi mozikra, mesékre, festményekre, rajzokra, de az egyes művek feleleveníthetnek szimplán érzelmeket vagy akár emlékeket is – egyszóval többféle perspektívát érvényesíthetnek a World Bodypainting Festival kifestett modelljei. Kreatív alkotók kvázi festményeit láthatjuk, amelyeknek az emberi test adja a terepet, a színezhető vásznat.

Amellett, hogy elképesztő látvány a sok esetben tetőtől talpig kipingált modell, új nézőpontból láthatjuk magát a testet is. Akár háttérbe is szorulhat az emberi fizikum, és mint egy egyszerű vászon esetében, csak és kizárólag magát a műalkotást látjuk fókuszban – attól függően, hogy mit ábrázolnak az egyes alkotások, és persze hogy mennyire függenek össze a vászon „anyagával”. Tulajdonképpen életre kelnek ezek a rajzok, és mintegy mozgó festményként funkcionálnak.

Az idei fesztivál versenykategóriáiban meghatározott témák, többek között, az álom és a múlt szépsége.

 

©

A borítókép forrása: Wörthersee Ostbucht, Pixelpoint MultimediaAz oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

10 érv, amiért kihagyhatatlanok a Salzburgi Ünnepi Játékok

Operabemutatóival, színházi előadásaival és hangversenyeivel a Salzburgi Ünnepi Játékok lassan egy évszázada a világ egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja. Ahogy a hagyományosan július végén kezdődő, öthetes rendezvénysorozat felejthetetlen színpadi bemutatókat, úgy vaskos botrányokat is megért története során.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

Irány a Bécsi-Alpok, a családi kirándulóparadicsom!

Ha családi hétvégét vagy vakációs programot tervezünk, akkor az alpesi kirándulások életre szóló élményt nyújthatnak az egész famíliának. De merre is induljunk, ha nem szeretnénk hosszasan utazni nyafogó kicsikkel a hátsó ülésen? Hova is tartsunk, ha biztosra mennénk játékos programok, érdekes látnivalók és kényelem tekintetében?

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk