Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Tud művészetként tekinteni a graffitire? Esetleg ki is próbálná? Vagy éppen szívesen belepillantana a jövőbe? Esetleg tenne egy sétát a háztetőkön? Az iparvárosból szinte egy szempillantás alatt kulturális fővárossá avanzsált Linzben sok mindent láthat, és még ki is próbálhat…

Linz városát sokáig acélvárosnak hívták, talán ennek is köszönhető mai sokszínűsége: a felső-ausztriai tartományi fővárosban a művészet és a technika különösen izgalmas módon kapcsolódik egymásba. Az egykor iparáról híres Linz különböző elemek, illetve területek segítségével alakult át modern kulturális központtá. Ezek a területek a kortárs művészet, a technológia és a tudatos környezetgazdálkodás.

Nem véletlenül kapta már meg ez a város az Európa kulturális fővárosa címet. Egy élettel teli centrum, a Duna-part, könnyed városi hangulat, egyedülálló médiaművészeti alkotások és különleges zenei élmények várják a látogatókat Linzben.

1. Következő állomás: a jövő!

Akit izgat, hogy milyen innovációkat, fejlesztéseket hozhat a jövő, annak az Ars Electronica Center kötelező program. A csúcsmodern épület a Duna partján kapott helyet, és kiállításai mind-mind a művészethez, a technológiához, illetve releváns társadalmi témákhoz köthetőek. Rendhagyó módon a múzeumba látogatók is végezhetnek kísérleteket, tehetnek felfedezéseket, illetve kutathatnak.  Láthatnak 3D nyomtatót működés közben, intelligens anyagokat, de ismerkedhetnek a virtuális valósággal vagy a Deep Space 8K-s képi világával is. Hagyományos tárlatvezetések helyett az úgynevezett „infotrénerek” onnan indulnak el velünk ezen a varázslatos „felfedezőúton”, ahol a média, a digitalizáció és a természettudományok terén szerzett tapasztalataink véget érnek.

©

2. Lépjen ki a komfortzónájából!

A sokak által csupán falfirkának tartott graffiti Linzben kifejezetten magas művészi szintre emelkedett. A linzi Mural Harbor Graffiti Galériát már 100-nál is több „utcai festmény” díszíti a 40 méteres magasságot is elérő ipari épületeken – ezzel emelve az „intézményt” Európa egyik legnagyobb nyitott graffiti galériájának szintjére. Nemzeti és nemzetközi művészek, mint például Aryz, Lors, Nychos vagy Roa már képviseltetik magukat a galériában. Egy gyorstalpaló keretein belül azonban Önök is megismerkedhetnek a graffitikészítés alapjaival, így bárkiből „utcai művész” válhat, legalábbis a lehetőség adott hozzá. Különböző gyalog- és hajótúrákat szerveznek Linz kikötőjében, amelynek végén mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját, és graffitizhet.

©

3. Magaslati mámor

Ha a graffitik világa annyira mégsem villanyozta fel, Linzben más módot is találhat arra, hogy egy kicsit kilépjen a komfortzónájából. A Magaslati mámor (Höhenrausch) művészeti projekt idén a víz témáját járja körbe Linz kultúrnegyedében. Nemzetközi művészek saját alkotásaikon keresztül mutatják be, milyen ellentmondásos lehet egyik alapelemünk, a víz, mindezt persze játékos és lenyűgöző módon teszik. Ugyanis a projektet egy séta keretein belül lehet megismerni, de nem egy klasszikus múzeumtúráról van szó, a vezetés ugyanis a háztetőkön zajlik.

Ha elég bátor és nincs tériszonya, végigsétálhat a szándékosan erre a célra kialakított utakon, hidakon és lépcsőkön, így juthat el a különböző kiállítótermekbe is. A projekt fókuszában idén az orosz művész, Alexander Ponomarev, „Repülő hajó” címet viselő alkotása áll, amelyet a Felső-Ausztria tornyon, kb. 81 méter magasan, a Raiffeisen Kunstgarage parkolóház tetején lehet megtekinteni. Linz tehát így vezeti be érdeklődőit a kortárs művészet világába. Emellett persze a látvány is kiemelt szerepet kap, hiszen a házak tetejéről egyedülálló kilátás nyílik a városra.

4. Zenei élmény mesterfokon

Linz sokszínűsége nemcsak képzőművészetében mutatkozik meg: zenei élményt is a lehető legkülönlegesebb módon nyújt a város. A Linzi Zeneszínház (Musiktheater) Európa legmodernebb operaházai közé tartozik. Egy teljesen új épületről van szó, ahol a tánc, a musical és az opera műfajai kapnak helyet a programok között. A nézőtér hangzása a legjobb akusztikai feltételeknek köszönhetően majdnem olyan, mint a milánói Scala operaházé. Több előadásban is a híres Bruckner Zenekar zenészei muzsikálnak. A Zeneszínház az „örökké fiatalon” mottó jegyében a folyamatos változásra igyekszik reflektálni, előadásaiban rendre megjelenik ez a motívum.

Az elmúlt hét évben több mint 43 000 látogató élvezte a különleges hangulatú koncerteket a linzi Dóm téren is. Képzeljék el magukat egy kellemes nyári estén a romantikus vörös és kék fényben a linzi dóm mellett, miközben klasszikus zenét hallgatnak. A Klassik am Dom rendezvény olyan művészeknek adott már helyet, mint José Carreras, Elina Garanca, Jonas Kaufmann vagy éppen Martin Grubinger.

©

+1 Telefonnal a múzeumban

Aki inkább maradna a könnyedebb programoknál, azoknak mégis ajánlanánk egy klasszikus múzeumi látogatást, amit kár lenne kihagyni. A Lentos Szépművészeti Múzeum az osztrák képzőművészet jeles képviselőinek 50 festményét és grafikáját mutatja be, ezzel is új, izgalmas bepillantást nyújtva a különböző gyűjteményekbe. A múzeum legrégebbi műtárgyai a XIX. század első feléből származnak, míg az 1945 utáni időszakot a nemzetközi művészvilág meghatározó remekművei képviselik. A pusztán üveghomlokzatból és betonból álló múzeum a lehető legteljesebb mértékben szolgálja a művészeti alkotások bemutatását: a természetes napfény által megvilágított felső emelet 1600 négyzetméterén 11 kiállítóterem található.

A fentebb bemutatott helyekhez képest azonban ez a múzeum sem lóg ki a sorból. Valami különleges, nem megszokott tényező – Linzből kiindulva talán nem meglepő módon – itt is akad. A Lentosban például nemcsak a múzeum dolgozói állítják össze az aktuális gyűjteményeket, hanem aktív párbeszédet folytatnak a művészekkel is. A jelenlegi gyűjtemény három szobáját az alkotók tervezték, saját munkájukból kiindulva, a gyűjteménytulajdonosok egyéni választékával. Ezenkívül a látogatóknak külön élményt nyújtanak egy médiaművészeti kiállítással, amely lehetővé teszi a gyűjtemény teljesen új módon történő megtapasztalását: az érdeklődők saját mobiljukkal vehetnek részt az interaktív kiállításon.

A borítókép forrása: Linz Tourismus, Johann SteiningerAz oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

A legnagyobb, a leghosszabb, a legmélyebb: Ausztria, a vizek birodalma

Kristálytiszta patakok, folyók, tavak, vízesések: Ausztria valóban a vizek birodalma. Nyugati szomszédunknál nehéz úgy hosszabb utat megtenni, hogy ne találjuk szembe magunkat valamilyen, a kék vagy a zöld legszélesebb színskálájában tündöklő vízzel: ha minden folyóvizet egymásba kötnénk, a vízhálózat kétszer körbeérné a Földet.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

7 szédületes program a szomszédban

Legyünk a természetes, illetve a mesterséges vizek, a túrázás, a kerékpározás, a golf vagy a lovaglás szerelmesei, ha igazi aktív pihenésre vágyunk, a szomszédos Burgenland évi 300 napsütéses napjával több, mint ideális választás a nyárra.

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Ez történt: a YouTube belengette, hogy kiléphet az EU-ból

Ez történt: a YouTube belengette, hogy kiléphet az EU-ból

Utálatos és kegyetlen tévhit dőlhet meg őseinkről

Utálatos és kegyetlen tévhit dőlhet meg őseinkről

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát