A test festve, Ausztria nyáron is jó!

A test festve, Ausztria nyáron is jó!

Utolsó frissítés:

Üdülés Ausztriában Szerző:

Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Ausztria számos különleges helyet és programot tartogat a kirándulók számára. És mindig van valami új, amit érdemes felfedezni. Klagenfurt ezek közé tartozik. Mutatjuk, hogy idén nyáron mikor érdemes menni, és azt is, hogy miért.

Klagenfurt am Wörthersee a Wörthi-tó keleti részénél, három kultúra találkozásánál fekszik: az osztrák, az olasz és a szlovén hagyomány él együtt a városban. A 800 éves Klagenfurt fővárosa Ausztria legdélebbi tartományának, Karintiának. Jellemző a városra a mediterrán hatás, a reneszánsz építészet és a szinte ünnepként számontartott piac, mint például a Bencés hetipiac.

A történelmi korokon átívelő belvárosi séta során érdemes megnézni a klagenfurti dómot, ami a gurki egyházmegye székesegyháza is egyben, és 1581 óta díszíti a várost. A plébániatemplom majd 100 méter magas tornyában kialakított kilátójából pedig csodálatos látvány nyílik Klagenfurt óvárosára, de körpanorámában csodálható a magasból a Wörthi-tó, a Karavankák és a Koralpe csúcsai is.

A városban számos kastély található, többségük magántulajdonban, de az 1652-ben épült Maria Loretto-kastély gyakori úti célja a kirándulóknak, ami egyébként a város keleti részénél lévő félszigeten helyezkedik el. A kastély zarándoktemplom is egyben, ahol megtekinthetjük a legendás Fekete Madonna szobrát is.

©

Különleges minivilág

A Minimundus nevű miniatűrpark különleges minivilág a Wörthi-tó partján. Az 1:25 méretarányú modellek különböző épületek másai a világ minden tájáról. A belső térben interaktív kalandállomásokon, fantasztikus utazáson vehetünk részt. Összesen 159 építmény kicsinyített mása található a parkban.

Szabadtéri szórakozás sokféleképpen

Nyitott játszóterek, homokos röplabdapályák, futball- és baseball pályák, skatepark, szabadtéri sakktábla – többek között ezeken a helyeken próbálhatják ki magukat a kikapcsolódni vágyó gyerekek és felnőttek az Europaparkban. A klagenfurti szabadidős övezet családi piknikezésekre és számtalan játékra ad lehetőséget a Wörthi-tó mellett.

A várost tehát turisztikai szempontból nagyban meghatározza földrajzi adottsága: strand, hajózás, túrázás, de a kerékpározás vagy a futás lehetősége is adott. Európa legnagyobb tóparti strandfürdője várja a mártózni vágyókat – aggodalomra semmi ok, a türkiz tónak kristálytiszta a vize. Természetesen hajókázási lehetőségek is várják az érdeklődőket, több, teljesen felújított vízi jármű közül lehet választani, ezek közül a Thalia nevű gőzhajó például igazi antikvitás, hiszen ez az egyik utolsó „csavargó” Európában.

©
©

A merészebb kirándulóknak

Ha távolabbról is szemlélnénk a tó szépségeit, kiváló választás lehet a fából készült Pyramidenkogel nevű kilátótorony. Innen egyébként egészen stílusosan lehet távozni: egy 50 méteres magasságú csúszdán is lehetőség van elhagyni a tornyot. A csúszda és maga a kilátó is egész évben nyitva tart – egyedül az időjárás szólhat közbe a látogatásnak.

Akiknek ez sem elég extrém élmény, és felfedezőútjaik során a túrázást sem szeretik kihagyni, azoknak jó hír, hogy Klagenfurtban gyakran indulnak séta- és kerékpáros vezetések – számos elektromos biciklikölcsönző igénybevételével akár – a Lendkanal mentén vagy a Wörthi-tó partján. A Lendkanal egyébként egy 4 km hosszú mesterséges víziút, ami a Wörthi-tótól egészen Klagenfurt központjáig vezet. Északi partja népszerű a biciklizők és a korcsolyázók körében. A Lendkanal eredetileg a 16. században épült, azért hogy vezesse a vízcsatornát a város és a tó között.

Herkules és a sárkány

A monda szerint egy Lindwurm nevű sárkány rettegésben tartotta a Wörthi-tó partján található kis települést, csak a hatalmas Herkulesnek köszönhetően sikerült legyőzni azt. Ma ez a két meghatározó alak díszíti a város legszebb terét, a Neuen Platzot.

©

1514-ben egy hatalmas tűzvész után, a szinte porráégett várost Domenico dell'Allio építette újjá. A város idén számos programmal ünnepli az 500 éves évfordulóját, különös hangsúllyal a multikulturalitáson.

 

Két lábon járó festmények – ahol a test a műalkotás

Ha még a nyár derekán célba vennénk Klagenfurtot, érdemes július 12-14. környékére tervezni, ugyanis erre a három napra esik a World Bodypainting Festival. Ha valami igazán érdekes és nem mindennapi dolgot akarunk megtapasztalni, akkor ebben az időszakban Klagenfurt Goetheparkjában találkozhatunk a legváltozatosabban, legextrémebben kimaszkírozott modellekkel és artistákkal.

©
©

A World Bodypainting Festival az elmúlt 21 év alatt már hagyománnyá alakult nyári esemény Ausztriában. A nemzetközi művészek, testfestők mellett nemzetközi dj-k vonzzák az Open Air művészeti parkká alakult környezetbe a látogatók ezreit. A rendezvény kifestett szereplői számos különböző programmal mutatkoznak be: színházi produkcióval, performansszal, de még cirkuszi előadással is. Ez utóbbiak a preprogram idején, vagyis július 8-11. között már megtekinthetőek lesznek a helyszínen, ezeken a napokon számos workshopon is részt lehet venni, mely során művészek számolnak be saját történeteikről, stílusukról, módszereikről. Az érdeklődők a fesztivál mindegyik napján csodálhatják az artistákat, élvezhetik a zenét és a különböző fényjátékokat, show-kat is. De a test fókusza kapcsán természetesen ugyanúgy teret kapnak a divatbemutatók és a sminkműhelyek.

A testfestő fesztivál egyben egy testfestő világbajnokság is (World Bodypainting Championships), amelyre több mint ötven különböző országból neveznek művészek, akiket természetesen díjaznak a meglévő hat kategóriában, de a résztvevők akár amatőr keretek között is indulhatnak. Nekünk magyaroknak is sikerült több ezüstérmet elhoznunk, 2015-ben például Szvitil Gabriella, Creative Make Up kategóriában. 2012-ben pedig Molnár Évának sikerült igazán kiemelkedőt alkotnia. Neki egyszerre kellett a viszonzatlan szerelmet, a féltékenységet és a dühöt megjelenítenie modellje testén.

Hogyan emelkedhet művészi szintre egy puszta arc- vagy testfestés?

Akárha egy filmből kilépő szereplőt látnánk, asszociálhatunk fantasy, sci-fi mozikra, mesékre, festményekre, rajzokra, de az egyes művek feleleveníthetnek szimplán érzelmeket vagy akár emlékeket is – egyszóval többféle perspektívát érvényesíthetnek a World Bodypainting Festival kifestett modelljei. Kreatív alkotók kvázi festményeit láthatjuk, amelyeknek az emberi test adja a terepet, a színezhető vásznat.

Amellett, hogy elképesztő látvány a sok esetben tetőtől talpig kipingált modell, új nézőpontból láthatjuk magát a testet is. Akár háttérbe is szorulhat az emberi fizikum, és mint egy egyszerű vászon esetében, csak és kizárólag magát a műalkotást látjuk fókuszban – attól függően, hogy mit ábrázolnak az egyes alkotások, és persze hogy mennyire függenek össze a vászon „anyagával”. Tulajdonképpen életre kelnek ezek a rajzok, és mintegy mozgó festményként funkcionálnak.

Az idei fesztivál versenykategóriáiban meghatározott témák, többek között, az álom és a múlt szépsége.

 

©

A borítókép forrása: Wörthersee Ostbucht, Pixelpoint Multimedia