Invitech
Invitech
Tetszett a cikk?

Szemet műtenek, lágy szöveteket varrnak össze, súlyos betegek rehabilitációját végzik vagy éppen betegekkel chatelnek – az orvosi robotika harminc év alatt elképesztő fejlődésen ment keresztül. Megmutatjuk, most éppen hol tart.

A robotika számtalan területen aktív része mindennapjainknak. Gyakrabban kerülünk kapcsolatba robotokkal vagy általuk előállított termékkel, de nem nélkülözi őket ma már az egészségügy, az orvostudomány területe sem. Ahol a robotikával kapcsolatos visszatérő felvetések közül minden másnál nagyobb jelentőséget kap a bizalom kérdése.

Irányítva vagy önállóan?

A robot olyan elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására. Lehet közvetlen emberi irányítás alatt, de önállóan is végezheti a munkáját egy számítógép felügyeletére bízva.

Akárki is vetette először papírra – vélhetően évtizedekkel ezelőtt – a fenti meghatározást, az abban foglalt alapvetés ma is kulcskérdés a robotika témájának tárgyalásakor: mennyi önállóságot engedhetünk a robotoknak? A sci-fiken túllépve láthatjuk, hogy Walter Tevis, Isaac Asimov vagy éppen Arthur C. Clarke írók fantáziavilága még ma is csupán fikció: a robotokat életre keltő, az emberi gondolkodás alternatíváját jelentő mesterséges intelligencia csak távoli tudományos jövőkép. Ma, amikor még az önvezető autók is inkább vicces kísérletek tárgyai, mintsem megbízható használati eszközök, a robotok alapvetően a szakemberek utasításainak jól programozott végrehajtói, a kényelmes, biztonságos és hatékony munkavégzést szolgáló berendezések maradtak. E minőségükben azonban egyre fejlettebbek, és egyre több terhet vesznek le a felhasználók válláról.

Robotok az egészségügyben

Így van ez az orvosi robotika esetében is. A robotok nem helyettesítik, hanem egyszerűsítik és hatékonyabbá teszik az egészségügyben dolgozók munkáját, precizitásuk révén pedig olyan orvosi megoldások is a napi rutin részévé válhatnak, melyeket korábban csak hosszas előkészítést követően, bonyolult és kockázatos beavatkozások révén lehetett megvalósítani.

Robottechnológiát először 1985-ben használtak orvosi műtőben. A PUMA 560 névre keresztelt robotkart egy idegsebészeti beavatkozás során alkalmazták, bevetésére egy nagy precizitást igénylő biopsziás mintavétel kapcsán nyílt lehetősége a műtétet végző orvosoknak. Az azóta eltelt több mint három évtizedben a robotok alkalmazása gyakorlatilag az összes invazív (vágással, szúrással járó) beavatkozást igénylő szakterületre kiterjedt, de az orvosi robotika jelen van a diagnosztika, az eszköz- és gyógyszergyártás, sőt még a konzervatív terápiák területén is.

Az orvosi robotika – különösen a sebészet terén – hatalmas perspektívát jelent az egészségügyben, ennél fogva remek üzletnek is számít. A trendeket jól érzékelteti, hogy szakértők szerint 2020-ra megduplázódik az iparág bevétele, mely már így is sok milliárd dolláros nagyságrendű. A piackutatók évi 10 százaléknál is nagyobb ütemű növekedést prognosztizálnak.

Elképesztő bravúrok

Nemcsak szakmabeliek, hanem a laikusok részéről is fokozott az érdeklődés: egymást érik az újabb és újabb fejlesztések, a robotokkal végzett orvosi bravúrok vagy az elképesztő kísérletekről szóló hírek.

Az egyik legismertebb, Da Vinci névre keresztelt sebészeti rendszer mozgása például olyannyira kifinomult mára, hogy szakértő kezekkel irányítva origamizni is tud, sőt akár egy szőlőszem meghámozására is képes. A STAR nevű kísérleti műtőrobot sokkal önállóbb, a gép úgynevezett anastomosist hajtott végre nemrég, ami az üreges szervek – például belek – összevarrását jelenti. Eredményei a tesztek során felülmúlták profi sebészek munkáját.

Alig néhány hónapja járta be a világsajtót a Cambridge Consultants találmányának a híre: a brit cég az orvosi műtőkben mára elterjedt, robosztus robotkarok helyett még finomabb mozgásokra alkalmas flexibilis karokat épített, melyek akár szemműtétekre is alkalmasak. Eközben a Google is orvosi robotot fejleszt: a műtőben segédkező, a minél jobb képalkotásra koncentráló robotok elsősorban olyan beavatkozásoknál használhatók majd, amelyeknél feltárás nélkül is megoperálhatóak a betegek.

Persze – mint azt már korábban említettük – nem kell minden robotkarnak szikével végződnie. A Tajvani Nemzeti Egyetem és a Tajpeji Kórház rehabilitációs részlegének kutatói például közösen végeztek kutatásokat néhány éve a robotok segítségével történő rehabilitációs terápia területén, hogy a páciensek stroke következtében legyengült karjának funkcióit fejlesszék. Mivel a robotok soha nem fáradnak el, képesek folyamatos, masszív és intenzív tréninget biztosítani a páciensek számára. 

Magyar fejlesztések

Jó példákért nem kell külföldre menni, így van ez a magyar orvosi robotikával is. A téma iránti élénk érdeklődés nem véletlen, hiszen – mint az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központjának munkatársai fogalmaznak – ez a robotika egyik leggyorsabban, legdinamikusabban fejlődő ágának számít, mely elsősorban a gépek pontosságának és megbízhatóságának folyamatos növekedéséből adódik. A központ maga is részt vállal a modern egészségügy fejlesztésében: az eszközök és a testszövetek kapcsolatát vizsgálják, valamint kutatják a távsebészet lehetőségeit, illetve az orvosi robotikával kapcsolatos szabványok kialakításán is dolgoznak.

Az egészségügyi ellátás persze nem csupán fizikai beavatkozásokat jelent. A budapesti Grape Solutions Zrt. például egy, az orvosi adatfelvételt és adminisztrációt megkönnyítő alkalmazást fejlesztett ki. Az okoseszközökön használható – az Invitech 2016-os InnoMax Díjára is nevezett – HealthBot az orvos-beteg kommunikációt segítő, mesterséges intelligenciát használó chat alkalmazás. A program a személyes adataink rögzítése után felteszi mindazon kezdeti diagnosztikai kérdéseket, amiket az orvos tenne fel nekünk. A mesterséges intelligenciának köszönhetően válaszainktól függ, milyen kérdés következik legközelebb. Amint a HealthBot eljut egy olyan pontra a beszélgetésben, amikor már diagnózis szükséges, automatikusan jelez az orvosnak, és elküldi számára az eddigi beszélgetés összefoglalóját, valamint a teljes beszélgetést is. A HealthBot maga nem állít fel diagnózist, azt minden esetben orvos teszi. Azonban az ehhez szükséges információk összegyűjtését megkönnyíti, és ezzel időt takarít meg az orvosnak.


A Grape Solutions Zrt. nyerte idén az Invitech InnoMax pályázatán a Business kategória fődíját. A díjról Fekete Csaba Csongor ügyvezető/CEO-t kérdeztük.

A HealthBot alkalmazása számos elméleti előnnyel bír mind az orvos, mind a beteg számára, ez kétségtelen. Mit gondol, a gyakorlatban milyen fogadtatása lehet a bevezetésének?

Eddig csupa pozitív visszajelzést kaptunk mind orvosi körökből, mind pedig a leendő felhasználóktól. Munkánkat az Uzsoki Utcai Kórház Főigazgató Asszonya, Dr. Ficzere Andrea is támogatja szakmai oldalról, hogy ez ne csak egy innovatív technológia maradjon, hanem orvosi szempontból is megfeleljen a külső és belső követelményeknek. Ugyanakkor fontos, hogy a felhasználók által szerethető Chatbot legyen, ebben pedig Mázsi Boglárka Réka többszörös design díjas designer segít bennünket már az első pillanatoktól.

Felkészült a magyar egészségügy és a magyar beteg egy ilyen mértékű újítás használatára?

Igen. Nincs szükség komolyabb előkészületre az orvosok részéről relatív kis költségvetésből nagy hatékonyságnövekedés érhető el, ráadásul összhangban van azzal a stratégiai törekvéssel, hogy az egészségügy minél koraibb szakaszban, lehetőség szerint a megelőzésre fókuszáljon.

Mikor találkozhatnak a betegek „élesben” a HealthBottal?

Még korai lenne pontos időpontot mondani, sok fejlesztendő terület van még előttünk, de az InnoMax első díj sokat gyorsít a folyamatokon, igyekszünk a közvélemény érdeklődését fenntartani folyamatos tájékoztatással a fontosabb mérföldkövekről, sikereinkről.

Főleg mely szakterületeket célozzák meg vele?

A koncepció lényege, hogy általános kérdésektől speciálisak felé folyamatosan bővítjük majd a tudásbázist a felhasználói igények függvényében. Tehát azokra a területekre fogunk specializálódni, amely területekkel kapcsolatban a legtöbb kérdés merül fel. Ha úgy tetszik ez egy demokratikus fejlesztési folyamat lesz.

Milyen további lehetőségek rejlenek még HealthBotban?

Szeretnénk nemzetközi területen is megméretni magunkat. Sok ígéretes ötletünk van. Mivel nagy a verseny digital health területen, most még korai lenne ellőni az összes puskaport. Az eHealth és az mHealth piaca évről évre - földrésztől függően - 50%-60%-kal  nő majd, 2013 óta csaknem kilencszeresére nőtt. Szeretnénk a funkcionalitásokat is legalább ilyen ütemben bevezetni. Elsősorban a továbbfejlesztés finanszírozását kell megoldanunk, hogy fejlesztési ötleteinkből minél többet validálni tudjunk és meg tudjunk valósítani.

Milyen funkciókkal egészülhet ki még a jövőben?

Szeretnénk, ha egészségtársként tekintenének a healthBotra, aki több területet átölelve, proaktívan segít az egyén és környezete egészségmegőrzésében. Ilyen lehet például gyermekoltás figyelmeztetés vagy menedzserszűrés.

Milyen hatással lehet/lesz az InnoMax-siker és az azzal járó publicitás a fejlesztésre nézve? Mire fordítják a pénzdíjat?

A teljes összeget fejlesztésre fordítjuk, melyet a Grape Solutions -tulajdonosa, Bencsik Tamás döntése alapján- az InnoMax díjjal megegyező keretösszeggel kiegészít. Az egészségnél nincs jobb befektetés.


Az InnoMax Díjról
Az Invitech Solutions fontosnak tartja a korszerű üzleti infokommunikáció elterjedését és a pályázaton keresztül is támogatni kívánja a vállalatok és intézmények ezirányú innovációs törekvéseit, motiválni a technológiai fejlesztéseiket. Így a díjazott pályaművek a fejlesztések után várhatóan még többet fognak nyújtani a felhasználóiknak.


Az oldalon elhelyezett tartalom az Invitech közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Invitech BrandChannel

Nyugdíjba mehet Samu – ezek az alkalmazások segítik a jövő orvosait

Már számtalan olyan alkalmazás létezik, mely szinte játszva segíti az orvostanhallgatókat az anatómiai ismeretek elsajátításában. A fejlesztők számára ez remek kihívás, munkájuk eredménye pedig e területen nem csupán anyagiakban mérhető. Tudja, hány darab ágyéki csigolya van a gerincben és miket köt össze infundibulum és egyáltalán, hogyan kerülnek ezek a mobilok és tabletek képernyőjére?