HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amikor az ember otthona felújításába kezd, számos kérdés merülhet fel benne. Ezek közül a legfontosabb, hogy miként igazodjon el a trendek világában, és hogyan találja meg az ízlésének és a pénztárcájának megfelelő megoldásokat.

Térszervezés

Ha a felújítás során a falak mozgatásán is gondolkodunk, az első és legfontosabb kérdés, melyik funkciót hová rakjuk. Ehhez nem kevés megkötést kell figyelembe venni – legfőképpen a strangok helyét, a tartószerkezeti falakat és a homlokzati nyílászárókat –, emellett az életmódunk is nagyban meghatározza döntéseinket.

Napjaink egyik legmeghatározóbb iránya az „amerikai típusú” elrendezés, azaz az egyterű konyha-étkező-nappali. Ez nem csak múló trend, hanem a XXI. századi életformával járó térszervezés. A múlt század elején a konyha olyan kiszolgáló helyiség volt, ahol az esetek többségében a személyzet végezte a munkát. Napjaink kultúrájában viszont a főzés inkább közösségi élmény, amit nemritkán a család közösen végez. Akkor ajánlatos a konyhát lezárt helyiségben kialakítani, ha különösen érzékenyek vagyunk a főzéssel járó szagokra.

Nemcsak a főzéshez, hanem az intimitáshoz való viszonyunk is sokat változott. Ennek eredményeként jelennek meg a hálószobába állított fürdőkádak vagy a hálószobát a fürdőtől elválasztó üvegfalak. E korszerű megoldások tervezésekor érdemes azt is végiggondolni, ki, mikor végzi fürdőszobai teendőit, és ezzel zavarja-e a hálóban alvó párját. Az egybenyitott vagy üvegfallal elválasztott háló- és fürdőszoba kialakításakor célszerű gondoskodni valamilyen belátásgátló vagy fényfogó alkalmatosságról.

Hálószoba és fürdőszoba üvegfallal elválasztva
©

Hidegburkolatok

A nagyobb felújítások következő fontos kérdése a burkolatok cseréje. Ha nem akarunk nagy bontási munkálatokba kezdeni, és nem kívánunk túl sokat költeni, akkor a hidegburkolatok esetében jó megoldás lehet a csempék lefestése. Ehhez használjunk mindig jól tapadó alapozó réteget, és keressünk pontos leírásokat lakberendezési blogokon. Ám ez a technika csak a felújítást követő 3-4 évre jelent megoldást, utána a kopás miatt újra kell festeni. Szintén pénztárcakímélő megoldás, ha a barkácsboltokban kapható legegyszerűbb, kisméretű fehér csempét vásároljuk meg, és színes fugával próbáljuk feldobni.

A bevált gyakorlattal ellentétben nem kell az egész fürdőszobát kicsempéznünk, elég a zuhanyzó vagy a kád körüli falszakaszokat. A fürdőszoba többi falfelületére választhatunk a piacon kapható, jó minőségű, mosható-súrolható falfestékek több ezer színvariációja közül.

Ha ennél többet költenénk a burkolatokra, a lehetőségek tárháza végtelen. A kiselemes burkolatokban napjaink trendje a nem négyszög alakú csempe – számos gyártó kínálatában találhatunk hatszög, rombusz és elnyújtott paralelogramma alakú csempéket. Szintén divatosak a múlt század elejére emlékeztető, fózolt szélű metrócsempék és mintás cementlapok.

Cementlap burkolat fürdőszobában
©

A márvány is a reneszánszát éli, de helyettesíthetjük márványmintás kerámialapokkal, amik időtállóbbak a puha márványnál, és akár 1 x 3 méteres táblákban is megvásárolhatók.

Ha pedig valami igazán különlegeset szeretnénk, érdemes vízálló tapétát választani a fürdőszobába, mert már olyan jó minőségűt is kaphatunk, hogy a zuhanyzónk oldalfalát is leburkolhatjuk vele.

Melegburkolatok

Ha nem akarjuk cserélni a meglévő parkettánkat, de valami megújulásra vágyunk, ugyancsak remek megoldás lehet a parketta lefestése. Ehhez is rengeteg tanácsot találhatunk lakberendezési oldalakon.

Fehérre festett régi parketta
©

Ha cserélni kell a melegburkolatot, az emberek első gondolata általában a laminált padló. Ez jó megoldás lehet, ha nagyon kevés pénzből kell gazdálkodnunk. Csakhogy a valóban jó minőségű laminált padló árából már olcsóbb faparkettát is meg tudunk vásárolni, ami tapintásra és látványra is természetesebb.

Ha nagyobb költségvetésből dolgozunk, érdemes svédpadlót választani, amit akár 22 cm-es szálszélességben is kaphatunk. Klasszikusabb, polgári lakásokban mutatós ezeket a nagyelemes parkettákat halszálka- vagy chevronmintában lerakni.

A vagány megoldásra vágyóknak érdemes az öntött padlók kínálatában körülnézni. Precízen elkészített, sima felületű aljzaton néhány milliméter vastagságban igazán szép, betonhatású dekorfelületek alakíthatók ki. Gyerekszobákba, loft lakásokba egyedi megoldás akár a színes PVC burkolat is.

Falfelületek

Az egyik legkisebb beavatkozással járó, mégis nagyon látványos változást hozó munkálat a falfelületek kezelése. A legegyszerűbb út a falszínek változtatása, amihez egyes gyártók több ezer színből álló pallettájáról választhatunk. Érdemes egy-egy falfelületet kiemelni, és kicsit erőteljesebb színűre festeni, mint a szoba többi falát. Ha máshol nem is, a falfestésnél bátran lehet a trendeket követni, hiszen pár éven belül – viszonylag kis anyagi ráfordítással – újragondolhatók a felületek. A mostani trendnek megfelelő színek: a szürke minden árnyalata, a szürkéskékek, a sötétkékek, a pasztell színek közül a púder vagy a penész-zöld, a kicsit bátrabbaknak pedig a fekete vagy akár az arany.

A festett falakat földobhatjuk falmatricákkal is. Ezek közül nagyon mutatósak azok az apró mintásak, ahol az egyes darabokat (pöttyök, szívek, plusz jelek) viszonylag szabálytalanul ragasztjuk fel.

A falakat boríthatjuk tapétával is, a trendérzékenyeknek leginkább a nagyobb geometrikus mintákat, vagy a dzsungelszerű, növényi motívumokat ábrázoló tapétákat érdemes választaniuk.

Dzsungel-mintás tapéta
©

Ha valami igazán egyedi faldekorációt szeretnénk, ami biztosan nem köszön vissza az ismerőseinknél, gondolkodhatunk művészi falgrafikán. Sok tehetséges grafikust találni, aki a falfelületeket egyedi festéssel vagy grafikával tölti be.

Lakástextilek, kiegészítők

 A lakástextilek és kiegészítők kiválasztása az átlagos felújítás vagy építkezés utolsó simításaihoz tartozik. De meglévő lakásunkban is hatalmas változásokat érhetünk el, ha nem vágnánk bele nagyobb felújításba, mégis valami új hangulatra vágyunk.

Az ágytakarókat, a díszpárnákat és a függönyöket érdemes egységben kezelni, ami nem feltétlenül jelenti ugyanazt az anyagot. Ha nem akarunk sok pénzt költeni, és nincsenek extra méretű ablakaink, ágyaink, bátran vásároljunk függönyt, karnist és ágytakarót lakberendezési nagyáruházakban. Ha viszont valami időtállóbbra vágyunk, vagy különleges méretekre van szükségünk, és a pénztárcánk is megengedi, akkor érdemes erre szakosodott céggel kiviteleztetni az egyedileg tervezett, varratott függönyöket, lakástextileket.

Ugyanez igaz a lakberendezési kiegészítőkre is. Az áruházak kínálata mellett az utóbbi években egyes fast-fashion cégek is megjelentek az enteriőrpiacon, boltjaikban jó áron juthatunk hozzá látványos és divatos otthoni kiegészítőkhöz.

A mai trend az otthoni dekorációk, lámpák, kiegészítők esetében a natúr anyagok és színek használata. Fémtárgyakból a vörösréz és a sárgaréz uralja a piacot. Vásárolhatunk még divatos, betonból, fekete vagy fehér márványból készült tárgyakat is, illetve újra fénykorukat élik a különféle szőrök és bőrök.

Vörösréz, pasztell és szőrme kiegészítők
©

Szerencsére a kínálat minden területen óriási, és a Magyarországon forgalmazott termékeken kívül az interneten könnyen hozzájuthatunk egyedi darabokhoz külföldről is.

Paller Eszter cikke eredetileg a HVG Extra Business 2017/3-as számában jelent meg.

A téli lapszám középpontjában a tudásmegosztás és a mentorálás témája áll. Interjúkkal, portrécikkekkel, szakértői anyagokkal próbáljuk bemutatni az életen át tartó tanulás egyik módját, amely megkülönböztethető képességeket kölcsönözhet nekünk. Arról is szót ejtünk, hogy a tudásmegosztás és a mentorálás a minőségi emberi kapcsolatok kialakításában is rendkívüli jelentőséggel bír.

Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg kedvezménnyel! Ha pedig érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
„Az ukrán vendégmunkás már lejárt lemez, jönnek a burmaiak és a vietnamiak”

„Az ukrán vendégmunkás már lejárt lemez, jönnek a burmaiak és a vietnamiak”

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét

Ingyenes tuning a távolból: Egyszerű gyári szoftverfrissítéssel erősödnek a Teslák

Ingyenes tuning a távolból: Egyszerű gyári szoftverfrissítéssel erősödnek a Teslák

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

"Szakítani kell a dobd el kultúrával!" – Kire utalt Áder János?

"Szakítani kell a dobd el kultúrával!" – Kire utalt Áder János?

Üzent Erdogan, szerinte ki kell végezni a christchurchi tömeggyilkost

Üzent Erdogan, szerinte ki kell végezni a christchurchi tömeggyilkost