Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Napjainkban már nem jelent különösebb problémát az, ha kutyánkkal együtt szeretnénk üdülni. De milyen szabályokat kell betartani, és milyen előkészületek szükségesek, ha négylábú barátunkkal utazunk? És a legfőbb kérdés: hova éri meg menni, hogy az mindenkinek igazi élmény legyen? Mindenre választ adunk.

Négylábúk és a papírmunka

Ne felejtsük el, hogy bizony négylábú barátaink esetében is van elintéznivaló papírmunka! Először is gondoskodjunk arról, hogy a kutyának is legyen útlevele és oltási könyve, amiket az állatorvostól szerezhetünk be. Ezek leginkább azért fontosak, mivel így tudjuk igazolni, hogy az állat megkapta a veszettség elleni oltást – éppen ezért ezt mindenképpen jegyeztessük bele az útlevélbe. Az oltást legkésőbb 21 nappal az utazás előtt meg kell kapnia az ebnek, ellenkező esetben nem indulhatunk el vele. Mindez mellesleg a macskákra és vadászgörényekre is vonatkozik. Az EU-n belül leginkább a veszettség elleni oltást figyelik, de vannak országok, mint Málta és Nagy-Britannia, ahol például az állatnak parazitaellenes kezelésen is át kell esnie. Ám ez még nem minden! Több helyen, így például Ausztriában is kötelező a chip, ami a magyar kutyusok esetében amúgy sem kerülhető el.

Mindenképpen ajánlott megkeresni az adott ország képviseletét is, és utánajárni, hogy milyen szabályokra kell még figyelnünk a kutyával kapcsolatban – Olaszországban például külön előírás van arra, hogyan szállíthatjuk kedvencünket az autóban –, emellett ajánlott felvilágosítást kérni a különböző, állatokat érintő potenciális betegségekről.

Bár nem kötelező, de ahogy mi magunkra is kötünk utasbiztosítást a nyaralás előtt, a kutyánknál is hasznos lehet utánajárni a lehetőségeknek. Az üdülés alatt négylábú kedvencünkkel is történhet baleset, és lehet, hogy biztosítás nélkül még csak el sem látják – vagy igen, csak éppen csillagászati áron.

Földön, levegőben…

Magára az utazásra is fel kell készülni. Magyarországon a tömegközlekedési eszközökön a kutyák egy körülbelül kézipoggyász méretű hordozóban utazhatnak, ha pedig szabadon szeretnénk őket tartani az utazás során, pórázt és szájkosarat kell viselniük, illetve külön jegyet is kell nekik váltani. Miután láthatjuk, hogy a szabályozások még belföldön is komplexek, ha külföldön szeretnénk használni a tömegközlekedést, fontos utánajárni az adott országon belül érvényes előírásoknak.

A repülő már zűrösebb terep, nem is igazán ajánlott, még ha lehetőség van is rá. Készüljünk fel, hogy a kutyára sok vizsgálat várhat, ránk pedig ennél is több papírmunka. Ha mégis a repülőút mellett döntünk, az ebet is érdemes kellően felkészíteni rá. A hordozó semmiképpen se legyen vadonatúj, fontos, hogy a kutyus már az utazás előtt megszokja azt, éppen ezért ajánlott már korábban megismertetni vele, időnként beletenni, egyre hosszabb és hosszabb időtartamokra. A hordozó mérete sem mindegy – különböző légitársaságok különböző dimenziókat szabnak meg határként, de így, ezeket az előírásokat betartva is próbáljunk arra törekedni, hogy az minél tágasabb legyen.

©

Szállás

A kutya érkezését mindenképpen jelezzük a szállásadónál is. Bár ma már nagyjából minden panzió és hotel kutyabarát, ettől függetlenül egyrészt lehetnek itt is belső szabályok, amikre figyelni kell és fel kell rájuk készülni, másrészt vannak helyek, ahol a nagyobb méretű állatokat már nem látják szívesen. Ha nem egy tacskóval utazunk, hanem egy bernáthegyivel, okosabb szólni előtte az illetékesnek.

Pakoljunk okosan!

A csomagoláskor se feledkezzünk meg a kutyusról! Pakoljunk a tápjaiból, hiszen nem biztos, hogy a megszokott ízeket megtaláljuk a helyi boltokban, az új „konyha” pedig lehet, hogy nem ízlik majd neki, vagy a gyomra nem fogja bírni. Vigyük kedvenc játékát, takaróját és vizes tálját is, hogy legyenek a környezetében ismerős szagok, a tisztasági csomagjába pedig kerüljön bele külön kötszer, olló, csipesz és persze a keféje is. Gondoskodjunk gyógyszerekről! Emellett pedig ne felejtsük otthon a pórázt vagy a hámot, és természetesen a szájkosarat se. Ha fürdőhelyre megyünk, érdemes utánajárni, hogy a strandon az állat belemehet-e a vízbe, vagy létezik-e külön olyan kijelölt partszakasz, amely csak a kutyásokat várja.

De hol utazzunk?

Persze a legfontosabb kérdés az, hogy pontosan hova menjünk a kutyával vakációzni. Bár a repülés megoldható, mint már írtuk, sok esetben túl sok papírmunkával és vizsgálattal jár, arról nem is beszélve, hogy ha a négylábú nincs hozzászokva az utazáshoz, úgy hamar rémálommá válhat a kaland. Így inkább megéri a közelben körbenézni.

A szomszédos Ausztria éppen ezért tökéletes választás. Apró osztrák falvak közül választhatunk, rábízva magunkat a festői vidék lakóira, akik egész ottlétünk alatt gondoskodnak a házi kosztról, a kényelemről és persze arról is, hogy rengeteg kivételes élményben legyen részünk. Ausztriában jelenleg több mint 2800 ilyen falusi szálláshelyen várják a vendégeket, mindegyiket folyamatosan ellenőrzik, hogy biztosan a megfelelő minőségű vendéglátásban részesítsék az utazókat.

Vissza a falusi idillbe!

A falusi szállásokon belekóstolhatunk egy gazdaság mozgalmas vezetésébe, vagy egyszerűen élvezhetjük a kedves házigazdák nyújtotta vendégszeretet és fenséges csendet, nyugalmat és friss levegőt.

©

Egy ilyen vidéki üdülés az egész család számára különleges élmény lehet: a városból elszakadva a felnőtteknek felszabadító lesz a falusi nyugalom, a gyerekek belekóstolhatnak a vidéki tempóba, és közelebb kerülhetnek a mezőgazdasághoz, a természethez és akár az állattartáshoz is. A kutya számára pedig már a rengeteg új illat és az alapvetően más, zöldben gazdag környezet is üdítő lehet, nem beszélve az első találkozásokról más állatokkal.

Tehénfejés és kenyérsütés

A falusi üdülőcsomagok közül több is kifejezetten a gyerekekre koncentrál. Helyszíntől függően akár olyan programokkal is, mint a tehenek megfejése vagy akár reggeli kihajtása, a tojások összegyűjtése vagy az állatok etetése, illetve a házikenyér sütése. Emellett a kutya sem fog unatkozni: egy udvar gondos felfedezése számára többnapos program is lehet.

©

Éppen ahogy a gazdiknak is, akiknek ugyancsak számos izgalmat jelent a gazdaság felfedezése a gazdák és tulajdonosok vezetésével. A bio- és gyógynövényes gazdaságokban például különleges növényekkel ismerkedhetünk meg, illetve láthatjuk, hogy hogyan tartják és nevelik őket.

Nyári szánkó és csónakázás

Persze a hasonló nyaralásokon más élmények is várnak a családra. Sok vendégház közelében találhatunk nyári szánkópályákat, de rengeteg esetben van a közelben egy-egy tó vagy folyó is, ahol akár pecázni és hajókázni is lehet – a kutyus valószínűleg az úszást fogja a legjobban élvezni, bár egy csónakos utazás számára éppen ugyanolyan különleges kaland lehet, mint a gyerekeknek. Igaz, egy kutyának minden bizonnyal egy kiadós túra a környező erdőkben is óriási élmény.

Vigyázzunk a gazdaságban is kedvencünkre!

A falusi üdülés során is érdemes jó néhány dologra figyelni kutyánkkal kapcsolatban.

Mivel a falusi állatok viselkedését sok esetben sem mi, sem kutyánk nem ismerheti, ha négylábú kedvencünk elkezd kapcsolatba lépni velük, mindenképpen legyen rajta póráz és persze legyen jelen a gazda is, akinek figyelmesen hallgassuk meg instrukcióit. A bikákat és az egyéb szarvval rendelkező állatokat kerüljük el, ahogy azok a tehenek sem jelentenek jó társaságot, akik éppen borjaik mellett legelésznek, hiszen a kicsinyükre vigyázva sokkal könnyebben támadnak, és már egy rúgás is komoly sérüléseket okozhat. Ha egy állat megközelít minket, sose fordítsunk hátat, hanem lassan kezdjünk hátrálni. 

©

Az erdei túrákon a kutyát mindig tartsuk pórázon, és mindig a kijelölt útvonalon haladjunk. Az eb társaságában ne vágjunk neki olyan útnak, amin éles levelű vagy tüskés növények és bokrok vannak. Mindenképpen figyeljünk a kullancsveszélyre is! Ha pedig a kutya úszni szeretne, legyen rajta egy hosszabb póráz – így biztos nem sodródhat el az ismeretlen vizekben. Vagyis ha kedvencünket is visszük az üdülésre, ne felejtsük el, hogy a gazdi pihenés alatt is gazdi, és megannyi részletre kell figyelnie. Ám ha minden szabályt betartunk és körültekintően járunk el, az egész család számára feledhetetlen élmény lehet az osztrák vidéki kikapcsolódás.

A borítókép forrása: Österreich WerbungAz oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

A test festve, Ausztria nyáron is jó!

Ausztria számos különleges helyet és programot tartogat a kirándulók számára. És mindig van valami új, amit érdemes felfedezni. Klagenfurt ezek közé tartozik. Mutatjuk, hogy idén nyáron mikor érdemes menni, és azt is, hogy miért.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

10 érv, amiért kihagyhatatlanok a Salzburgi Ünnepi Játékok

Operabemutatóival, színházi előadásaival és hangversenyeivel a Salzburgi Ünnepi Játékok lassan egy évszázada a világ egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja. Ahogy a hagyományosan július végén kezdődő, öthetes rendezvénysorozat felejthetetlen színpadi bemutatókat, úgy vaskos botrányokat is megért története során.

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni