HVG Extra Business
HVG Extra Business

Már ma is több millió úgynevezett zöldállás van a világban, de a számuk a jövőben valószínűleg tovább nő. A bioüzemanyagok gyártásával foglalkozó cégek alkalmazottai egyértelműen ide számolandók. De hogyan kerülhet a szakács vagy a telefonos operátor ugyanebbe a kalapba?

A zöldmunkát – a fehérgalléros szellemi munkavégzés és a kékgalléros fizikai munkavégzés analógiájaként – zöldgalléros munkának is nevezik az angol nyelvben. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának definíciója szerint „a mezőgazdaságban, a gyáriparban, a kutatás-fejlesztésben, az adminisztrációban, továbbá olyan szolgáltatási szektorokban van jelen, amelyek lényegesen hozzájárulnak a környezetvédelmi minőség megőrzéséhez. Kimondottan, de nem kizárólagosan ezek az állások az ökoszisztéma és a biodiverzitás megőrzését segítik, csökkentve az energia, az alapanyagok és a víz fogyasztását.” Lássuk, e definíció alapján milyen zöldszakmák léteznek már ma, és milyeneket hozhat a jövő.

Városi gazdaságok és tervezőik

Vancouver felhőkarcolóktól övezett belvárosában található a Fairmont Waterfront Hotel étterme, amely az alapanyagokat javarészt az épület tetején található konyhakertből szerzi be. Legyen szó almáról, leveszöldségről, levenduláról, tökről, répáról, fűszernövényekről vagy éppen mézről, irány a harmadik emeleten található kiskert, ahol még a húsok füstöléséhez használt szalma is megtalálható. Az önellátás ötlete 1996-ban jött, és a kivitelezés olyan jól sikerült, hogy 2009-ben már 16 ezer dollár értékű nyersanyag termett a tetőn. A város közepén létrehozott tetőkonyhakertek tervezői és használói egyértelműen zölddolgozók: tevékenységükkel csökkentik a környezet terhelését (gyakorlatilag nincs szállítási távolság), szépítik a környezetet, tisztítják a levegőt, és rekreációs helyeket hoznak létre. Nem utolsósorban pedig az épület energiafogyasztását is redukálják. A kaliforniai tudományos akadémia épületének 1800 négyzetméteres tetején az 1,7 millió növény például olyan jól szigetel, hogy a hagyományos épületekhez képest átlagosan hat fokkal alacsonyabb bent a hőmérséklet nyáron, így kevesebbet kell járatni a légkondit. A környezettudatos viselkedés terjedésével általánosságban egyre több az igény a zöldépítészetre, a természetes és környezetbarát anyagok felhasználásával passzív épületeket tervező mérnökökre.

Vizes állások

Sokáig rengeteg fejtörést okozott Los Angeles városának a klorid és a bromid: az ivanhoe-i víztározóban ugyanis a természetes vizekben általában megtalálható bromid illetve a ritkább klorid a nap erős UV-sugarainak hatására reakcióba lépett egymással, 600 ezer Los Angeles-i lakos ivóvízét szennyezve ezzel. Hosszas gondolkodás után 2008-ban a város vízügyi munkatársai hárommillió polietilén labdát engedtek a tározóba, éppen olyanokat, amilyeneket a reptereken alkalmaznak a madarak távol tartására. A labdák a víztározó vízén úszva nem engedték „leszállni” a napsugarakat, megakadályozva ezzel a nem kívánt kémiai reakciót. Az ilyen és ehhez hasonló megoldásokra, illetve a vízügyi mérnökök munkájára a vizek megóvása céljából egyre nagyobb szükség lesz. De ugyanígy komoly feladat hárul az olyan menedzserekre, akik például kiszámítják, hogy az ipar mennyi vizet fogyaszt, és javaslatokat tesznek a termelés átalakítására, az elhasznált mennyiség csökkentésére. És talán nem gondolnánk rá, de még egy búvár is végezhet természetvédő munkát: nemrég például Ausztrália partjainál mérték e szakma képviselői az óceán savasságát, amivel nyomon követhető a klímaváltozás hatása.

Megújuló autóipar

Az Egyesült Államokban a becslések szerint több mint 3,1 millió zöldállás van, ebből csak a termelő ágazatokban 462 ezer, jelentős részük az „alternatív” autóiparban. A gyökeres szemléletváltás létkérdés a környezetvédelem szempontjából: a szállításra és a közlekedésre megy el ugyanis az Egyesült Államok olajszármazékainak kétharmada, és ez a szektor felelős az üvegházhatású gázok egyharmadáért. A fosszilis üzemanyagot kiváltó elektromos hajtású járművekre könnyen rámondjuk, hogy környezetkímélők, pedig csak annyira zöldek, amennyire az általuk használt áram előállítása – figyelmeztet a National Geographic egyik cikke. Ezért legalább olyan fontos, hogy az energia gyártását optimalizálják egyebek mellett a szél- és a napenergia hasznosításával. Fontos feladat hárul a bioüzemanyag-iparra is. Az Egyesült Államokban 2007-ben elfogadott Energiafüggetlenség és biztonság című törvénycsomag nem kisebb célt tűzött ki, minthogy a bioüzemanyag-gyártást 2022-re megnégyszerezi. És nem utolsósorban egyre több olyan szakértőre lesz szükség, aki az alternatív hajtású járműveket nagy számban képesek beüzemelni, javítani, továbbá garantálni a kapcsolódó szolgáltatások magas színvonalát.

©

Újrahasznosítók

A szeméttelep-bányászat 15-20 éven belül mindennapos tevékenység lesz – jósolta Michael Fallon brit energia- és klímaváltozás-ügyi miniszter. Az Egyesült Királyságban évente 280 millió tonna szemét keletkezik, amelynek közel fele végzi szeméttelepen. Ez az arány azonban a technológia fejlődésével jelentősen csökkenhet, hiszen egyre több anyag válik gazdaságosan újrahasznosíthatóvá. Ez pedig utat nyit a szeméttelep-bányászatnak, amivel kitermelhetők olyan anyagok, amelyek a lerakásuk idején még nem számítottak értékeseknek. Értelemszerűen az újrahasznosításhoz köthető foglalkozások is zöldmunkának számítanak. Az Egyesült Államok például máris nagyobb tömegben reciklál papírt, mint (a fém kivételével) az összes többi anyagot együttvéve. 2011-ben a felhasznált papír kétharmada eleve nem a szeméttelepre került, hanem újrahasznosításra várt. Egy tonna papír újrahasznosításával 26 ezer liter vizet, továbbá annyi energiát lehet megspórolni, amennyi egy amerikai háztartás féléves energiaszükséglete.

Tanácsadás

A környezettudatosságra nevelés elterjesztésére számos új szakma van felfutóban. A fejlett országok jó részében már megjelentek azok az energiaszakértők, akik az ipari szereplőknél, illetve azok termelőegységeinél felmérik, mennyi az egyes tevékenységek energiaszükséglete. Ezt követően javaslatot tesznek a folyamatok optimalizálására, valamint kalkulációkkal alátámasztva igyekeznek az ipar szereplőit meggyőzni, hogy az elromlott eszköz szerelése mennyivel környezetkímélőbb és olcsóbb megoldás, mint új vásárlása. A háztartásoknak call centerekben ülő szakértők nyújtanak segítséget azzal kapcsolatban, hogyan lehet az eszközöket hatékonyabban, energiát spórolva üzemeltetni. A termékkövetési menedzserek vásárláskor ellenőrzik a termékek forrását, tájékoztatják a fogyasztót, hogy az adott termék etikus termeléssel készült-e, megfelel-e az előírásoknak, megvannak-e a szükséges tanúsítványai. A smart travel koordinátorok a legújabb technológiák alkalmazásával információt nyújtanak közlekedési dugókról, gyors elérési útvonalakról, hogy az ügyfelek hatékonyan tervezhessék meg utazásukat. A virtuális egészségügyi asszisztensek pedig többek között távdiagnosztikai eszközökkel követik nyomon a páciensek egészségi állapotát, hogy azok csak a legszükségesebb eseténben keressék fel az orvost, csökkentve ezzel a várólistákat, az utazások számát, illetve növelve a rehabilitáció sebességét.

Geri Ádám cikke eredetileg a HVG Extra Business 2015/3-as számában jelent meg. Hasonló írásokat a magazin legfrissebb számában is olvashat, amely a hatékonyság, az időgazdálkodás és a fókuszálás témáját járja körbe. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál! Ha tetszett a cikk, lájkolja a HVG Extra Business facebookos oldalát is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete

Fotó: Madarat formáztak meg a rajzó seregélyek Sárospataknál

Fotó: Madarat formáztak meg a rajzó seregélyek Sárospataknál

Kreatív pakolás: egy pianínót szállított valaki az autós kerékpártartóján

Kreatív pakolás: egy pianínót szállított valaki az autós kerékpártartóján

Budapest–New York járatot tervez a Wizz Air vezére

Budapest–New York járatot tervez a Wizz Air vezére