HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az odaadással űzött sport a személyiséget ugyanúgy edzi, mint az izmokat. Milyen pszichés jellemzők teszik a sportolókat sikeresebbé az üzleti és a magánéletben?

1. Teherbírás

Mivel a napi vagy heti többszöri edzés mentálisan is nagy teher, a sportolók a szakmai életben is jól viselik a nehézségeket. Toleránsabbak a nehéz feladatokkal járó kényelmetlenségek iránt, könnyebben lépnek ki a komfortzónájukból. Ha egy feladat igazán fontos számukra, hatalmas energiákat képesek mozgósítani. A sportolóknak emellett nem okoz gondot a házimunka vagy a ház körüli teendők elvégzése sem, és az örökmozgó gyerekekkel is könnyebben tartják a lépést.

2. Cél- és sikerorientáltság

A sportolók tisztában vannak azzal, hogy a siker nem jön könnyen, ezért hosszú időn keresztül képesek fenntartani a lelkesedésüket és a motivációjukat. Azt is tudják, hogy a célokhoz vezető utat hogyan építsék fel lépésről lépésre, hiszen minden edzésterv ezen alapszik: látni a célt, napról napra dolgozni érte, időnként felmérni a fejlődést, és szükség esetén újratervezni. Sokszor látjuk a sportolóknál, hogy a családi életüket is ugyanolyan elköteleződéssel építgetik, mint amit a sportkarrierjükből megtanultak. A gyerekek hobbijai, sikerei ugyanolyan fontosak számukra, mint a sajátjaik.

3. Kitartás

A sportban az időszakos kudarcok elkerülhetetlenek, ezért a sportolók megtanulják, hogy ne könnyen bizonytalanodjanak el, és addig folytassák az erőfeszítéseket, amíg azok eredményre vezetnek. Ez a magánéletre ugyanúgy érvényes: a jó párkapcsolatért sokat kell tenni, amiben a türelem nagy erény. A sportolók példát mutathatnak kitartásból a gyerekeiknek is, ahogyan az sem árt, ha van olyan hobbijuk, amelyet kitartóan űznek egy életen át.

4. Koncentrálás

A döntő pillanatban minden érzékszervükkel képesek a feladatra koncentrálni. Megtanulták kizárni a külső zajokat, az ellenfeleket, csak arra fókuszálnak, ami igazán fontos. Ez rendkívül értékes tulajdonság a szétszórt, állandóan a közösségi médián lógó kollégákhoz képest! Hányszor múlik azon minden, hogy valaki a döntő időpontban minden szellemi energiát egy feladatra tudjon összpontosítani! Fókuszált munkavégzés esetén nem utolsósorban több idő marad a családra is.

5. Fegyelmezettség

A sportolók addig dolgoznak, amíg a végére nem jutnak az aznapi feladatoknak, hiszen amit az edző előírt, azt teljesíteni kell. Nem esik nehezükre korán kelni, szűk időbeosztás szerint élni. Jó az önkontrolljuk: ha elhatároztak valamit, azt be is tartják. Félre tudják tenni a negatív érzéseiket, és csak a feladatra koncentrálnak, amíg elérik a céljukat. Egészséges étkezésükkel, rendszeres testmozgásukkal és hatékony munkavégzésükkel jó példát mutathatnak a család többi tagjának is.

©

6. Tolerancia a frusztrációval szemben

A sportban a fejlődés és a siker nem jön azonnal: a sérülések, az időszakos teljesítménycsökkenések, a kispadra ültetések, az átmeneti kudarcok érzelmileg megedzik az embert. Ezért aztán a sportolók jól tűrik a bizonytalanságot, a kiszámíthatatlan környezetet. Ha valamilyen tulajdonság jól jön az üzleti vagy privát életben, akkor ez az – a mindennapi bosszúságokat könnyedén venni, pozitívan hozzáállni bármilyen élethelyzethez.

7. Nyitottság

A gyors helyzetfelmérés, a stratégiaváltás, a rugalmasság versenyeket dönthet el. A legtöbb sportoló kérdőjel nélkül követi az edzői utasításokat, akkor is, ha azok szokatlanok, újak, változást hoznak a mindennapi rutinba. Megszokja, hogy kompetensebb fél irányítása alatt dolgozzon, elfogadja a konstruktív kritikát. Nyitott az új módszerek és ötletek iránt. Tudja, hogy másképp nincs fejlődés. Milyen nagy kincs egy-egy nyitott, rugalmas kolléga – vagy akár főnök! Milyen sokra értékeljük a párunknál, hogy képes meghallgatni és elfogadni más véleményt!

8. Magabiztosság

Nem kell ahhoz olimpiai bajnoknak lenni, hogy valaki egészséges önbizalomra tegyen szert. Minden kis siker építi és erősíti az önbizalmat. Tisztában lenni az erősségekkel, ismerni a gyengeségeket, de ezek mellett bízni a saját képességekben – nem ez bármilyen üzleti terv kivitelezésének alapja? A magabiztos fellépés, a határozottság nagy előny a szakmai életben, de az üzleti partnerek megnyerése mellett a párválasztásban is sikeres stratégia. A magabiztos szülők jó példát mutatnak gyerekeiknek is az egészséges önbizalom kifejlesztésében.

Nagy Gyöngyi cikkét teljes terjedelmében elolvashatja a HVG Extra Business 2017/2-es számában.

A magazin friss lapszámában kreatív szakmák gyakorlataiból mutatunk mintát azok számára, akik fejlődni szeretnének, vagy akár csapatot, vállalatot vezetnek folyamatosan megújuló környezetben. A lapban emellett kiemelten foglalkozunk a kreativitáshoz szorosan kötődő dizájntémákkal is. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

A sikeres meggyőzés változatos útjai

Ősi vágya az embernek, hogy hasson a társaira, és ezzel szándékainak megfelelő, célzott hatást érjen el. Mosollyal és mozdulattal, hanggal és csönddel, szóval és színekkel, hatalmas autóval és magas sarokkal, illattal és érintéssel, marketinggel és propagandával, karizommal és karizmával.

HVG Extra Business Business magazin

11 cikk, amit csak akkor olvasson el, ha sikeres akar lenni

A kreativitás ma már nem csupán a művészi alkotótevékenységek sajátja, alapvető készségként kell magunkénak tudnunk, ha olyan területen dolgozunk, amely folyamatosan fejlődik. Íme néhány tipp a klasszikus kreatív szakmák gyakorlatából.