HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Burai Péter, a Reborn márka alapítója a roncstelepre került autók biztonsági öveiből készít táskákat, pénztárcákat. Fő motivációja nem a környezettudatosság, sokkal inkább használhatatlan dolgokból értéket teremteni mások számára.

Péter molinótáskákkal kezdte, amelyekre biztosági övekből varrták a pántokat. Egy idő után annyi öv halmozódott fel, hogy táskapántnak hosszú évek alatt sem tudták volna mind felhasználni. Ekkor jött az ötlet, hogy készüljenek belőlük táskák, és rövid kísérletezés után megszületett a jelenlegi külső. Péter szerint rendkívül nehéz ezzel az anyaggal dolgozni, cserébe viszont strapabíró táskák születnek.

„Csak mert egy termék környezettudatos, még nem biztos, hogy hasznos is. A legutóbbi karácsonyi vásáron egy srác vett egy táskát. Megkérdeztem, magának veszi-e. Azt mondta, hogy a barátnőjének. Elmondtam, miből van, és milyen autótípusból. Nem tudta, nem azért választotta, hanem mert tetszett neki. Ez nekem nagyobb elismerés, mintha csak környezettudatosságból vette volna.” 

Péter szerint a beszerzés, a mosatás és a válogatás a munkafolyamat legmacerásabb része. „Egy évtizedekig használt biztonsági öv olyan koszos, hogy háromszor kell átmosni ipari mosógéppel” – meséli. Az alapanyagot ezután táblásítják, ami azt jelenti, hogy az öveket egymáshoz varrják a széleken, és a folyamat végén varrható anyagdarabot kapnak. A táblásítás bonyolult, mert az övek varrás közben sem mozdulhatnak el. Ezt ragasztócsíkokkal oldják meg, amiket utólag leszednek. Vágni speciális vágógéppel lehet, ami rögtön el is forrasztja a végeket, így nem foszlanak fel. A táblásítás után körülbelül négy óra alatt készül el egy táska.

©

A műhely zsákszámra teli van válogatott, felgöngyölített övekkel, az ember nem is gondolná, hogy ennyifélét gyártanak. Péter gyorsan sorolja a típusokat, és azt is, melyik milyen autóból került hozzá. Van itt 1200-as Lada övéből készült táska Lada-rajongóknak, de előkerül tűzoltótömlőből készült neszesszer is. Szeret kísérletezni. A cipzárat kivéve a táskák minden része újrahasznosított anyagból készül. Belső zsebeit bontott légzsákok darabjaiból varrják, nem is szabják át, így mindegyik zseb kicsit félkör alakú. Ez nem baj, ellenkezőleg, értékesebb attól, hogy jól látszik az anyag előélete.

Péter nem végzett művészeti iskolában, sőt még csak varrni sem tud, és egyelőre nem is szeretné megtanulni. Az ő feladata az ötlet és a szálak összefogása a megvalósításhoz, a társa pedig a pályázatokban segít. Még nem tudta teljesen átadni magát a Rebornnak, alkalmazottként dolgozik egy autós cégnél, de el tudja képzelni, hogy egyszer ugorjon egy nagyot.

©

„Volt olyan ötletem, hogy minden táskához csinálunk egy flájert, amelyre részletesen leírjuk, melyik milyen autóból készült. Alvázszám, típus, fotó a kocsiról. Ezzel egyelőre még várunk, mert olyan sok pluszmunka lenne, ami legalább a duplájára emelné az árat. Szeretnék nagyobb raktárkészletet tartani, beindítani a webshopot, esetleg külföldi boltokba szállítani. Ott nagyobb a piacuk a különleges dolgoknak.”

A fenti cikk teljes terjedelmében elolvasható a HVG Extra Business 2017/2-es számában.

A magazin friss lapszámában kreatív szakmák gyakorlataiból mutatunk mintát azok számára, akik fejlődni szeretnének, vagy akár csapatot, vállalatot vezetnek folyamatosan megújuló környezetben. A lapban emellett kiemelten foglalkozunk a kreativitáshoz szorosan kötődő dizájntémákkal is. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

11 cikk, amit csak akkor olvasson el, ha sikeres akar lenni

A kreativitás ma már nem csupán a művészi alkotótevékenységek sajátja, alapvető készségként kell magunkénak tudnunk, ha olyan területen dolgozunk, amely folyamatosan fejlődik. Íme néhány tipp a klasszikus kreatív szakmák gyakorlatából.