Azt hiszi, ön hozott meg egy döntést? Egyáltalán nem biztos!

Azt hiszi, ön hozott meg egy döntést? Egyáltalán nem biztos!

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni – szól a TED szlogenje. Cikksorozatunk következő részében a neves nemzetközi konferenciasorozat döntéshozatallal kapcsolatos előadásai közül szemlézünk hármat.

A döntés illúziója | Dan Ariely

A hagyományos gazdaságtan az embert csodálatos lénynek tekinti, de a viselkedéstudomány szerint már korántsem vagyunk tökéletesek – mutat rá Dan Ariely döntéseink gyakori irracionalitására. A neves viselkedéskutató tucatnyi példája közül az egyik leglátványosabb talán az a toplista, amely a szervadományozás országonkénti százalékait mutatja meg. Aki azt gondolja, hogy a donorság kulturális, vallási vagy épp történelmi hatások által befolyásolt nemzeti sajátosság, azt Ariely előadása gyorsan kiábrándítja – a titok nyitja ugyanis a szervadakozásról rendelkező nyilatkozat szövegében van. Azokban az országokban, ahol az emberektől azt kérik, jelöljék be, ha részt kívánnak venni a szervdonorprogramban, kevesebben adakoznak, mint azokban, ahol akkor kell ikszelni, ha nem akarnak részt venni benne. Ariely szerint nagyon sokszor érezzük, hogy döntéseket hozunk, miközben ezeknek egy része egyáltalán nem rajtunk múlik, hanem például azon, aki egy adott kérdőívet összeállít.

A nehéz döntések nem is olyan nehezek | Ruth Chang

A nehéz választás nem átok, hanem áldás, ennek során válhatunk ugyanis azzá, akik valójában vagyunk – állítja a filozófus Ruth Chang. Meglátása szerint a sodródók engedik, hogy a világ írja meg a történetüket helyettük, és hagyják, hogy cselekedeteiket olyan külső tényezők határozzák meg, mint például egy-egy dicséret, büntetés vagy opció lehetősége. Nehéz választás előtt ezért, ahelyett, hogy azon gondolkodnánk, melyik opció a jobb, inkább figyeljünk oda saját énünkre – javasolja Chang. Álljunk oda bátran a jobbnak tartott opció mögé, hagyjuk, hogy a döntést az általunk létrehozott okok támasszák alá, és sodródás helyett váljunk saját életünk irányítójává.

Kiállni az elveink mellett vagy legyinteni? | Ash Beckham

A végletes álláspontok világában élünk: minden fekete vagy fehér, középút nélkül. Halálbüntetés-, abortusz- és bevándorláspártiak állnak szemben a felsorolt jelenségek ellenzőivel – mutat rá az egyenlő bánásmód szószólójaként Ash Beckham. Ez a végletesség eltünteti azonban az egyéniséget az életünkből, ezért Beckham inkább a párhuzamosság fontosságát hirdeti. Meglátása szerint két ellentétes dolog békében is megférhet egymás mellett, mint ahogy azt abortuszpárti katolikus, hidzsábot viselő feminista vagy háborúellenes fegyverpárti ismerőseinek példája is mutatja. Véleménye szerint ha elég bátrak vagyunk a szembenálló oldalak összeegyeztetésére, még az is előfordulhat, hogy sikerül összebékíteni a különböző nézőpontokat.

A fenti cikk eredetileg a HVG Extra Businessben jelent meg. Kíváncsi, hogyan segíthetik karrierjét vagy cégének sikerét a történetek, és hogyan aknázzák ki a sztorik erejét a profik? Keresse az újságárusoknál a HVG Extra Business friss számát, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Hozzászólások