Tanítható-e a kamuhírek felismerése az iskolában? Íme egy eszköz, ami segíthet!

Tanítható-e a kamuhírek felismerése az iskolában? Íme egy eszköz, ami segíthet!

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Checkology online oktatási platform olyan készségekkel látja el diák felhasználóit, amelyek segítségével megtanulhatnak kételkedni a rájuk irányított információban, kérdezni a források hitelességét illetően, majd az összegyűjtött infókat összevetni, és az alapján mérlegelni.

A kamuhírek felismerését iskolásoknak oktató online platformot jelenleg körülbelül 6300 tanár használja több mint 947 ezer diák felvilágosításához. A rendszer nemcsak a politikai propagandaanyagok, a véleménycikkek és a kamuhírek elválasztását segíti a valós hírektől, hanem például a márkázott tartalmak és a hírek közötti különbségtételt is, valamint megismerteti a diákokkal a források kezelését, az újságírói etikát és az átláthatóságot.

A hírek értelmezésének oktatása a legfiatalabbak számára azért is fontos, mert bár a tizenévesek által kedvelt online felületeken nem annyira jellemző a hagyományos – cikkformátumú – kamuhírek terjedése, ez azonban nem jelenti, hogy védve lennének a dezinformációs kísérletek ellen. Anélkül ugyanis, hogy szembesülnének vele, az általuk megnézett és megosztott mémek és videók is ugyanúgy a világunkról adnak képet, és nem minden esetben valódit.

Ha részletesebben is érdekli a Checkology működése, olvassa el az Urbanlegends.hu bemutató cikkét.

A fenti blogszemle a HVG Extra Business közreműködésével készült. Kíváncsi, hogyan segíthetik karrierjét vagy cégének sikerét a történetek, és hogyan aknázzák ki a sztorik erejét a profik? Keresse az újságárusoknál a magazint, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!