HVG Extra Business
HVG Extra Business

Nincs olyan sikeres sportoló, aki ne mondaná el egy-egy interjúban, hogy a felkelő nap általában már az uszodában, az edzőteremben vagy a sportpályán találja. A sikeres cégvezetők, üzletemberek közül is sokan esküsznek a korán elkezdett munkanap hatékonyságára.

Az akaraterő elpárolog az esti órákra, többek között ennek köszönhető az is, hogy mindig este szegjük meg a diétát, hogy fáradtan rosszabb döntéseket hozunk – állítja Roy Baumeister, a floridai egyetem professzora, aki csoportos tesztekkel bizonyította a korán kelés előnyeit. Kora reggel ugyanis, amikor „akaraterőtárunk” még feltöltött állapotban van, optimistán állhatunk neki a nehezebb feladatoknak is.

Laura Vanderkam amerikai író, újságíró nagyvállalati vezetőket kérdezett meg reggeli szokásaikról: 90 százalékuk már hat előtt talpon van – köztük keretes írásunk szereplői is. A legsikeresebb cégvezetők állítólag azért pattannak ki korán az ágyból, mert a reggeli órákat teljes egészében „a kezükben tarthatják”. A munkaidőt felemésztik a telefonhívások, az értekezletek, váratlan események, korán viszont jut idő… de mire is?

A testmozgás és nagy gondolatok ideje

A HVG Extra Business cikke

A legtöbb sikeres vállalatvezető testedzésre, futásra, személyi edzésre, jógára használja ki a reggelt, ami ráadásul csökkenti a stresszt, ezáltal fogyaszt és segít az alvásban is.

A komoly odafigyelést és hosszabb, megszakítás nélküli időt igénylő feladatokon is jobb reggel dolgozni, amikor nem vonja el a figyelmünket annyi minden. Főként azoknak fontos ez, akiknek állandóan tele van a naptáruk, és sok alkalmazottal, üzleti partnerrel dolgoznak.

Ugyanez igaz az olyan hobbikra, szenvedélyekre is, amelyekre nap közben vagy este végképp nincs idő. Sem a munka, sem a család nem kedvez a szabadidejükben regényt íróknak, festegetőknek, az pedig elég valószínűtlen, hogy majd adódik 3-4 hónap vállalkozók, cégvezetők életében, amikor csak ilyesmivel foglalkozhatnak.

Híres korán kelők

Tim Cook, az Apple vezére | Elsőként érkezik és utolsóként távozik az irodából, de már fél öttől e-mailekkel bombázza kollégáit. Fél órán belül az edzőteremben találjuk, hétkor pedig már az íróasztalánál.

Bob Iger Disney-főnök | Fél ötkor kel, mert ilyenkor pótolja a napközben kimaradt programokat. Persze már akkor is jellemző rá a multitasking: egyszerre olvas újságot, küld e-maileket, hallgat zenét és edz.

Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója | A hírhedten munkamániás cégvezető torinói és michigani irodája között osztja meg az idejét. Amikor a tengerentúlon van, reggel fél négykor kel, hogy tudjon foglalkozni az európai ügyekkel. Nem ismeri a hétvégét, sem az ünnepnapot – és a munkatársaitól is ugyanezt várja el.

Richard Branson, a Virgin-csoport alapítója | A világ leghíresebb üzleti hippije saját szigetén háromnegyed hatkor ébred, mert ilyenkor süt be a nap az ablakán. Először úszni megy, majd megreggelizik és munkához lát.

Ursula Burns, a Xerox vezére | Interjúban mondta el, hogy minden nap negyed hatkor ébred, pedig általában éjfélig dolgozik. A hajnali órán általában e-maileket ír és olvas, hetente két alkalommal reggel hatkor személyi edzőhöz jár.

Paul Polman, az Unilever vezetője | A holland származású üzletember azért megy be reggel hatkor az irodájába, hogy egy órát izzadhasson a futópadon. Saját bevallása szerint ilyenkor gondolja át a rá váró napi teendőket.

Párbeszéd, üzlet és hírek

Vacsorakészítés, a gyerekek ágyba fektetése, jobb esetben fáradt tévézés, rosszabb esetben további munka jellemzi sok pár estéjét. Ha akkor nem jut idő a közös élet dolgainak átbeszélésére, érdemes azokat reggelre áttenni. A magyarországi állampapírokban is érdekelt BlackRock befektetési cég ügyvezetője, Obie McKenzie például vonaton ingázik New York-i irodája és kertvárosi otthona között. Reggel együtt utazik a feleségével, így van egy órájuk megbeszélni a napi teendőket, fontos ügyeket.

Népszerű formája a kapcsolatépítésnek az üzleti reggeli, amelyet hazánkban is művel több-kevesebb sikerrel néhány hálózat. E találkozók néhány esetben szigorúbb, néhány esetben lazább szabályok szerint zajlanak, de a lényeg, hogy a résztvevők bemutatkozzanak egymásnak, és gyümölcsöző üzleti partnerkapcsolatokra tegyenek szert.

Bár a 24 órás online jelenlét miatt átalakult a hírfogyasztás, a reggeli hírek műfaja belénk van kódolva. Sok üzletembernek nincs máskor ideje a számára lényeges vagy izgalmas információk átolvasására, így már kora reggel asztalra kerül az újság, a tablet vagy a mobil. A hírolvasás vagy -hallgatás kombinálható a testmozgással is: így csinálja például a GE vezetője, Jeff Immelt is. Ahogy Laura Vanderkam megjegyzi: mire az elfoglalt vezetők munkába érnek, már tudják, mi történt a világban.

Hogyan vegyük rá magunkat?

Mondani sokkal könnyebb, mint megcsinálni: a koránk kelés beépítését életünkbe esténk átalakításával kell kezdenünk – javasolja Julie Morgenstern, aki Ne olvass e-mailt reggel címmel könyvet is írt a témáról. Értelmezése szerint a kakasszóra ébredés nem azt jelenti, hogy amúgy is alváshiányos életünket még egy órányi pihenéstől meg kellene fosztanunk. A korán keléshez korán is kell lefeküdni, és annyit aludni, amennyit szervezetünk megkíván.

Éppen ezért azt javasolja, minden esti tevékenységet igazítsunk a korai ágyba bújás időpontjához. Két-három órával előtte vacsorázzunk meg, hogy legyen időnk megemészteni a falatokat. A fennmaradó időt, ha lehet, töltsük távol a képernyőktől (tévétől, számítógéptől, tablettől), mert ezek az eszközök túlzottan stimulálók ahhoz, hogy utána könnyen lecsukódjon a szemünk.

Mindemellett a reggelre is érdemes időben felkészülni: ha túlságosan nagyszabású terveket szövünk a hajnali órákra, azok nyomasztó hatása miatt nem leszünk majd hatékonyak. Ezért készítsük elő a terepet még előző nap, tegyük rendbe például az íróasztalt, ha dolgozni fogunk. Érdemes tanulni a babáktól is, akiket esténként szigorú rituálé keretében lehet csak viszonylag rövid idő alatt elaltatni.

Mehlhoffer Tamás cikke eredetileg a HVG Extra Business 2014/2-es számában jelent meg. A negyedéves magazinra – amelynek friss száma abban próbál tanácsot adni, miként lehetünk hatékonyabbak és fókuszáltabbak munkánkban, illetve magánéletünkben – itt fizethet elő kedvezményesen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megcsinálták a Tesla-motoros BMW M3-ast, ami 800 lóerős – videó

Megcsinálták a Tesla-motoros BMW M3-ast, ami 800 lóerős – videó

Migránsdallal jelentkezett Manu Chao

Migránsdallal jelentkezett Manu Chao

Beismerte a Prisztás-gyilkosságot Rohác

Beismerte a Prisztás-gyilkosságot Rohác

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Orbán-módra brüsszelezik az uniós pénzekből gazdagodó cseh oligarcha-miniszterelnök

Orbán-módra brüsszelezik az uniós pénzekből gazdagodó cseh oligarcha-miniszterelnök

Egymásnak estek az autós szövetségek a tótkomlósi verseny után

Egymásnak estek az autós szövetségek a tótkomlósi verseny után