HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az üzleti vállalkozásokhoz hasonlóan a sportkluboknak is számos versenytársat kell legyőzniük a sikerhez. Egyik sem lehetséges jó vezető nélkül. Kemény Dénes 16 éven keresztül irányította a magyar vízilabda-válogatottat, amellyel három olimpiai aranyat és megannyi más világversenyt nyert. Interjú.

HVG Extra Business: Sir Alex Ferguson, a Manchester United legendás korábbi edzője szerint az emberek akkor teljesítenek a legjobban, amikor tudják, hogy kivívták a vezetőjük bizalmát. Ez lenne a csapatvezető legfontosabb feladata?

Kemény Dénes: A játékos számára a legfontosabb, hogy érezze a főnök bizalmát, sőt szeretetét. Ezt én úgy próbáltam megoldani, hogy igyekeztem elkerülni azoknak a játékosoknak a behívását, akikkel valamilyen emberi bajom volt, mert biztos voltam abban, hogy az érzéseimet nem tudnám leplezni, így ők nem tudnának jól teljesíteni. Akkor pedig más többet tud hozzátenni a sikerhez.

HVG Extra Business: Hogyan lehet kiépíteni a bizalmat?

Kemény Dénes: A játékos mindig igényli a visszajelzést, a gondoskodást. Számára ez akkor is pozitív, ha nemcsak dicséretet, hanem építő kritikát, javulási, fejlődési tervet is vázol neki az edzője. Így tud kiépülni a kölcsönös bizalom.

HVG Extra Business: Mi az, amire nincs befolyása a klubedzőnek?

Kemény Dénes: Például a játékoskeretre. Javaslatot tehet, de ennek erősebb bajnokságok esetében anyagi vonzata van. Az esetek többségében a klubedző az idény vége felé – illetve külföldiek esetében még korábban – felméri, hány poszton szeretné megerősíteni a csapatát, majd ad egy listát az egyesület tulajdonosainak a kritériumoknak megfelelő játékosokról. Az már a tulajdonos dolga, hogy kit vásárol meg.

©

HVG Extra Business: Hogyan tudja az edző megteremteni az összhangot az eltérő személyiségű játékosok között?

Kemény Dénes: Nehéz kiegyensúlyozottan irányítani a csapatot, ha az edző rá van szorulva néhány nagyon jó pólósra, akikkel nem könnyű elfogadtatni, hogy a kevésbé jókra is szükség van. Comóban például a horvát sztárjátékosom csúnyán beszélt a nála tehetségtelenebb csapattársaival, és csak azt követően szokott le erről, hogy tudatosítottam benne: mindenki egyformán fontos a győzelemhez.

HVG Extra Business: A bajnokság végén elérendő célokat ki határozza meg?

Kemény Dénes: A tulajdonosok mindig rózsaszínűbben látják a kilátásokat, mint az edző, különösen, ha minden kérését teljesítik. Ám az ellenfelek játékerejével az edző van tisztában, ezért ő reálisan határozza meg a célt.

HVG Extra Business: És ezt közli a játékosokkal?

Kemény Dénes: Klubszinten nem tettem. Ha ugyanis megmondom, hogy például a tizedikek akarunk lenni, miközben ők a nyolcadik helyre is jónak érzik magukat, összetöröm az önbizalmukat. De azt sem mondhatom, hogy bár a játékosállomány alapján a tizedik helyre vagyunk valók, megszerezzük a hatodikat. Ez esetben ugyanis félő, hogy a cél távolisága nyomasztja majd őket. A válogatottban viszont mindig felvázoltam a célt. Sevillában, az 1997-es Európa-bajnokságon az első meccs előtti este ültünk a fűben, a hotel parkjában, és az „Uraim, ezt itt most meg tudjuk nyerni” mondattól teljesen felvillanyozódtak. Megittak egy pohár sört, majd jó hangulatban és elszántan aludni tértek. Végül pedig meg is nyerték a tornát.

©

HVG Extra Business: Vannak az edzőnek kiemeltebb partnerei a játékosok között?

Kemény Dénes: Ezt a kört nem szabad kijelölni, mert ezzel csak szétverjük a csapatot. Az elől azonban az edző nem zárkózhat el, ha néhány játékos mélyebben el kíván vele beszélgetni. Hogy ennek során mennyire menjenek bele a dolgokba, azt az edzőnek kell befolyásolnia.

HVG Extra Business: Ki alkalmas csapatkapitánynak?

Kemény Dénes: Aki egyformán képvisel engem a csapat előtt, és a csapatot előttem. Edzősködésem alatt volt olyan kapitány, aki nem volt jó választás, mert nem tudta képviselni a csapat előtt egy-egy, az aranyérem megszerzése érdekében hozott, népszerűtlen döntésemet. Ilyen helyzetekben a csapatkapitánynak mellém kell állnia, szemben a társaival. Ugyanakkor a jó kapitánynak az is feladata, hogy jelezze a legjobb játékosoknak: ha változtatnának a viselkedésükön a gyengébbekkel szemben, ők is jobban játszanának. A kapitánykodás legnagyobb veszélye, ha az illető nem tudja megtalálni a helyes arányt, vagyis hogy mennyit foglalkozzon a saját játékával, illetve hogyan lássa el a csapatkapitányi teendőit. Meccs alatt ugyanis minimálisan kell kapitányként szerepelni, azon jól kell játszani.

HVG Extra Business: Mennyire előny, ha valaki aktív játékosból lett edző, mint például ön is?

Kemény Dénes: A taktika meghatározásánál nem annyira lényeges, hogy az edző milyen játékos volt, az egyéni képzésnél már nagyon nem mindegy. Én nem voltam olyan jó játékos, mint az olimpiai bajnokaim. De jobb voltam annál, semmint hogy a hátam mögött kiröhögjenek, hiszen megszakításokkal 13 évig voltam válogatott. Így például amikor Molnár Tamásnak megmutattam egy reptéri átszállásnál, még az első olimpiai arany megszerzése előtt, hogy miként akadályozza meg a védőt a megelőző szerelésben, hitt nekem. Tudta ugyanis, hogy játékosi tapasztalataim alapján adok tanácsot.

©

HVG Extra Business: És akkor is ugyanúgy elfogadták a kritikát, amikor már többszörös olimpiai bajnokok voltak?

Kemény Dénes: Igen, főként, ha a visszatérő hibáikra világítottam rá. Ilyenkor a csatároknak készíttettem videomontázst, amelyből láthatták, hogy ha valamit rosszul csináltak, abból egyszer sem lett gól.

HVG Extra Business: Hogyan lehet motiválni többszörös bajnokokat?

Kemény Dénes: Senki sem szeret kimaradni a csapatból, pláne a válogatottból, ez erős motiváltság. Kevés kivétellel minden játékos egészen a keret kihirdetéséig bizonytalan volt, bekerül-e a csapatba. Jól tudták, hogy nálam nem az számít, mit ért el az előző években, hanem csak az aktuális játék, a csapat érdeke.

HVG Extra Business: Volt, aki jóllakott?

Kemény Dénes: Egyesek hajlamosak engedményeket tenni maguknak, ha már megvan az aranyérem. Például nem figyelnek a magánprogramjaikra. Arra például, hogy ha hétfő reggel edzés van, akkor előző este ne éjfélkor érkezzenek haza a hétvégi pihenőről, hiszen akkor a tréningen nem tudnak jól teljesíteni. De a megfelelő étkezés is nagyon fontos. Ezzel én csak kétszer foglalkoztam: egyszer 1997-ben, a szövetségi kapitánnyá választásom után, amikor elmondtam, hogy könnyebb az emésztés, ha különválasztjuk a fehérjét és a szénhidrátot. A másik alkalom pedig a 2008-as pekingi olimpia előtt volt, azt követően, hogy kint jártam Sir Alex Fergusonnál, és láttam, milyen borzasztó ételeket kapnak a Manchester United focistái. Meg is kérdeztem Sir Alexet, hogy ebbe hogyan mennek bele ekkora sztárok. Mire ő azt válaszolta: „ezt javasolta a szakember, nálam meg itt van a toll, amivel aláírom a játékosok fizetési csekkjeit”. Hazatérve kérésemre a szakemberek 72 órás étkezésterheléses tesztet végeztek a játékosokon, és mindenkinél megállapítottak valamiféle tendenciózus hibát. Azt, hogy a játékosok betartották-e a szakemberek javaslatát, nem ellenőriztem. Annyira ugyanis tudatosnak tartottam őket, hogy a siker érdekében odafigyeljenek erre.

HVG Extra Business: Nem szakmabeliektől kért már segítséget?

Kemény Dénes: Többször megesett, hogy valamelyik ismerősöm, aki nem szokott vízilabdameccsre járni, olyan meglátást vázolt fel nekem, aminél én apróbb részletekkel foglalkoztam, mondhatni, nem láttam a fát az erdőtől. De ugyanerre képes egy feleség is.

HVG Extra Business: Az újságírói kritikákra reagál?

Kemény Dénes: Az újságírói kérdések is sokszor kihoztak belőlem már olyan választ, amit magamtól nem fogalmaztam volna meg, és amelyek megválaszolásától jobb edző lettem. A kritikáknál inkább az szokott lenni a probléma, hogy az alig több mint egy nézői megállapítás. Mindig jöttek például azzal, hogy durvák a szerbek, emiatt nem játszunk mi mindig jól. Valójában a szerbek nagyon jók, a durvaságot pedig a bírók dolga megtorolni.

Az interjú 2017 tavaszán készült, és eredetileg a HVG Extra Business 2017/2-es számában jelent meg.

A téli lapszám középpontjában a tudásmegosztás és a mentorálás témája áll. Interjúkkal, portrécikkekkel, szakértői anyagokkal próbáljuk bemutatni az életen át tartó tanulás egyik módját, amely megkülönböztethető képességeket kölcsönözhet nekünk. Arról is szót ejtünk, hogy a tudásmegosztás és a mentorálás a minőségi emberi kapcsolatok kialakításában is rendkívüli jelentőséggel bír.

Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg kedvezménnyel! Ha pedig érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra BusinessFacebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!