Kazar
Kazar

Az utóbbi évtizedekben nemcsak az utcai, de a formális, irodai öltözködés is lényegesen megváltozott. Egyre lazább kombinációk kezdik felváltani az eddigi szeriőzebb, sokszor talán kényelmetlennek mondható ruhadarabokat. Egy stylisttal és egy prémium divatmárka marketingvezetőjével beszélgettünk arról, hogy hogyan lett a kiskosztümből farmernadrág.

Először is: ki diktálja a divatot? A szakértők egyetértenek abban, hogy a divatot a divatházak diktálják, de hatnak rá a kulturális változások és az alkalmazott művészetek is. Továbbá azok a trendszetterek, hírességek, divatszakemberek, stylistok, sőt influencerek is, akiket a márkák többsége elkezd másolni, és akikre az emberek hasonlítani szeretnének. Ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy a divat a világ egyik legkomolyabb és legjövedelmezőbb iparága, amit lényegileg meghatároz a fogyasztás, illetve a fogyasztói társadalom szemlélete.

Ahogy Szemes Nóra személyi stylist, stílustanácsadó fogalmaz: „A márkák életérzést kínálnak, amivel épp tud valaki azonosulni az adott életszakaszában, így kapcsolódva a környezettel is – látjuk ezt például abból, hogy a különböző öltözködési trendek különböző személyiségű embereket gyűjtenek egy helyre”. Ezeknél a márkáknál komoly trendfigyelő szakemberek dolgoznak, akik elemzik az egyes változásokat, és arra reagálva készítik el az aktuális kollekciókat. Itt persze fontos kiemelnünk, hogy a tömeg, az egyes emberek ugyanúgy visszahatnak a divatra, hiszen leteszik a voksukat egy-egy vonal, szett mellé, és végül egyéni stílusukon keresztül új megoldásokat is létrehozhatnak, amire érdemes a divatszakembereknek is odafigyelni – ezt már Karol Kazienkótól, a Kazar prémium cipő és kiegészítő márka marketingért és a női kollekcióért felelős vezetőjétől tudtuk meg.    

Stílus vagy divat?

Szemes Nóra egy fontos és általános tévedésre hívja fel a figyelmet, miszerint stílus és divat nem ugyanaz, sokan sajnos a „kellő ismeret hiányában választják a divat követését a stílus helyett”.

Majd hozzáteszi: „A legfontosabb, hogy a saját testünket öltöztetjük, tehát sikeresebbek lesznek a vásárlásaink, ha tisztában vagyunk az adottságainkkal és a hozzájuk illő ruhadarabokkal. Másrészt érdemes ismernünk a személyiségünket is, így ki tudjuk választani az elérhető kínálatból azokat a darabokat, amik képviselnek minket. Harmadrészt tisztában vagyunk vele, hogy az öltözködés, tágabb fogalommal élve a megjelenés, a nonverbális kommunikáció egyik legfontosabb eszköze, hiszen mielőtt még bemutatkoznánk, 3 másodperc alatt kialakul az első benyomás, amit igen nehéz később átalakítani” – összegzi a három legfontosabb alapszabályt az öltözködésről a szakértő. Ezek alapján ő úgy látja, a megjelenésünket egyfajta lehetőségként lássuk, eszköznek tekintsük, amely segíthet elérni céljainkat.

A divat mindenkié?

A globalizáció egyfajta pozitív hatásaként mondja el a Kazar képviselője, hogy már nem csak a kevesek kiváltsága a divat. „Ahogy a társadalmak gazdagabbak lettek, a divat mindenki számára elérhető dologgá vált, az exkluzívabb márkák is egyre többek számára vásárolhatók meg. Ezzel párhuzamosan felértékelődött a megjelenés fontossága is az emberek tudatában, és így – egyetértve Nórával – egyértelművé vált, hogy ez remek eszköz lehet személyiségünk kifejezésére is.”

Szemes Nóra a speciálisan magyar viszonyokról azt mondja, hogy többnyire szeretünk biztosra menni, a konzervatív darabokkal kikövezett, jól bejáratott úton haladni. Ebből természetszerűleg következik a mélyebb önkifejezés hiánya, ami érthető, hiszen jópár szemöldök felszalad, ha egy kicsit merészebb összeállításban lép ki valaki az utcára. Általánosságban is elmondható, hogy a divat uniformizálódik, pontosabban amerikanizálódik, igaz ez az irodai viseletekre is: „Amerikából jön a casual (és a kicsit elegánsabb smart casual) stílus, mely az egész világ ízlésére rányomja a bélyegét. Néhány éve volt szerencsém egy év alatt 3 kontinens 5 városában megfigyelni az ott élők öltözködését. New York, Bangkok, Milánó, Stockholm, Párizs és Bilbao: mindenhol pontosan ugyanazt láttam az emberek nagy részén: farmer-póló-sportcipő”.

Karol Kazienko szerint pedig fontos mérföldkő a feminizmus a divatban, mely rengeteget tett ezen a területen is, hogy megszabadítsa a nőket a sztereotípiáktól, ebben pedig kiemelkedő szerepe volt Coco Chanelnek és más feminista divattervezőknek. Nekik hála a mélyebb kivágású blúzok vagy a rövidebb szoknyák is a napi divatot gazdagíthatják.

Elég elegánsak vagyunk?

A Kazar szakemberének meglátása szerint az irodai viselet rengeteget változott, ebben a közegben az elegancia fogalma is átrendeződni látszik, míg korábban az öltöny, nők esetében a ceruzaszoknya-ing kombináció számított elegánsnak, mára már egy farmer, illetve fehér ing összeállítás is az lehet.

Sokkal inkább előtérbe került a kényelem és az egyéniség és valamiféle liberalizmus is az irodai öltözködésben. Ehhez teszi hozzá Szemes Nóra, hogy egyfajta világlátás, értékrendbeli különbség is meglátszódhat a ruhákhoz, öltözködéshez való viszonyunkban: klasszikus vagy modern elvek szerint élünk? És bár létezik a sportosan elegáns fogalma, mintegy arany középútként, a szakértő szerint itt mindig inkább a sportos irányába billen a mérleg.

„Az elegáns ruhákat viselni kell tudni, tehát ahogy a nevében is benne van, viselkedni kell bennük.” Kreatív szakmákban, kötetlen munkaidőben a lazaság már-már feltétele a jó munkavégzésnek, hiszen nehéz úgy inspirálódni, ihletet gyűjteni, ha nem teljes a kényelem. Míg – ahogy Szemes Nóra hozzáteszi – egy könyvelő vagy banki alkalmazott munkáján akár meg is látszódhat ez a minőségbeli különbség, ahogy ezt számos kísérlet igazolta. „Ha például pizsamában telefonálunk egy ügyféllel, megváltozik a hangunk és a kisugárzásunk is, mi sem vesszük komolyan magunkat annyira. Ázsiában még mindig »divat« az öltöny, a kosztüm és az egyenruha. Mindez az emberek munkához való hozzáállásán is meglátszik: komolyabban veszik magukat, a munkájukat, felelősségteljesebbek” – teszi hozzá a magyar stylist.

Mindkét szakember egyetért abban, hogy egy kis előzékenység a leglazább startup közegben se árthat, ha különböző kultúrákból származó emberek jönnek össze mondjuk egy tárgyalás, potenciális együttműködés apropóján, érdemes kicsit ilyen szempontból is felkészülnünk a másikra, hogy öltözködésünkkel, stílusunkkal semmiképpen se sértsük vagy hökkentsük meg japán, amerikai vagy német üzletfelünket.

A Kazar öltözködési tippjei

 hordjunk magas minőségű anyagokból készült, kényelmes darabokat, melyek kifejezik a személyiségünket,    

‒ a hétköznapokon is viselhetünk merészebb kiegészítőket, hiszen egy farmer-póló-zakó szett teljesen máshogy mutat sportcipővel, elegáns lapos vagy magassarkúval, esetleg csizmával, melyhez párosíthatunk kézitáskát, hátizsákot vagy övtáskát is,

‒ a jó kiegészítők fontosak, ezen a téren is lehetünk merészebbek, kísérletezőbbek: a nők esetében a sportosan elegáns halmazába gond nélkül belefér egy szegecses bokacsizma és egy bőrhátizsák, a férfiak pedig bátran felhúzhatnak egy magasszárú tornacipőt vagy bakancsot,       

 fontos üzleti találkozók alkalmával viszont – az előzékenység jegyében – érdemes lehet a mérsékeltebb, elegánsabb darabokat választani.

Fekete öltönyhöz barna cipő?!

Mekkora a tévedés lehetősége a munkahelyi öltözködés terepén? Léteznek-e végzetes ballépések? Szemes Nóra szerint mindennaposak a bakik. A régi, viszonylag merevebb szabályoknak annyi előnye volt, hogy nehezebb volt rontani, hiszen az öltöny-ing, illetve kosztüm-blúz kombináció már adott egy keretet, ehhez már csak egy-egy darabot, színt vagy kiegészítőt, táskát, övet kellett kiválasztani, így a százalékos esélyek a hibázásra jelentősen lecsökkentek, a végeredmény pedig szinte mindig elegáns lett. „Napjainkban a »mindent mindennel fel lehet venni« korszakában minden egyes ruhadarabot minden egyes másik darabbal össze kell vetni, illenek-e egymáshoz. Ez nyilván nehezebb” – fogalmaz a szakértő. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a tájékozódás lehetősége ma már könnyen elérhető, de ha valaki szignifikáns változást akar elérni, és a személyiségét a lehető leginkább tükröztetni a megjelenésén, nem szégyen szakember segítségét elfogadnia, hiszen hosszú távon időt, energiát és pénzt spórolhatunk meg így.

Karol Kazienko ugyanakkor hozzáteszi, nagyon fontos, hogy éljünk a mára megszerzett öltözködési szabadságunkkal a munkahelyünkön is, hiszen – és ebben mindkét szakértő egyetért – nagyon fontos, hogy kifejezzük a személyiségünket, és jól érezzük magunkat abban, amit viselünk. És ne feledjük, a trendek folyamatosan változnak, egy-egy ma „rossznak” tűnő döntésünket is igazolhatja később az idő.

A Kazar téli kollekciója

A női kollekció színei idén télen az örökérvényű matt és lakkfekete mellett a vörös divatos árnyalatai, a rozsdabarna és a füstszürke. A világosabb színek kedvelői választhatják az elsősorban velúrbőr anyagból készült púderkék és bézs árnyalatokat. A férfimodelleken szintén nagy hangsúlyt kaptak a velúrbőr anyagok feketében és a meleg barna különböző árnyalataiban, melyet jól kiegészítenek az extravagáns stílust kedvelők számára tervezett piros, kék és szürke cipők. A finom eleganciát kifejező wholecut, azaz egyetlen bőrből szabott felsőrésszel rendelkező alkalmi cipők letisztultságot sugároznak. Hangsúlyosak a kollekcióban a különböző minták, így a még mindig hódító állatmintából a krokodil, az időtlen kockás design és a fémes részletek használata. Meghatározóak még a brossokkal, ékkövekkel és más ékszerekkel, hosszított fűzőkkel és elegáns lakkozott bőrrel díszített cipők és kézitáskák is.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Kazar megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. Az anyag előállításában a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.    

Sosem találná ki, mi lett prioritás a Qualcomm számára: az 5G-s iPhone

Sosem találná ki, mi lett prioritás a Qualcomm számára: az 5G-s iPhone

Mi fenyegeti legjobban vállalkozása biztonságát?

Mi fenyegeti legjobban vállalkozása biztonságát?

Kisajátított egy szakmát, mert abból senki más nem tud megélni

Kisajátított egy szakmát, mert abból senki más nem tud megélni

Európában Magyarországon a legmagasabb a gyermekek átoltottsága

Európában Magyarországon a legmagasabb a gyermekek átoltottsága

Az orvosi kamara új vezetése jelezte az államtitkárnak: keményebbek lesznek

Az orvosi kamara új vezetése jelezte az államtitkárnak: keményebbek lesznek

Magyar siker Argentína ellen a női kézilabda-világbajnokságon

Magyar siker Argentína ellen a női kézilabda-világbajnokságon