Jobline.hu

Elégedetlen a jelenlegi állásával? – Nézze meg, van-e jobb!

A biztonság és a kiszámíthatóság fontos tényező a munkánkban és a mindennapjainkban egyaránt. De mit tegyünk akkor, ha már nem leljük örömünket abban, amit csinálunk? Vajon a rutinszerűen végzett feladatokban vagy inkább egy új környezetben tudjuk kihozni magunkból a legjobbat? Íme, néhány tipp, hogy mit tehetünk azért, hogy ne bizonytalanságok között őrlődjünk.

Jobline.hu

Mit tanulhatunk egy rosszul sikerült állásinterjúból?

Amikor egy állásinterjú nem a terv szerint megy, később sokat marcangolhatjuk magunkat azon, vajon hol rontottuk el. Főleg azért is, mert gyakran az álláskeresés időszaka hosszúra nyúlhat, és minden egyes lehetőséget szeretnénk a legjobban kiaknázni. De van úgy, hogy már az interjú után érezzük, itt bizony nem arattunk osztatlan sikert, és ezt a gyanúnkat igazolja is a „sajnáljuk, de nem önt választottuk” felütéssel kezdődő visszautasító e-mail vagy telefon. Ha egyáltalán kapunk ilyet...

Jobline.hu

Munkaerő előszűrés: 9 tipp, mellyel nagy eséllyel kerülsz be az interjúra

Minden jelentkező kíváncsi arra, hogy vajon milyen szempontok alapján történik a munkaerő előszűrés, hogyan tudnának kitűnni a tömegből. Az első szűrő természetesen az, hogy az önéletrajz határidőre érkezzen meg, mert a késők csupán az adatbázisba kerülnek be. A második, hogy az önéletrajz feleljen meg a hirdetési követelménynek; ide sorolható a megfelelő formátum használata, fizetési igény megjelölése, a fénykép használata, a referenciaszám, jelige feltűntetése.

Jobline.hu

Hogyan mutasd meg a motivációs levélben, hogy tényleg elszánt vagy (anélkül, hogy túl lelkesnek tűnnél…)

Bár manapság vita folyik arról, hogy elavult-e a motivációs levél, sok vezető továbbra is elvárja tőled, hogy a tapasztalataid felvonultatásával a megpályázni kívánt állás iránti lelkesedésedről tegyél tanúbizonyságot, és egy oldalon keresztül azokat az érveket taglald, melyek tényleg alátámasztják a motivációdat.

Jobline.hu

Ha ezt a 17 pontot betartod, a fejvadászok garantáltan megtalálják a profilodat a LinkedInen

Amikor éppen nem keresel munkát, könnyen elhanyagolhatod a LinkedIn profilodat. Ugyan továbbra is építhetsz kapcsolatokat, szerezhetsz kontaktokat, és elfogadhatsz ismerősi felkéréseket, de ennél többre nem igazán futja. De mi lesz akkor, ha szükséged lesz erre a platformra? A LinkedIn profilodnak ugyanúgy elkel néha egy alapos tatarozás, mint az önéletrajzodnak. A The Muse szakértői olyan tanácsokat adnak, melyek betartásával a LinkedIn profilod többé nem maradhat észrevétlen a toborzók körében.

Jobline.hu

16 rossz szokás, mellyel leszerepelhetsz az interjún

Az állásinterjú sajnos arra is kiváló alkalom, hogy néhány baki miatt kevésbé professzionálisnak tűnj a kiválasztók szemében. Mindegy, hogy kiváló mérnök vagy-e, esetleg sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező IT szakember, egészen apró dolgokon múlhat, hogy szimpatikus leszel-e HR-esnek. Hogy segítsenek elkerülni a buktatókat, a Business Insider szakértőket kért meg arra, hogy emeljék ki azokat a viselkedéseket, melyek miatt nem fogsz alkalmasnak tűnni a munkára.

Jobline.hu

Mit kérdezzünk az állásinterjú végén?

Fontos tudni, hogy minden interjú kétirányú utca: nemcsak a munkáltató értékel minket, hanem mi is őt, és mindkét félnek úgy kell elsétálnia az interjúról, hogy meg van győződve arról, jó döntést hozott.

Jobline.hu

Interjúztatnod kell? Így segíthetsz a HR-esnek kiválasztani az új kollégát

Az álláskeresők egyre gyakrabban mennek keresztül szakértői interjúkon is a többlépcsős kiválasztási folyamat során. Ezeken az interjúkon a jelentkező gyakran nem kap valódi kérdéseket, ezért fel kell készülnünk arra, hogy kérdések nélkül is be tudjuk mutatni magunkat, illetve, hogy mi is tudjuk beszéltetni a kollégákat.

Jobline.hu

15 dolog, amit azonnal tegyél meg, amint felmondtak neked

Gyakran hajlamosak vagyunk homokba dugni a fejünket az elbocsátással kapcsolatban, és nem törődünk az árulkodó jelekkel, vagy azt hajtogatjuk, velünk ez nem történhet meg. Aztán a kezdeti sokk után szembe kell néznünk olyan érzelmekkel, mint a harag, a depresszió vagy a pánik.

Jobline.hu

Ezekkel az irritáló szlengekkel nem leszünk népszerű menedzserek a cégnél

A „Thinking outside the box”, vagyis a „ne gondolkozz sémákban” a leginkább gyűlölt szófordulat a dolgozók körében egy Nagy-Britanniában végzett felmérés szerint. Hasonlóan idegesítő a „blue sky thinking” kifejezés, tükörfordításban a „kék ég gondolkodás”, mely az üzleti zsargonban a kreatív gondolkodásra utal.

Jobline.hu

Nem lehetetlen női munkavállalóként feljebb lépni a ranglétrán

Egyre erőteljesebben kopogtatják az „üvegplafont” hazánkban és nemzetközi szinten is a női munkavállalók, azonban a jelentős áttörés továbbra is várat magára. Bíztató, hogy Magyarország az egyik éllovasa az esélyegyenlőség megteremtésének, de még mindig megdöbbentő, hogy milyen különbségekre lehetünk figyelmesek. A tudatosan tervező nők lehetőségei folyamatosan növekednek, de hol tart most a folyamat?

Jobline.hu

Tényleg számít a munkatapasztalat?

„Legalább 3 éves hasonló munkakörben szerzett tapasztalat” – kis túlzással nincs olyan álláshirdetés, melyben ne szerepelne ilyen, vagy ehhez hasonló mondat. Még akkor sem, ha pusztán egy szimpla asszisztensi munkakört pályázunk meg, és nem rögtön Business Developer Managernek akarunk jelentkezni az értékesítés területén. Lehet, hogy a munkáltatókra ráfér némi paradigmaváltás?

Jobline.hu

Hogyan egyensúlyozhatunk sikerrel a munka és a magánélet között?

Építeni egy sikeres karriert, nevelni a gyerekeket, odaadó társnak lenni… és mindezt egyszerre? Komoly tudatosságot és kitartást igényel, éppen ezért nem csoda, ha néha elbizonytalanodunk, és megkérdőjelezzük saját értékeinket is. Úgy érezzük, hogy nincs megoldása a helyzetnek. De honnan ismerhetjük fel, hogy baj van, és mit tehetünk a rend helyreállítása érdekében?

1 2 3 4 5 6

Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.