Hyundai
Hyundai

A költözés ambivalens dolog: a régi lakóhely elhagyása fizikai - és gyakran lelki – megpróbáltatásokkal jár, ugyanakkor az új lakás egy új kezdetet, egy új életszakaszt is jelent. Az ebből fakadó öröm elfeledtetheti az éjszakába nyúló pakolászásokat, de odáig el is kell jutni valahogy. Ha ötleted sincs, hogyan, az alábbi 7 költözős tipp kapóra fog jönni.

1. Hol lesz majd lakóhelyünk?

A Tökéletes Lakáshoz vezető út hosszú és kanyargós, ráadásul sunnyogó lakástulajdonosokkal, lehúzós ál-ingatlanügynökökkel és maratoni ingatlanoldal böngészésekkel van kikövezve. A lakásvásárlásra készülőket valószínűleg nem kell arra figyelmeztetnünk, hogy mennyire fontos előre tervezni, ugyanakkor a kevésbé tapasztalt bérlők könnyen abba a hibába esnek, hogy az utolsó pillanatig halogatják a lakáskeresést. Bizonyos kontextusokban jó dolgok is kisülhetnek az utolsó pillanatra hagyott döntésekből, de a lakásbérlésre ez semmilyen körülmények között nem igaz.

Erre vonatkozó tanácsunk két szóban összefoglalható. Ne. Csináld. A jó lakásokat hamar elkapkodják az őszi időszakban, amikor az egyetemisták megrohamozzák a várost. Ha valami megtetszik, hívd fel, menj el, nézd meg, és vidd magaddal a foglalót is. Azért légy óvatos, és mielőtt aláírnád a szerződést, olvastasd át valakivel, aki ért jogi szövegül.

2. Pakolás? Edzőtábor!

A kellemeset a hasznossal tipikus esete. Az életed bedobozolása, szétszerelése, bepakolása, átvonszolása, lecipelése meglehetősen tápos fizikai próbatétel, és ha nagyon elhúzódik, egy idő után úgy fogod magad érezni, mintha a költöztető olimpiára készülnél. Persze ez nem baj, de azt tanácsolnánk, hogy inkább kérj segítséget, vagy ha éppen senki nem ér rá, vegyél ki szabadságot, mert a munka-pakolás-kombótól gyorsan ki fogsz égni. Ha a méretesebb bútorok szétszerelésébe beletörne a csavarhúzód, ne a baltát hozd, inkább bérelj egy zárt, dobozos áruszállítót – hidd el, rengeteg frusztrációtól megkímélheted magad.

Ha a cuccaidat nem manuálisan fogod átszállítani a régi lakásból az újba, akkor nem árt, ha időben gondoskodsz egy megfelelő méretű rakodótérrel megáldott furgonról is, de erre még később is felhívjuk a figyelmed.

©

3. Mi van a dobozban?

A hosszú távú befektetések többszörösen megtérülnek, ami a költözés esetében hatványozottan igaz. Lehet, hogy a tematikus dobozolás időigényesebb, mint az „ezmégbeféride” káoszelméletre épülő, random cucchajigálás, de nagyon hálás leszel múltbeli önmagadnak, ha az előbbire szavazol – főleg, ha átmenetileg mondjuk haza vagy egy ismerőshöz kell költöznöd, mert az új lakást még nem foglalhatod el. Számolni sem árt, ha teletömsz egy dobozt: bírja-e a súlyt, illetve számold ki, hány forduló kell a dobozoknak. Nem mindegy, hogy egy lehajtott ülésű kombival költözködsz, vagy egy kisteherautóval. Lehet, hogy az utóbbi megoldás olcsóbban is jön ki.

4. Védd meg a szeretteidet!

Kerüld el a nem megfelelő rögzítésből eredő baleseteket: a törékenyebb és sérülékenyebb cuccaidat érdemes ellátni néhány réteg extra védelemmel – értjük ezalatt a háztartási fóliák költözéshez finomhangolt, bébi Godzilla-méretű változatát, valamint az addiktív buborékfóliát.  A jobb félni, mint megijedni-típusú intézkedésekhez sorolható még a puhítós módszer – vagyis az, hogy a stabilitás és a sérülések megelőzése érdekében párnákat, takarókat tömködsz a furgonban tornyosuló cuccok közé.

A legegyszerűbb azonban az, ha már célirányosan olyan teherszállításra kitalált furgont újítasz, amelyben minden adott a csomagok megfelelő rögzítéséhez.

5. Engedd el a régit, engedd be az újat

Ha az a fajta gyűjtögető vagy, aki még egy rozsdás csavarfejhez is megrögzötten ragaszkodik, mert még jó lesz valamire, akkor ez fájni fog, de hát fájdalom nélkül nincs fejlődés. A dolgaid szortírozásával nem csak a szállítandó cuccmennyiséget csökkentheted, hanem pénzt is kereshetsz vele, illetve szerezhetsz pár jó pontot a karmánál. 

A fölöslegesnek ítélt bútoroktól és berendezési tárgyaktól pillanatok alatt megszabadulhatsz az erre szakosodott Facebook-csoportokban, de akár választhatod ugyanazt a jótékony megoldást, amit a szekrényben púposodó, soha nem hordott ruhahalmoknál tanácsos: adományozd őket egy alapítványnak, esetleg egy rászoruló szomszédnak. Az alapítvány és a szomszéd örülnek, te is örülsz, a karma is örül.

6. Hívj költöztetőket!

Ha a költözős edzőtáborból már a pakolás is bőven sok volt, és inkább profikra bíznád az életed átszállítását, hívj költöztetőket. Egyszerű, gyors, megbízható – már amennyiben a megfelelő céget választod. Ha biztosra akarsz menni, írd ki Facebookra, hogy tud-e valaki jó költöztetőket, az ismerőseid, esetleg az ismerőseid ismerősei között biztos lesz legalább egy tapasztalt vándorfecske, aki csuklóból dob egy kontaktot A Költöztető Céghez.

7. Azért vannak a jó barátok…

...hogy ne kelljen költöztetőket hívnod. A barátokkal kiegészülve egyetlen hatékony, fáradhatatlan, a sofőr kivételével sörmeghajtású költöztető gépezetté olvadtok össze, és pár óra alatt letudjátok azt, amivel egyedül napokon át szenvednél. Pakolászás közben kerüljétek a hősködést, még a Hulk-alkatú havernak se hagyd, hogy egyedül vigye a ruhásszekrényt, és ha valami fajsúlyosabbat cipeltek, mindig legyen egy ember, aki koordinálja a műveletet – különösképp akkor, ha a házban nincs lift.

Lehet, hogy ennek a valakinek az autóban kell várnia, amíg ti egy kanapét hoztok le a harmadikról. De szerencsés esetben a költöztető autónak hűthető lesz a kesztyűtartója, így a frissítők is gyorsan elérhetők lesznek menetközben.

Na meg az is szempont, hogy hárman is kényelmesen elférjetek, amíg a régi és az új között furikáztok.

A kérdés már csak az, hogy milyen autót szerezzetek. Fontos, hogy a rakodótér variálható legyen, hogy ne csak a cuccaid, hanem a barátaid is beférjenek. Nyilván elsőrangú szempont a biztonság, fontos a kényelem, hogy a cipekedés után pihentető legyen az út, és az sem baj, ha mindezt egy csipetnyi minimalizmus fűszerezi, nyilván te sem szeretnél egy olyan furgonban végigdöcögni a városon, ami gond nélkül befért volna a Bárányok hallgatnak c. filmbe is.


A Hyundai H350-es modellje mindegyik költöztetős kritériumnak megfelel. Ráadásul a környezetbarát közlekedés élharcosának számító dél-koreai autógyár – szem előtt tartva a millenárisok környezetbarát preferenciáit - már nagyban teszteli a 3,5 tonnás H350 hidrogén üzemanyagcellás motorral hajtott változatát is. A H350 raktere akár 12,9 köbméter befogadóképességű is lehet, amellyel kategóriájában toronymagasan első. A H350 raktere emellett párját ritkító felszereltséggel büszkélkedik: egy pár rögzítő sín, burkolt oldalfal, belső megvilágítás, 14 lekötési pont, és a karosszéria teljes szélességében nyújtózó, hátsó fellépő teszi gördülékenyebbé a költözködést.

©


Az oldalon elhelyezett tartalom a Hyundai Holding Hungary közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út

Több mint 50 második világháborús robbanótestet találtak a Városligetben

Több mint 50 második világháborús robbanótestet találtak a Városligetben

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Kétszáz ember nézte élőben a Facebookon a christchurchi mészárlást

Kétszáz ember nézte élőben a Facebookon a christchurchi mészárlást

Újít az Instagram, ki sem kell belőle lépnie, ha megvenné az új cipőjét

Újít az Instagram, ki sem kell belőle lépnie, ha megvenné az új cipőjét