HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Néhány napot Magyarországon töltött Per Bristow hang- és színpadi fellépés coach, aki 132 országból származó előadónak tette magabiztosabbá a kiállását, hanghasználatát Új-Zélandtól Hollywoodig. Interjú.

HVG Extra Business: Hogyan és mikor döntötte el, hogy énekes coachként fog tevékenykedni?

Per Bristow: A tanítás és a coaching mindig is foglalkoztatott – én magam is szeretek új dolgokat elsajátítani, de azt is, amikor másokat támogathatok a tanulásban. Egészen különleges érzés, amikor ráébreszthetünk valakit, hogy többre képes valamilyen területen. Fiatal korom óta zenész voltam, majd zenetanár lettem az érettségi után. Énekesként nemcsak a hanghasználatban rejlő lehetőségek nyűgöztek le, hanem azt is felfedeztem, hogy a tanítási módszeremnek köszönhetően a diákjaim milyen fantasztikus eredményeket érnek el. Tudtam, hogy coachként egyedi területre találtam rá.

HVG Extra Business: A módszertanra építve hozta létre Singing Zone nevű vállalkozását. Mit kell tudni erről?

Per Bristow

Svédországban született, jelenleg Los Angelesben él. Kommunikációs tréningmódszerével eddig 132 országbeli előadónak segített magabiztosabb teljesítményt mutatni a színpadon, legyen szó énekes produkcióról vagy más szereplésről. A hatékonyabb hanghasználat rejtelmeinek elsajátításán túl üzletembereknek is segít a karizmatikusabb fellépés kialakításában, a megnyerő stílus felépítésében.

Per Bristow: A Singing Zone célja, hogy bárki megtanulja kiereszteni, fejleszteni, érdemben használni a hangját. Természetesen nemcsak fizikai értelemben gondolom a hang használatát, hiszen ezt azért az emberiség többsége napi szinten megoldja; hanem annak a technikáját, hogyan legyen ez a hang egyfajta kapocs más emberekkel, hogyan lehet hatni általa, befolyást gyakorolni, lenyűgözni. A tréning módszer abban segít, hogy megtaláljuk a magabiztosságunkat, sikeressé tegyük magunkat pusztán a hangunk tudatos használatával. A módszertant nemcsak énekesek, színpadi előadók számára dolgoztam ki, hanem sikerrel alkalmazzuk üzletemberek esetében is.

HVG Extra Business: Jellemzően milyen problémákkal fordulnak önhöz az ügyfelei?

Per Bristow: Sokszor egyszerűen nem úgy szól a hangjuk, ahogy szeretnék. Vagy fellépéseiken kevésbé érzik magabiztosnak, sikert hozónak a hangjukat. Az énekesek gyakran szeretnének szélesebb hangterjedelmet, vagy például kisebb erőfeszítés árán kiénekelni magasabb hangokat. Az előadásmódot tekintve pedig szeretnék mélyebb szinten átadni a közönségnek, amit a zenéjük képvisel. Az előadásuk következményeként a hallgatóság szeretetét szeretnék elnyerni. A szónokok pedig gazdagabb, erősebb, jobban rezonáló hangra vágynak, hogy azzal nagyobb befolyást gyakorolhassanak közönségükre, fellépésük eredményeként hozzáértőnek látszódjanak. De még ha nem is határoznak meg maguktól konkrét problémát a hozzám fordulók, valamennyi szónok, vagy énekes szeretne fejlődni.

HVG Extra Business: Milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a színpadra kiállóknak?

Per Bristow: A lámpaláz, idegesség teljesen általános emberi tulajdonság, önmagában nincs is ezzel semmi gond. A legtöbben ugyanakkor sajnos nem képesek ezt a természetes félelmet átalakítani, felhasználni a produkció hatásosabbá tétele érdekében. Az sokkal általánosabb, hogy ez inkább gátlásosabbá teszi az embereket. A szerepléstől való félelem, a súlyos lámpaláz áldozatává válnak – ezáltal persze a teljesítményük is. Abban segítem őket, hogy ezeket a falakat legyőzve személyiségüknek egy erősebb változata jelenjen meg a színpadon, ennek hatásaként pedig nagyobb élményt jelentsenek a hallgatóság számára. Ha elsajátítja valaki ezt a képességet, saját maga számára is nagyobb élvezetet ad a színpadi jelenlét. A színpadot persze tág értelemben érdemes érteni: lehet ez egy tárgyalási helyzet, prezentáció, fontos meeting is; a lényeg a sikeres szereplés vágya és fontossága.

HVG Extra Business: Hogyan kell ezt a módszertant elképzelni? Milyen tréningen vesznek részt a jelentkezők?

Per Bristow: Mondjuk úgy, hogy egy folyamaton vezetem végig az embereket, amely során felfedezik saját magukat és a bennük rejlő képességeket. A fizikai szintről indulunk, megfigyeljük a meglévő belső feszültségeket, amikről talán fogalma sem volt korábban a tanulónak. Elkezd olyan izmokat megérezni, amelyek létezéséről sem tudott. Aztán egy mélyebb tudati szintre ereszkedünk, megpróbáljuk feltárni a félelmeket, gátakat. Körüljárjuk, milyen félelmeket keltenek a nehezen kiénekelhető magas hangok, vagy milyen gátlásosságot vált ki, hogy egy szónok nem érzi elég tekintélyt parancsolónak a hangját. A belső gátak felfedezésével az ember megtapasztalja, hogy nem a hangja válik szabadabbá, hanem ő maga lesz szabadabb. A tudatosabb jelenléttel a közönséget is jobban érzi a fellépő, ami összességében hatásosabb kommunikátorrá teszi.

HVG Extra Business: Van-e számottevő különbség aközött, hogy beszédet tart valaki, vagy számot énekel a színpadon?

Per Bristow: Sok a hasonlóság, ahogy a különbség is. Ugyanazt a hangszert használjuk: a hangunkat, és ugyanazt a helyszínt kell élettel megtöltenünk: a színpadot. Az énekeseknek kötöttebb a produkciójuk: kottában megírt hangokat énekelnek, előírt ritmus szerint. Ugyanakkor ritmusa, dallama a szónoki beszédnek is van. Tapasztalatom szerint a szónokok is jelentősen profitálnak az éneklési feladatokból, és az énekesek is abból, ha szöveges feladatot kell abszolválniuk.

HVG Extra Business: Lehet-e valami általános tanácsot adni azok számára, akiknek kényelmetlen, ijesztő a színpadon való szereplés?

Per Bristow: Először saját magukban, egyedül kell megtapasztalniuk, milyen szabadságot ad a hangjuk használata. Csak ezután érdemes nekirugaszkodni annak, hogy hogyan működik mindez a közönség előtt. Meg kell tanulni, hogyan lehetünk urai az idegrendszerünknek, végül hogyan kerülhetünk bele ebbe a bizonyos „singing zone” zónába, vagy az éneklés, megszólalás flow élményébe. Igazából nem is a magabiztosság megszerzéséért küzdünk, az csak egy szerencsés melléktermék, ami abból következik, hogy ismerőssé válik a helyzet és tudatában vagyunk, hogy rendelkezünk a helyzet jó megoldásához megfelelő képességekkel. A nagy pillanat az, amikor már spontának tudunk lenni, amikor egy korábban lefagyást jelentő hibát elegánsan, spontán módon tudunk kezelni, és talán épp ez a jelenet válik emlékezetessé a közönség számára.

HVG Extra Business: A többség nem tervez persze színpadon, nagy közönség előtt szerepelni. Egy átlagembernek is hasznos lehet, ha a hanghasználatával tudatosan foglalkozik?

Per Bristow: Meggyőződésem, hogy semmilyen külön tehetség nem kell ahhoz, hogy valaki jól bánjon a hangjával. Mindenki másban tehetséges, és a legtöbb képesség nagyon is jól fejleszthető. Nem kell stadionokat megtöltő produkciókban szerepelni, ahogyan a teniszezés is élvezhető még akkor is, ha Roger Federernél valamivel kevésbé vagyunk ügyesek benne. De ahogy a teniszben is egyre nagyobb örömöt okoz a fejlődés, úgy a hangunk sikeres használata, az egyre hatásosabb kiállás is egyre több örömöt okoz. 

Bőhm Kornél interjúja a HVG Extra Business közreműködésével készült. 

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
HVG Extra Business Business magazin

Most akkor kell-e félnünk attól vagy sem, hogy elveszik a munkánkat?

A negyedik ipari forradalom gyökeres átalakulást hozhat a munkaerőpiacon is. Ha nem készülünk fel, a középosztály eltűnik, a jövedelemegyenlőtlenség tovább nő, sőt - mivel a munkavállalók egyben fogyasztók is - a piacgazdaság a ma ismert formájában fenntarthatatlan lesz - véli Martin Ford jövőkutató.

HVG Extra Business Business magazin

Nyelvet tanulna? Próbálja ki ezeket az appokat!

A mobilon és weben elérhető nyelvtanulás már jócskán túllépett a digitális szótárfüzet szintjén, a szavak magolásán túl komplexebb lehetőségeik vannak a tanulni vágyóknak. Sőt a legtöbb szolgáltatás már a motivációra is figyel.

37-et dekázott a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkára

37-et dekázott a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkára

Magyarázza a minisztérium, miért nincs igaza a Velencei Bizottságnak

Magyarázza a minisztérium, miért nincs igaza a Velencei Bizottságnak

May újságcikkben kéri a képviselőket a Brexit-megállapodás elfogadására

May újságcikkben kéri a képviselőket a Brexit-megállapodás elfogadására

Egyre több komoly ellensége van az oltásellenességnek

Egyre több komoly ellensége van az oltásellenességnek

Rossiék úgy ismerik a szlovákokat, mint saját magukat

Rossiék úgy ismerik a szlovákokat, mint saját magukat

17,7 millió forinton nyit a vadonatúj Tesla Y a szomszédban

17,7 millió forinton nyit a vadonatúj Tesla Y a szomszédban