Bausch + Lomb
Bausch + Lomb

A látás világnapját 2000 óta minden október második csütörtökjén tartják azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a tényre, a vakság 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható lenne. Ám hogy állunk a szemek egészsége terén Magyarországon? Hogyan előzhetjük meg a látásromlást? Valóban tönkreteszi a monitor a szemünket? A látás világnapja alkalmából Németh János akadémiai doktorral, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egykori igazgatójával beszélgettünk, aki maga is részt vesz a WHO (Egészségügyi Világszervezet) vakság elleni küzdelmében.

A statisztikák szerint Európában ma már minden negyedik ember rövidlátó, az arányuk pedig várhatóan emelkedni fog. Ön szerint mi az oka, hogy világviszonylatban egyre nő a rövidlátók száma?

Németh János: Az egyik evidenciákon alapuló, vagyis bizonyító erejű vizsgálat nemrég kimutatta, hogy a rövidlátóság kifejlődését, illetve romlását érdemben megakadályozza, ha a kisgyerek minél több időt tölt kint a szabadban. Kínában, ahol a gyerekek 95 százaléka rövidlátó, – ötödük egyenesen kórosan az, vagyis a látásvesztés veszélye fenyegeti –, már komoly intézkedéseket hoztak, hogy megóvják a gyerekek látását. Például üvegtetőt húznak az óvodák, iskolák tetejére, vagy eleve úgy építik az oktatási intézményeket, hogy minél többet süssön be a nap, illetve már alig adnak házi feladatot a gyerekeknek, akik a napjuk egy részét kötelesek a szabadban tölteni. Ugyan az európai gyerekek körében jobb a helyzet, az utóbbi időben náluk is 45 százalékra nőtt a rövidlátók aránya.

A kutatók tehát nem találtak közvetlen összefüggést a televízió és a számítógép előtt töltött órák és a rövidlátás, illetve más szembetegségek kialakulása között. Ennek ellenére egyre többet lehet olvasni a számítógépes látás szindrómáról. Egy újabb „divatbetegségről” vagy egy igenis létező problémáról van szó?

N.J.: Ez azért nagyon érdekes jelenség, mert ilyenkor egy teljesen egészséges, fiatal, fénytörési hiba nélküli, normális könnytermeléssel bíró szemen alakul ki a szárazszem betegség. Elsősorban azoknál, akik naponta négy óránál többet ülnek a számítógép előtt. Nem állítom, hogy feltétlenül a stressz, de vélhetően pszichés reakció hatására ekkor kevesebbet pislogunk. Ha elmarad a pislogás, elpárolog a könnyfilm, majd idővel elvékonyodik, és a szemen egy kis száraz folt keletkezik. A szárazszem-szindróma vizsgálatánál egy egyetemistákkal végzett kísérlet során rejtett kamerával figyeltük őket. Az volt a feladatuk, hogy egy képet kellett nézniük, amit három perc múlva eltettünk, majd kikérdeztük a részleteket. Míg a feladat megbeszélésekor a hallgatók még három másodpercenként, a képre koncentrálva már csak nyolc másodpercenként pislogtak. A következő feladat során, amikor egy monitoron rajzfilmet néztek, már csak tizenöt másodpercenként pislogtak.

A vakság megelőzésére létrehozott nemzetközi szervezet, az IAPB (International Agency for the Prevention of Blindness) európai elnökeként részt vesz abban a WHO által kezdeményezett nemzetközi munkában is, melynek célja, hogy öt éven belül világszerte huszonöt százalékkal csökkentsék az újonnan diagnosztizált látássérültek, vakok számát. Értek el sikereket ezen a téren?

N.J.: A WHO 2000-ben indította el világszerte a Vision 2020 nevű programot, meggyőződve arról, hogy a vakság 80 százalékban megelőzhető lenne, ha időben észlelik és elkezdik kezelni a tüneteket. A program sikeresnek bizonyult, mert százalékosan valóban csökken a vakság és a gyengénlátás előfordulási aránya világszerte, miután számos munkacsoport több orvosmisszió keretében végzett műtéti tevékenységet, továbbá vitt szemüvegeket Afrikába és más harmadik világbeli régiókba. A fejlődő országokban a népesség növekedése ennél jóval nagyobb ütemű, és ezért lehetséges az, hogy világviszonylatban nem fog csökkenni a vakok és a gyengénlátók száma, mert tovább élnek az emberek.

Általánosságban mit tudunk tenni a szemünk egészségéért, és a vakság megelőzése érdekében?

N.J.: Ha a cukorbetegeknél évente elvégzik a szemfenék vizsgálatot, ami záloga lehet annak, hogy a súlyosabb eltéréseket érzékelve egy lézeres kezeléssel időben beavatkozzanak, 95 százalékban ki tudják védeni a vakságot, és az egyéb súlyos következményeket. A zöldhályog, aminek szintén nincs látványos tünete, szűréssel szintén érzékelhető, az időben észrevett betegséget szemcseppel, lézerrel és műtéti úton is meg lehet állítani. A szürkehályog már okoz látásromlást, ám a kezelése Magyarországon nem jelenthet problémát, egy közel tíz perces műtéttel megoldjuk. Időskori makuladegeneráció esetén a nedves típusra van kezelés, ami visszaadja az olvasás készségét. A száraz típusúra, ami szerencsére nem okoz gyors romlást, egyelőre nincs megoldás, bár a területet élénken kutatják. Az olyan országokban, mint például Dánia, ahol időben elkezdték az időskori makuladegeneráció kezelését, látványosan lecsökkent a vakok száma.

Prof. Dr. med. habil Németh János

©

„Gimnazista koromban találkoztam a Nobel-díjas fizikus, Richard Feynman egyik optikáról szóló könyvében a gondolattal, hogy a legegyszerűbben úgy érthetjük meg az agy működését, ha a szem működésében felfogjuk a látóhártya működését. Ez indított arra, hogy tudományos pályát és a gyógyítást, azon belül is a szemészetet válasszam” – meséli a 66 éves szemész professzor, aki a Szegedi Egyetem orvosi karának elvégzése után 1992-ig az ottani szemészeti klinikán praktizált és oktatott, majd tíz éven át vezette Budapesten a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikáját. Jelenleg is itt dolgozik, a munkája jelentős részét a betegellátás teszi ki. „A mai kutatási tevékenységem közel esik Feynmanhoz, ahonnan indultam. A látóhártya megértése kellett ahhoz, hogy ma olyan, Magyarországon egyedülálló retina chipbeültetésekkel foglalkozhassunk a Szemészeti Klinikán, melyek vissza tudják adni az elveszett látást” – magyarázza a professzor, aki jelenleg angolul és magyarul is tanítja a Semmelweis Egyemen hallgatóit, miközben saját magát is folyamatos képzi, most épp kínaiul tanul a Konfuciusz Intézetben.

2015-ben országos reprezentatív felmérést végeztek az 50 év feletti magyar lakosság körében a Statisztikai Hivatal segítségével. Hozott a kutatás meglepetéseket a vakok és a gyengénlátók számát illetően?

N.J.: A vakok száma nem okozott meglepetést, a számuk kicsivel több mint 30 ezerre tehető az 50 feletti lakosság körében. A többi viszont igen, nem gondoltuk, hogy ebben a populációban fél millióan nem tudnak olvasni a látásromlásuk miatt. Ezen belül 17 ezer a súlyos látássérültek, 191 ezer a közepesen, és 260 ezer az enyhén látássérültek száma. Megfelelő ellátás mellett közel a felük gyógyítható lenne, a látásromlást meg tudtuk volna előzni. Az enyhe fokú látásromlásnál sok esetben azt láttuk, hogy ha volt is szemüvege, nagyon rossz állapotban volt, ferde volt, nem volt szára, vagy nem stimmelt a dioptria.

Általánosságban mit tehetünk a szemünk egészsége érdekében?

N.J.: Főként 45 év felett lehet érdemes havonta próbára tenni a látásunkat, letakarva az egyik szemünket, majd a másikat. Ha a kettő közt eltérést érzékelünk, illetve ha csempét vagy kockás füzetet nézünk, és a vonalak nem egyenesek, megszakadnak, vagy szürke foltokat látunk bennük, érdemes felkeresni a szemészeti szakrendelést, mert ezek már az időskori makuladegeneráció jelei. Amikor érzékeljük, hogy romlik a látásunk, semmiképp nem jó megoldás, ha leakasztjuk az első „olvasószemüveget” a nagyáruház polcáról. Semmi sem helyettesíti a szakszerű szűrést, amit már egy optometrista is el tud végezni, aki eltérés esetén elküldi a beteget a szemészetre. Az életkor előrehaladtával általában három-négy-öt évente szükséges mindig egy kicsit erősebb olvasószemüveg. Ezzel a rendszerességgel szakemberhez fordulva időben ki tudják szűrni a glaukómát, a makuladegenerációt és a szürkehályogot is. Csupa olyasmit, ami csak később okoz panaszt, ám minél később veszik észre, annál nehezebb kezelni.

A szárazszem kezelésére hatékony segítség lehet a műkönny használata is. A Bausch + Lomb Artelac szemcseppjei segítenek legyőzni a kellemetlen panaszokat.

Az Artelac® TripleAction szemcsepp ideális megoldás a szárazszem problémák kezelésére. Biztosítja a könnyfilm mindhárom rétegéhez szükséges összetevőket, úgy fejlesztették, hogy a szem felszínén maradva erőteljes nedvesítést biztosít a tünetek azonnali és hosszan tartó enyhítése érdekében. Tartósítószert nem tartalmaz.

Az Ön szárazszem panaszaira melyik Artelac szemcsepp a megfelelő? Tudjon meg többet, kattintson ide.

Az Artelac Triple Action szemcsepp gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz. További információ: Valeant Pharma Magyarország Kft. 1025 Budapest, Csatárka út 82-84 Tel: 1-345-5900

ART-KN-HU-1809-04 Lezárás dátuma: 2018.09.30.

---------------------------------------------------------------------------------

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

A tartalom a Bausch+Lomb megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Bausch + Lomb

Száraz szemek, szakadó filmréteg – A szindróma, amiről érdemes tudni

Fáradt szem, égő érzés és homályos látás... A szárazszem-szindróma nem csak kellemetlen tünetekkel jár, de hosszú távon komoly problémákat is okozhat látószervünknek. Ez már csak azért is aggasztó, mivel lassan népbetegségről beszélhetünk, melyben egyre inkább érintettek a fiatalok. De mit kell tudni minderről és mit tehetünk ellene? Utánajártunk.

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Strasbourgi terrortámadás: kommandósok lepték el a Neudorf városnegyedet - videó

Strasbourgi terrortámadás: kommandósok lepték el a Neudorf városnegyedet - videó

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit