HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyelőre inkább csak játékszernek tekinthetők a 360 fokos kamerák abban az árkategóriában, amelyet az átlagfelhasználók még szívesen megfizetnek. A különleges fotók és videók világába már 50 ezer forintból bele lehet kóstolni, de az igazán profi gépekért ennek sokszorosát is elkérik.

Insta360 Air - Kezdetnek megteszi

Aki a lehető legolcsóbban szeretné kipróbálni a 360 fokos fotózást vagy videózást, annak nem érdemes különálló kamerában gondolkoznia – a mobilra csatlakoztatható kiegészítő ugyanis feleannyiból is megvan. Ilyen például az Insta360 Air is, amely az Android 5.1 (Lollipop) és az ennél újabb rendszert futtató telefonokkal működik együtt. Az eszközből kispórolták a tárhelyet és a mikrofont, a kamera mindkét esetben a mobil erőforrásait használja. Akkumulátor sincs a kütyüben, amely így a telefon aksiját meríti, videózás közben elég gyorsan. A belépő szintű kamerától nem szabad csodát várni: mivel nem 4K minőségben rögzít, ezért – bár valódi 360 fokos lesz az élmény – közel sem tűéles. A szállítási költséggel együtt nagyjából 45-50 ezer forintért beszerezhető Insta360 Airből más-más telefonokkal kompatibilis kiadás is létezik, rendeléskor érdemes odafigyelni erre is. 

Samsung Gear 360 - A népkamera 

Az önálló rögzítésre alkalmas 360 fokos kamerák közül a legolcsóbb minőségi alternatíva a Samsung Gear 360 idei modellje. Ez már 4K minőségű videót készít, de a tűéles kép ezzel együtt itt is elmarad. Ha nem térszeleten, hanem teljes „gömbön” terül el a 4096 x 2048 pixel, az bizony sokat ront a végeredmény minőségén. Hobbifelhasználásra bőven elég azonban a Gear 360 által készített videó, ahogy a fényképei is jól mutatnak a Facebookon. A 80 ezer forintos kamera egészen addig használható önállóan, amíg rögzítünk vele, a felvételek kezeléséhez viszont már szükség van másik eszközre is. A támogatást igen furcsa módon oldotta meg a Samsung: a kamera (6-os vagy újabb) iPhone-okkal, pc-vel és Mac gépekkel is együttműködik, viszont androidos telefonok közül kizárólag néhány Samsunggal. A facebookos vagy youtube-os élő streamelés pedig csak számítógép vagy Android 7.0 rendszerű Galaxy mobil közbeiktatásával oldható meg.

Nikon Keymission 360 - Víz alatt is működik

A különleges látószög mellett ráadás, hogy sok megpróbáltatást is túlél a Nikon Keymission 360 nevű készüléke. Az akciókamerát a 2 méteres esések sem viselik meg, de ennél is praktikusabb előny, hogy a 30 méter mély víz sem. Így aztán mindenféle kiegészítő nélkül alkalmas víz alatti 360 fokos felvételek rögzítésére is. Szükséges viszont a kiegészítő akkor, ha – jellemzően víz felett – hangos videót szeretnénk vele rögzíteni, mikrofont ugyanis nem épített be a gyártó. Több nemzetközi szaklap is dicséri a Nikon Keymission 360 ár-érték arányát, de a hazai árazás (és főként a fizetések) mellett az egyenleg költségoldala azért meglehetősen magas: a 499 dolláros/eurós gép itthon bruttó 270 ezer forintba kerül.

Z CAM S1 - Csak profiknak

A mezőny kiemelkedő darabja a professzionális gépek közé sorolható Z CAM S1. A legtöbb hasonló képrögzítőtől eltérően ebben nem kettő, hanem négy kamera (optika) dolgozik, az általuk készített felvételből rakja össze a szoftver a 360 fokos végeredményt. A készülék már 6K-ban rögzít, amelynek eredménye a 4K-s kamerákhoz képest egy nagyságrenddel szebb, élesebb kép. Ez már nemcsak a Facebookon mutat jól, hanem VR-headsettel is kifejezetten élményszerűen átélhető tartalmak készítését teszi lehetővé. A Z CAM S1 2499 dolláros árára további 120 dollár szállítási költség adódik, ráadásul ekkora tételnél már a vám- és áfateher is jelentős többletet jelent. A millió forinthoz közelítő gépet persze nem is a hétvégi pihenésüket kamerázó magánfelhasználóknak találták ki.

Secure360 - Riasztó látvány

Több tekintetben is különleges darab a Secure360, amelynek nevéből kitalálható, hogy biztonsági kameráról van szó. A Waylens kifejezetten autókba szánja készülékét, segítségével pedig folyamatosan rögzíthetjük utunkat 360 fokban. Az eszköz álló járműben is hasznos lehet: segítségével telefonos alkalmazáson bármikor ránézhetünk az autónk körül történő eseményekre. A Secure360 maga is biztat erre, ha a beépített gyorsulásmérő és giroszkóp adatai alapján úgy ítéli meg, hogy valami történik az autóval. Ebben az esetben nemcsak minket riaszt, hanem a felhőben lévő tárolóba is elmenti a történtekről készült videót. A wifis dashcam 249 dollárért lesz rendelhető, és novembertől szállítják. A riasztóként is használható, 4G-képes verzió pedig 349 dollárba kerül majd, de csak jövő tavasszal jelenik meg.

A siker receptje 

1. Ahogy nincsen általában vett „jó telefon”, ugyanúgy nincs mindenkinek, minden körülmények között jó kamera sem. Érdemes alaposan átgondolni, milyen elvárásaink vannak, mert könnyen lehet, hogy tízezrekkel olcsóbban megússzuk.

2. Még a hagyományos képrögzítőhöz sem árt állványt használni, de a 360 fokos kamerához tulajdonképpen kötelező kellék a tripod. Ezen nem érdemes spórolni.

3. Az, hogy a 360 fokos kamera jóval többet rögzít a környezetéből, mint hagyományos társa, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyszerűbb is használni. Ha VR-headsetes megtekintésre szánjuk a videót, akkor ez fokozottan igaz: a kamera rossz elhelyezése, néhány hirtelen mozdulat vagy más kezelői baki nagyon el tudja rontani a nézői élményt. Érdemes tehát oktatóvideókat keresni a YouTube-on, aztán gyakorolni, tesztelni.

Balogh Csaba cikke eredetileg a HVG Extra Business 2017/3-as számában jelent meg.

A téli lapszám középpontjában a tudásmegosztás és a mentorálás témája áll. Interjúkkal, portrécikkekkel, szakértői anyagokkal próbáljuk bemutatni az életen át tartó tanulás egyik módját, amely megkülönböztethető képességeket kölcsönözhet nekünk. Arról is szót ejtünk, hogy a tudásmegosztás és a mentorálás a minőségi emberi kapcsolatok kialakításában is rendkívüli jelentőséggel bír.

Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg kedvezménnyel! Ha pedig érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!