Utál takarítani? Ezekkel a trükkökkel sem ússza majd meg, de talán kevésbé fog fájni

Utál takarítani? Ezekkel a trükkökkel sem ússza majd meg, de talán kevésbé fog fájni

Utolsó frissítés:

Samsung Szerző:

Samsung
Samsung
Tetszett a cikk?

A háztartási munka olyan, mint a fogorvos: senki sem szereti, és amennyire csak tudjuk, húzzuk-halasztjuk. Pedig csak kis tudatosság kérdése, hogy belássuk, utána sokkal jobb lesz, ráadásul, ha okosan csináljuk, utólag visszanézve azt fogjuk gondolni: „tényleg ennyi volt az egész?”

Persze ehhez arra is szükség van, hogy egy kicsit átgondoljuk, mit is fogunk csinálni, mennyi időnk van rá, milyen eszközök kellenek az adott házimunkához. Lássuk, milyen trükköket érdemes bevetni, ha nem akarjuk, hogy a háztartás karbantartására rámenjen az egész hétvége.

1. Először is, ismerkedjünk meg a háztartási eszközeinkkel! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy megveszik például a csillogó-villogó új mosógépet, amit aztán ugyanúgy használnak, mint előtte a régit. Pedig a mai modern technológia már rengeteg időt (és energiát, na meg pénzt) meg tud spórolni a tulajdonosának, ha tudjuk, milyen beállításokat, milyen programokat kell használni. (Ezzel kapcsolatban olvasónk figyelmébe ajánljuk keretes írásunkat.)

2. Ha már csukott szemmel is be tudjuk állítani a mosógépet, térjünk vissza a szennyes ruhák „megszelídítéséhez”! Az elveszett zoknik okozta bosszúságot például megspórolhatjuk, ha a család minden tagja számára névre szóló mosózsákot rendszeresítünk a fürdőszobába és rászoktatjuk őket, hogy ebbe pakolják a zoknijaikat. Így egyből látni fogjuk, ha megtelnek a zsákok, viszont nem azon fogunk morfondírozni teregetés közben, hogy már megint hova lett 3 fél pár zokni.

3. Ezzel meg is érkeztünk az egyik legfontosabb hatékonyságnövelő módszerhez: a szennyest már eleve ruhatípusonként gyűjtsük (itt elsősorban a különféle anyagokra és a különböző színekre gondolunk). Így a mosógépbe való berakodás sokkal hatékonyabb lesz, hiszen a válogatással már nem kell foglalkoznunk. Ehhez persze egy kis kreativitásra lesz szükség, ami a szennyes rendszerezését illeti, de néhány megfelelően címkézett ládával, kosárral vagy akár a falra szerelt akasztóval könnyedén megoldható az átlátható szennyesgyűjtés.

4. A mosógép megtöltésekor szintén sok bosszúságot – és időveszteséget – okozhat a szennyesbe bedobott nadrágok-pulóverek zsebeiben csilingelő aprópénz előkotrása. Rendszeresítsünk egy erre szolgáló befőttesüveget vagy másmilyen perselyt a mosógép környékén így a gép megtöltésekor egyből kéznél lesz, hogy beledobáljuk a rengeteg aprót. Ha pedig megtelt, jutalmazzuk meg magunkat valami aprósággal.

5. Ha ódzkodunk tőle, hogy a ruháinkon kialakulnak az úgynevezett „szárítócsíkok”, amelyeket a ruhaszárító kötél hoz létre, vásároljunk egy úgynevezett polifoam „nudlit”, vagyis egy olyan hosszú habszivacs csövet, amelyet úszásoktatáshoz szoktak használni. Figyeljünk rá, hogy olyat vegyünk, amely belül üreges. Ezután vágjuk fel hosszában és húzzuk rá a ruhaszárítóra. Ha erre teregetjük a ruhát, elfelejthetjük a szárítócsíkokat.

6. Azzal is sokat segíthetünk magunknak, ha a különböző házimunkákhoz használt tisztítószereket célirányosan felcímkézett dobozokban tároljuk. Tehát külön doboz jut a mosószernek, öblítőnek, fehérítőknek, egy másik a fürdőszobai tisztítószereknek, gumikesztyűknek, szivacsoknak és egy harmadik az ablakmosáshoz használt szereknek és eszközöknek. Így nem kell azzal töltenünk az időt, hogy összevadásszuk az éppen szükséges dolgokat a különféle fiókokból, szekrényekből, csupán elővesszük a megfelelő dobozt.

7. Takarításkor sokan elkövetik azt a hibát, hogy először felporszívóznak, aztán állnak neki port törölni. Érdemes azonban fentről lefelé haladni, így a poros polcokról, képkeretekről lesöpört kosz nem a már megtisztított felületekre érkezik, hanem oda, amit még csak most fogunk majd „kezelésbe venni”.

8. Ha nagy a rendetlenség, a szertehagyott ruhadarabok, kacatok, játékok stb. javát először dobáljuk bele egy erre szolgáló kosárba vagy nagy műanyag szatyorba, és csak később válogassuk szét. Ezzel rendkívül sok időt spórolhatunk, mert nem a takarítás közepén állunk neki gondolkodni, hogy vajon arra a furcsa műanyag izére, amit a kanapé alatt találtunk, kinek mi szüksége van, és egyébként is, hol a helye…

9. A konyhai takarítást érdemes azzal kezdeni, hogy először beindítjuk a mosogatógépet, így az nagyjából pont akkora fog végezni, mire minden mással elkészültünk. Közben a mosogatót töltsük meg meleg, szappanos – vagy mosogatószeres – vízzel: ez jól jön majd, ha közben találunk egy-egy elfelejtett bögrét vagy tányért valahol a lakásban.

10. Bár a megszokás nagy úr, keményebb padlófelületeken – parketta, járólap – is érdemes porszívózásra váltani. Így kevesebbet fogunk görnyedni a partvissal és a szemétlapáttal, ráadásul a port sem verjük fel, ahogy tennénk sepregetés közben, hogy aztán a porszemcsék szépen lassan ismét letelepedjenek a padlón és más felületeken.

 

Több idő jut magadra, ha ezzel mosol!

A Samsung QuickDrive™ technológiájával ellátott mosógépe is segíthet benne, hogy hamarabb letudjuk a háztartási feladatokat. A QuickDrive ugyanis akár a felére is képes lecsökkenteni a mosási időt, mindezt úgy, hogy a ruhák tisztításában nem ismer kompromisszumot. Ezt többek között az úgynevezett Q-Drum™ mosógépdob teszi lehetővé, amelynek speciális kialakítása biztosítja, hogy a ruhák könnyebben forognak mosás közben, így gyorsabban, hatékonyabban, de kíméletesen tisztulnak meg a program közben.

A Samsung tervezői ráadásul gondoltak az egyik legidegesítőbb probléma kiküszöbölésére is. A mosógépbe ugyanis akkor is be lehet dobni egy-egy kifelejtett ruhadarabot, ha már elindítottuk a mosást. Ezt egy különleges ajtómegoldással érték el, amely azt is lehetővé teszi, hogy külön csak az öblítési vagy szárítási ciklus alatt dobjunk be egy-egy ruhadarabot a működő gépbe.

A Samsung QuickDrive-ban emellett olyan intelligens elektronika dolgozik, amely figyeli a felhasználó szokásait és ez alapján további javaslatokat tesz a még hatékonyabb mosás érdekében. Speciális érzékelője, a Laundry Recipe funkció pedig a ruhák színe, anyaga, illetve a felhasználó ált megadott mosási hőfok alapján javaslatot tesz az optimális mosási beállításokra is.