HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Papírból gyárt táskákat a Norsy Design alapítója, aki vallja, hogy a szemétből tartós használati tárgyat készíteni nagyszerű dolog, és tud profitot hozni.

„Egy dániai népfőiskolán találtam rá erre a hajtogatási technikára, ami annyira megtetszett, hogy a barátnőmmel elhatároztuk: itthon is megmutatjuk az embereknek. A társam egy év múlva visszaköltözött külföldre, így családi vállalkozás keretében folytattuk”

– mondja Szatmári Noémi, aki Norsy Design néven az édesanyjával készíti a táskákat, neszesszereket, pénztárcákat, tolltartókat, öveket és egyéb kiegészítőket.

©

Az alapanyaguk a papír, ami nem is olyan különleges, kivéve, ha táska készül belőle. „Többféle technikát is tanultunk, de ez tetszett a legjobban. Először kávézacskókból készítettem neszesszert: jó volt látni, mennyi hulladékot felvesz, több tucat kávészacskót is elnyelt egyetlen darab. Egyedül reménytelen vállalkozás lenne, ezért manufakturális keretek között, bedolgozókkal készítjük a termékeinket – folytatja.

A megvalósítás több lépcsőben történik. Először csíkokra szabják az alapanyagot, fóliázzák, hogy vízhatlan legyen, majd egyedi hajtogatási és fűzési technikával sorokat hajtanak belőle. Az így elkészült sorokat ketten varrják meg kézzel, duplán. A varrás nem látszik kívülről, így a termékek úgy néznek ki, mintha csak hajtogatással készültek volna. A kézimunka állandó, gépesíteni nem lehet, ezért is annyira különlegesek a táskáik.

„Ha egyedül csinálnám, másfél hétig tartana egy táskát elkészíteni, ami jelentősen megdrágítaná a folyamatot, így a termék nem lenne olyan vonzó a vásárlók számára. A bedolgozással, és azzal, hogy édesanyámmal varrjuk, le tudtuk rövidíteni néhány órára ezt a hosszú munkát” – teszi hozzá Noémi.

A különlegességét az alapanyag és a végtermékek egyedisége adja. Mindenféle papírt fel tudnak használni a teafilter csomagolásától kezdve a csokipapírig. „Szerencsére gyűjtik nekem a kidobásra szánt papírokat, magazinokat, ezekből egész sok össze szokott jönni. Ami nem is baj, mert ennek a technikának nagy az anyagigénye.”

©

A termékeket Noémi tervezi, ezzel a technikával bármekkora méretet el tudnak készíteni. A téglalap forma az általános, ezeket variálják fix méretekben.

„A végeredmény tartós, erős anyag, én már évek óta használom az enyémet, és a vásárlóktól sem érkezett panasz”

– mondja Noémi, aki vallja, hogy a szemétből divatot teremteni, belőle tartós használati tárgyat készíteni nagyszerű dolog, és tud profitot hozni. Tervbe vette, hogy profi webshopot szervez, de mivel a táskák teljesen egyediek, sok munkával jár lefotózni, feltenni mindegyiket a netre. Havi rendszerességgel részt vesznek a WAMP Design vásáron, illetve fix boltokba (Buborék boltok, Biatorbágy, Szentendre) is szállítanak.

Noémi több marketinges cégtől is kapott már ajánlatot fejlesztésre, de úgy érezte, ettől elveszne vállalkozásának manufakturális jellege, pedig ő épp ezt szereti benne. Így megmaradtak kisvállalkozásnak, de csak ebből most nem tud megélni. „A legsikeresebb időszakban egész nap csak varrtam, amibe kicsit belefáradtam. Ezért visszavettem a tempóból, viszont a minőség megmaradt. Leköltöztem vidékre, folytatom, de a saját tempómban” – mondja.

Nagy Melinda cikkét teljes terjedelmében elolvashatja a HVG Extra Business 2017/2-es számában.

A magazin friss lapszámában kreatív szakmák gyakorlataiból mutatunk mintát azok számára, akik fejlődni szeretnének, vagy akár csapatot, vállalatot vezetnek folyamatosan megújuló környezetben. A lapban emellett kiemelten foglalkozunk a kreativitáshoz szorosan kötődő dizájntémákkal is. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
HVG Extra Business Business magazin

„Nehéz feldolgoznom, hogy valami szemét”

Burai Péter, a Reborn márka alapítója a roncstelepre került autók biztonsági öveiből készít táskákat, pénztárcákat. Fő motivációja nem a környezettudatosság, sokkal inkább használhatatlan dolgokból értéket teremteni mások számára.

HVG Extra Business Business magazin

Nem akar megfulladni a szemétben? Ezt a 3 tanácsot tartsa be!

Nem kell egyik napról a másikra Zöld Hőssé válnunk, fokozatossággal is lehetünk tudatosak. Egyszerre mindig csak egy környezetbarát megoldással próbálkozzunk, majd annak rutinná válása után jöhet a következő kis lépés. Cikkünkben három egyszerű tippet mutatunk be.

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

A tűzzel játszik a neki nem tetsző településvezetőket csuklóztató Fidesz

A tűzzel játszik a neki nem tetsző településvezetőket csuklóztató Fidesz

Jennifer Lawrence és Adele betértek egy melegbárba, majd beneveztek egy ivóversenyre - videó

Jennifer Lawrence és Adele betértek egy melegbárba, majd beneveztek egy ivóversenyre - videó

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

Róma beelőzte az Orbán-kormányt a kínai úton

Róma beelőzte az Orbán-kormányt a kínai úton

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont