Ezt is véletlenül találták fel, azóta meg nem tudunk betelni vele
Bár a majonéz minden konyha elengedhetetlen tartozéka, sokszor hajlamosak vagyunk leragadni a jól megszokott felhasználási módoknál, recepteknél. Pedig nem csak a sült krumpli mellé, vagy a franciasaláta alapanyagaként állja meg a helyét. Tegyünk egy kis képzeletbeli, receptekkel tűzdelt utazást a világ körül, és nézzük meg, hogy hol és hogyan használják a majonézt. Útra fel!
Hellmann's
Németország – Különleges burgonyasaláta
Kezdjünk rögtön egy egyszerűbb fogással, egyenesen Németországból. Ugyan az egyszerű krumplisalátát szinte mindenki ismeri, annak klasszikus eredetije méltatlanul keveset tűnik fel a magyar konyhaasztalokon. Hámozzunk meg és vágjunk fel 80 dkg burgonyát, tegyük hideg vízbe, majd forraljuk fel. Miután már forr, nagyjából még 10-12 percig hagyjuk a tűzön az edény tartalmát. Közben egy másik, nagyobb edényben pirítsunk ropogósra 6 vékony bacon szeletet, olaj nélkül. A húst tegyük félre, a kisült zsíron pedig pirítsunk üvegesre egy fej hagymát. Ehhez tegyünk hozzá 60 ml fehér borecetet, egy evőkanál vizet és egy kis cukrot, majd nagyjából egy percnyi melegítés után 5 grammnyi vegetát, nagyjából 2 evőkanálnyi metélőhagymát és a puhára főtt burgonyát. A keveréket főzzük össze 2-3 percig, majd keverjük hozzá a bacondarabkákat, és főzzük további egy percig. Miután kicsit kihűlt, jöhet a 3 evőkanálnyi majonéz – vagy ízlés szerint akár több is – és kész is a német remekmű!
Hellmans.com
Franciaország – Spenótos quiche
Folytassuk utunkat Nyugat-Európában, és jöjjön a következő kaland: a francia spenótos quiche! Kezdésként egy tálban keverjünk simára 10 dkg majonézt és 1 dl tejet, majd habarjunk bele 4 db tojást. Egy klasszikus piteformába tegyünk pitetésztát – vannak már készen kaphatók, de mi is elkészíthetjük –, majd erre pakoljunk több rétegben 30 dkg spenótot – lehet friss, de lehet mirelit is –, 40 gramm felkockázott hagymát és 25 dkg reszelt cheddar sajtot. Ezután erre öntsük rá a tojásos-majonézes-tejes keveréket. A kész művet fedjük le alufóliával, tegyük be a 200 fokos előremelegített sütőbe, és süssük nagyjából 10-15 percig.
allrecipes.com
A legenda szerint a majonézt Armand de Vignerot du Plessis Richelieu hercegének szakácsa találta fel 1756-ban a francia herceg számára egy győzelmi vacsora alkalmával. A séf állítólag eredetileg tejszínből és tojásból akart finomságot készíteni, ám mivel tejszín nem volt a konyhában, azt olívaolajjal helyettesítette. Az új fogást a herceg győzelmének tiszteletére „Mahonnaise”-nek nevezte el.
A legenda szerint a majonézt Armand de Vignerot du Plessis Richelieu hercegének szakácsa találta fel 1756-ban a francia herceg számára egy győzelmi vacsora alkalmával. A séf állítólag eredetileg tejszínből és tojásból akart finomságot készíteni, ám mivel tejszín nem volt a konyhában, azt olívaolajjal helyettesítette. Az új fogást a herceg győzelmének tiszteletére „Mahonnaise”-nek nevezte el.
Görögország – Görögsaláta, extrán
A bonyolultabbnak tűnő francia finomság után jöjjön megint egy ismert, egyszerű étel a Földközi-tengerről: a görögsaláta. Természetesen ezúttal is egy kis csavarral! Nem lesz bonyolult, de arra készüljünk fel, hogy sokat kell majd darabolni! Egy tálba tegyünk egy fél kígyóuborkát felszeletelve, 10 darab koktélparadicsomot, egy fél vöröshagymát karikára vágva, 10 darab fekete olívabogyót kimagozva, egy fél felszeletelt zöldpaprikát, frissen felvágott mentát, egy evőkanál oregánót és egy evőkanál extra szűz olívaolajat, majd keverjük össze a hozzávalókat. Ezután egy tálon helyezzünk el egy, nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágott beefstake-paradicsomot. Erre tegyük rá a salátát 6 dkg felszeletelt fetasajttal, további kis mentalevéllel és 60 ml majonézzel.
hellmanns.com
Mediterrán saláta
Ha pedig már mediterrán területeken járunk, jöjjön egy újabb egzotikus, mégis egyszerű saláta! Első lépésként pirítsunk barnára egy serpenyőben 10 dkg mogyorót. Közben egy nagy tálba tegyünk bele 10 dkg bébispenótot, 10 dkg rukkolát, 12 darab koktélparadicsomot és öntözzük meg nagyjából 4 evőkanálnyi majonézzel. A salátára ezek után tegyünk 4 db felvágott fügét, és 4, ugyancsak felvágott pármai sonkát, majd szórjuk meg a megpirított mogyorókkal és 7 dkg feldarabolt feta sajttal. És kész is!
hellmans.com
Spanyolország – Aioli
Következő állomásunk Spanyolország, azon belül is a katalán tartomány, ahol az egyik legnépszerűbb finomság az úgynevezett aioli vagy aïoli. Az eredetileg olívaolajból és fokhagymából készült mártogatós többféle változata ismert, hol tojással, hol citrommal, hol pedig majonéz hozzáadásával teszik még pikánsabbá, krémesebbé. Keverjünk össze két gerezd, apróra vágott fokhagymát egy kis sóval egy tálban, majd adjunk hozzá 1 dkg majonézt, 2 evőkanál olívaolajat és facsarjuk rá egy citrom levét. Jól keverjük össze, majd még mehet hozzá egy kis só vagy akár paprika is. Fogyasztás előtt mindenképpen hagyjuk állni nagyjából egy napot hideg helyen, hogy jól összeálljanak az ízek. Tökéletes friss zöldségek, sültburgonya vagy húsok mellé is.
Szíria – Baba ganoush
Most pedig kelet felé vesszük az irányt, és egy varázslatos, mégis nagyon egyszerű ételt mutatunk be. Ez a szíriai baba ganoush. A sütőbe helyezzünk el két padlizsánt egy teljes fokhagyma társaságában. Nagyjából 30 perc pirulás után hagyjuk őket kihűlni, majd egy tálba kanalazzuk bele a padlizsán húsát 4 gerezd fokhagymával, keverjük el egy fél citrom levével és 4 evőkanálnyi majonézzel. Hagyjuk hűlni, majd tegyük be egy kis időre a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. Pirítóssal királyi lakoma lesz. Az ízek még jobbak lesznek, ha a sütő helyett a kerti grillezésen, szenen sütjük meg a padlizsánt és fokhagymát!
hellmans.com
Svédország – Garnélarákszendvics
Folytassuk gasztronómiai utunkat északon, Svédországban. Bár egy szendvicset túlzásnak tűnhet fogásnak nevezni, a svédek garnélaszendvicse mégis megérdemli ezt a címet. Emellett hála annak, hogy garnélarák a fő hozzávaló, biztosan egzotikus szín lesz a konyhában, sőt, az is mellette szól, hogy csupán öt perc alatt elkészíthetjük. Nagyjából 7,5 dkg, 2-3 perc alatt megfőzött majd megpucolt garnélarákot tegyünk egy tálba, és keverjük össze majonézzel. Utána a kenyerek mindkét oldalára tegyünk a tál tartalmáról, vágjuk őket félbe, majd csomagoljuk a szendvicseket alufóliába. Helyezzük be a kész műveket a hűtőbe és várjuk meg, míg a garnélarák és a majonéz finoman összeérnek egymással.
USA – Amerikai palacsinta
Itt az idő átkelni az Atlanti óceánon és az USA irányába venni utunkat. Kinek ne lennének ismerősek a vastag, gusztusos palacsinták az amerikai filmekből? Nos, akármennyire is furcsán hangzik, a majonéz ezekből is kihagyhatatlan! Egy tálba keverjünk össze 15 dkg lisztet, egy teáskanál sütőport és két evőkanál cukrot. Egy másik tálban keverjünk simára 1,5 dl alacsony zsírtartalmú tejet, egy tojást és két evőkanál majonézt, majd a keveréket mixeljük össze a száraz hozzávalókkal, míg a kialakuló tészta szép egyenletes nem lesz. Ezután egy serpenyőben melegítsünk fel nagyjából egy evőkanálnyi olajat, majd erre öntsük rá kisebb adagokban a tésztát. Mikor a palacsinta tetején elkezdenek kialakulni buborékok, nézzünk alá, hogy nem kezdett-e el leégni a másik oldala. Ha már szilárd – és persze nem égett oda – fordítsuk meg, és ha aranybarnára sült, akkor van készen. Gyümölccsel, tejszínnel vagy juharsziruppal igazi mennyei reggeli. Pont, mint a filmekben!
hellmans.com
USA – Brownie majonézzel
És ha már édességek és USA... Jöhet egy kis brownie, méghozzá majonézzel! Na nem kell megijedni, nem a brownie tetejére fog kerülni a majonéz, de a desszert tésztájában fontos szerepet kap. Egy tálban keverjünk el 4 dkg lisztet egy teáskanál sütőporral és 2,5 dkg kókuszreszelékkel. Egy nagyobb tálban 3 tojást keverjünk simára 22 dkg cukorral és egy teáskanál vanília aromával, majd ebbe tegyünk bele 15 dkg olvasztott csokoládét, a lisztes-kókuszos keveréket, 5 dkg törtmogyorót és 10 dkg majonézt. A tésztát keverjük simára, majd öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, ami mehet is a 160 Celsius-fokra előremelegített sütőbe nagyjából 30-35 percre. A sütemény akkor lesz jó, ha a közepébe szúrt fogpiszkálóra nem ragad tészta. A kész brownie-t kihűlve szeleteljük fel! A majonéznek hála a tészta teljesen új textúrát mutat majd!
hellmans.com
Mexikó – Grillezett kukorica
Végezetül kössünk ki Közép-Amerikában, azon belül is Mexikó partjainál! A következő recept leginkább grillezős kertipartikra lesz tökéletes: ez a grillezett kukorica. A grillrácsot olajozzuk meg és tegyük rá a tűzre, szénre vagy akár gázra, hogy megmelegedjen. Közben egy tálba keverjünk össze egy evőkanál chiliport egy fél kanál cayenne-i paprikaőrleménnyel – itt akár használhatunk magyar pirospaprikát is. Ezután grillezzünk meg 8 darab kukoricát, ha pedig már megpuhultak, ahogy levettük őket a rácsról, kenjük be őket majonézzel – összesen nagyjából 60 ml-t használjunk összesen a 8 kukoricára –, majd mindegyikre kerüljön nagyjából egy evőkanálnyi reszelt parmezán és egy kis fűszerkeverék. A végén locsoljuk meg egy kis lime-lével.
bonapetite.com
A legenda szerint a majonézt Armand de Vignerot du Plessis Richelieu hercegének szakácsa találta fel 1756-ban a francia herceg számára egy győzelmi vacsora alkalmával. A séf állítólag eredetileg tejszínből és tojásból akart finomságot készíteni, ám mivel tejszín nem volt a konyhában, azt olívaolajjal helyettesítette. Az új fogást a herceg győzelmének tiszteletére „Mahonnaise”-nek nevezte el.
A legenda szerint a majonézt Armand de Vignerot du Plessis Richelieu hercegének szakácsa találta fel 1756-ban a francia herceg számára egy győzelmi vacsora alkalmával. A séf állítólag eredetileg tejszínből és tojásból akart finomságot készíteni, ám mivel tejszín nem volt a konyhában, azt olívaolajjal helyettesítette. Az új fogást a herceg győzelmének tiszteletére „Mahonnaise”-nek nevezte el.
Az oldalon elhelyezett tartalom az Unilever Magyarország megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt
Két héten belüli döntést ígért, de két nap után lecsapott három iráni nukleáris létesítményre Donald Trump azzal a bombával, amellyel csak az USA rendelkezik. Azt találgatják, első és második elnöksége eddigi legnagyobb kockázatvállalását előre kiszámított módon, furfangosan tette, vagy kiszámíthatatlan szeszélyből.