Ford
Ford

Míg az autóipari technológiák fejlődése rohamléptekkel halad előre, addig hazánkban beszűkültek az oktatási lehetőségek, és a végzett autószerelők is egyre inkább külföldön keresnék a boldogulást. Hogyan lehet olyan friss tudással rendelkező, jó szakembereket képezni, akik itthon is szívesen megállják a helyüket?

Magyarországot sajnálatos módon egyre többen hagyják maguk mögött. A külföldön szerencsét próbálók között elsősorban jól képzett szakembereket találunk, illetve olyanokat, akiknek meglévő szaktudása itthon nem biztosít megfelelő megélhetést. A gazdasági válság ráadásul nem igazán válogatott, számtalan szakma szűkült be és üresedett ki, sok helyen a nyugdíjas korú idősebb szakemberekkel tartják a frontot, az utánpótlásnak pedig sok esetben meg sem szárad a pecsét az oklevelén és már az országhatáron túl tevékenykedik.

A hiányszakmákat nem kell nagyítóval keresgélni, az orvosok, ápolók, de a különféle szakemberek, szerelők, iparosok közül is sokan keresik külföldön a boldogulást. A MGE idén márciusban közvélemény-kutatást végzett, hogy felmérje, mi a helyzet az aktív autószerelők, illetve az ilyen irányú képzésben részt vevő tanulók körében.

A helyzet valamivel jobb, mint más szakmák esetében, de itt is mutatkoznak a figyelmeztető jelek. Az autószerelő-tanoncoknak 24 százaléka fontolgatja a külföldre költözést, míg a már a szakmában dolgozó autószerelők esetében ez az arány 6 százalék. A tanulóknak erre több esélyük is van, hiszen a megkérdeztettek 69 százaléka legalább egy idegen nyelvet beszél, ennek a csoportnak 38 százaléka pedig úgy érzi, a meglévő tudásával helyt is tudna állni külföldön a szakmájában.

Elhelyezkedés: Magyarországon vagy külföldön?
©

A közvélemény-kutatás eredménye szerint a fiatalok a képzésükkel kapcsolatos feltételek közül leginkább a gyakorlati képzésükkel és a gyakorlati lehetőségekkel voltak elégedettek, legkevésbé viszont az elméleti képzéssel és a pályaorientációval.

Tanulók elégedettsége képzésükkel kapcsolatban
©

Ahhoz, hogy ezek a fiatalok tartósan a szakmában maradjanak, hasonlóan fontos, hogy biztosítottnak lássák a megfelelő munkaeszközök meglétét. Ezzel kapcsolatban a tanulók elsöprő többsége (a válaszadók 88 százaléka) tartja szükségesnek, hogy a Magyarországon jelen lévő autómárkák legkorszerűbb technológiái is bekerüljenek a tananyagba.

A tananyag bővítésének igénye korszerűbb technológiákkal
©

A Ford Karrierprogram többek között erre nyújt kiváló lehetőséget, hiszen a leendő autószerelők a program során a Ford saját szakembereinek tapasztalatait ismerhetik meg, és a legmodernebb technológiákkal egészíthetik ki eddigi tudásukat. Az amerikai autógyártó jól ismerte fel az eziránti igényt, a megkérdezett tanulók 78 százaléka ugyanis azt válaszolta, hogy szívesen részt venne olyan képzéseken, amely a tanórákon kívül további lehetőséget nyújt ismereteik bővítésére.

A Karrierprogram arra is megoldást kínál, hogy a jövő autószerelői az egyre magasabbra kúszó vásárlói igényeket is ki tudják elégíteni. Napjaink autótulajdonosai ugyanis nem csak autóiktól várnak egyre többet, hanem a karbantartást, szerelést végző műhelyek munkatársaitól is egyre magasabb színvonalú szolgáltatást szeretnének kapni.

A megkérdezett tanulók természetesen a megfelelő fizetést is fontos kritériumként jelölték meg a közvélemény-kutatás során: átlagosan körülbelül nettó 254 000 forintos kezdő bérezést gondolnak elfogadhatónak. Ez egyébként egybevág az aktív autószerelők véleményével is, esetükben ugyanis a nagy többség a versenyképes fizetést jelölte meg, mint olyan tényezőt, ami a leginkább vonzóvá tenné a szakmát a pályakezdő fiatalok számára. De szintén sokan gondolják úgy, hogy a szakmai fejlődést elősegítő, támogató háttér is fontos „fegyver” lehet a munkaadók kezében.

Nettó kezdő fizetés
©

A stabil hátteret biztosító, átfogó szakmai képzésekre pedig azért is szükség van, hogy az ezen a téren karriert építő fiatalok meg is maradjanak választott pályájukon. A válaszadók 73 százaléka ebben a szakmában képzeli el a jövőjét, de azok a tanulók, akik más területen is dolgoznának, úgy gondolják, hogy autószerelőként alacsonyabb bérezéssel kellene beérniük, illetve a több lábon állásban látják a mai munkaerőpiaci érvényesülés kulcsát.

A Ford Karrierprogramja – és az ehhez hasonló kezdeményezések – fontos kiegészítői a magyarországi oktatásnak, a jövő specialistái előtt tehát nyitva áll az út, hogy akár már tanulmányaik során kezükbe vehessék, és a szó szoros értelmében darabokra szedhessék a jövő technológiáit. Az érdeklődők a Ford Karrierprogramjának weboldalán kaphatnak bővebb információt és regisztrálhatnak a képzésre.

 

A Ford november 27-én egy egész napos workshopot rendezett gyakorlati oktatók, gépész tanárok, autószerelő tanárok, szakmai vezetők részére, ahol a Ford szakemberei osztották meg elméleti és gyakorlati tapasztalataikat, elsősorban a Ford technológiára alapozva. A workshop célja a szakmai közösség erősítése mellett az volt, hogy a képzés résztvevői betekintést nyerhessenek azokba a technológiai újításokba, amik internetről, tankönyvből egyelőre nem elérhetőek.Az oldalon elhelyezett tartalom a Ford Magyarország megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Ford BrandChannel

Balesetmentes közlekedést ígérnek a legújabb vezetősegítő technológiák

Bár az önvezető autók még gyerekcipőben járnak, a legmodernebb autókban megjelenő biztonsági berendezés és elektronika olyan segítséget nyújt a sofőröknek, amellyel szó szerint emberfeletti teljesítményre lesznek képesek. Lássuk, milyen megoldások dolgoznak a háttérben, miközben mi élvezzük a vezetés örömét.

Ford BrandChannel

Autós üldözésre alkalmas rendőrségi hibriddel rukkolt ki a Ford, ráadásul a benzines elődnél kétszer jobb hatótávval

Még hogy gyengécskék, lassúak és csak rövid távolságra alkalmasak az elektromos autók, hibridek? Mutatunk néhányat, melyek a SUV-októl a pickupokig szinte valamennyi kategóriában meglepetéssel szolgálnak. Ráadásul aszfaltba épített vezeték nélküli gyorstápokkal hamarosan töltésük is jóval kényelmesebb lesz.