Ki lehet-e mosni egy pohár vízzel?

Ki lehet-e mosni egy pohár vízzel?

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business

Csúcstechnika, ősi bölcsességek és a természet megfigyelése: az újítók több irányból közelíthetnek, amikor választ keresnek a környezetvédelmi kérdésekre. Négy példát mutatunk be.

Papírhulladékból friss lapok

A tervek szerint idén debütál az Epson japán elektronikai vállalat irodai újrahasznosító berendezése, amely egyrészt megoldja az iratmegsemmisítés problémáját, másrészt megkímél a hulladékszállítási költségektől, harmadrészt pedig alkalmas a folyamatos papírellátásra. A leginkább nagy nyomtatóra emlékeztető PaperLab helyben készít friss papírlapokat az irodában keletkezett papírszemétből: a használt papírt rostokra bontja, feldolgozza, majd új lapokat présel belőlük, viszonylag kis vízfelhasználás mellett. Ismertetője szerint percenként 14 darab hagyományos A4-es lapot tud előállítani, de a technológia lehetővé teszi elegánsabb változatok – vastagabb, színes, sőt illatos papírok – nyomtatását is.

Szmogevő torony

A világhírű holland dizájner, Daan Roosegaarde szmogmentes tornyával a nagyvárosok légszennyezettségének problémájára keresi a megoldást. A Rotterdamban tavaly szeptemberben átadott, hét méter magas, arányaiban toronyházat idéző, minimális energiaigényű óriásműszer 30 ezer köbméter levegőt tisztít meg óránként. Hatalmas porszívóként szívja be, és szűri meg a szennyezett levegőt, majd szmogmentes légbuborékokat bocsát ki a környező park látogatóinak örömére (a mérések szerint a parkban 75 százalékkal tisztább a levegő, mint a régió egyéb területein). Roosegaarde kritikusai arra intenek, hogy a megoldás ígérete félrevezető lehet, sőt árthat is a környezetvédelem ügyének. Szerintük ugyanis inkább az okok felől érdemes közelíteni, vagyis a légszennyezés mérséklésére kell koncentrálni.

Mosás egy csésze vízzel

A vízpazarlás ellen küzdő nonprofit szervezet, a Waterwise szerint egy átlagos háztartás 21 liter vizet használ naponta mosásra, ami a napi vízfogyasztás 13 százaléka. Ma már elérhető azonban olyan technológia is, amely ennek a töredékéből képes teljes értékű ruhatisztításra, nem alkalmaz vegyszert, ráadásul a hagyományos eljárásokhoz képest közel 30 százalékkal kevesebb energiát igényel. A Xeros nevű brit cég újgenerációs mosógépének technológiáját a Leedsi Egyetem nagy múltú textilkarán fejlesztették ki. A készülék speciális polimergyöngyöket használ, amelyek magukhoz vonzzák, nedves körülmények között elnyelik, majd magukba zárják a szennyeződéseket – a mosásonkénti egy pohár víz így csak a megfelelő páratartalom fenntartásához szükséges. A tisztítógyöngyök legalább százszor felhasználhatók majd újrahasznosíthatók.

Csúcstechnika az erdőirtás megfékezésére

Még egy évtizeddel ezelőtt sem lett volna elképzelhető a World Resources Institute amerikai kutatóintézet Global Forest Watch nevű megoldása az erdőirtások megfékezésére. A rendszer a legmodernebb adattechnológiára és a felhasználói közösségre épít, és így ad a korábbiaknál jóval pontosabb képet a világ erdőinek állapotáról. Kifejlesztésében az ENSZ Környezetvédelmi Programja, a Google és a Marylandi Egyetem is részt vett: az ő közös fejlesztésük a Google Earth szolgáltatásra épülő nagy felbontású, az egész világot lefedő erdőtérkép. A technológia a helyi szervezetektől és magánszemélyektől nyert információkkal egészül ki: használói valós időben dokumentálhatják a rendszerben az erdők pusztulását. A tapasztalatok szerint a világ azon pontjain sikerül így gátat vetni az erdőirtásnak, ahol naprakész és megbízható információ áll a hatóságok rendelkezésére.

Kugler Judit cikke a HVG Business 2016/1-es számában megjelent írás rövidített kivonata. A környezetünk, magánéletünk és az üzleti világ biztonságával foglalkozó lapszámunkat megrendelheti ezen a linken.

Hozzászólások