HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak, akiket a nyomás egyedi, izgalmas alkotásokra ösztönöz, másokat inkább blokkol és akadályoz a munkában. A HVG Extra Business cikksorozatának harmadik, befejező részében Panyi Zsuzsi iparművész mesél a kreativitás és a maximalizmus kapcsolatáról.

Az elsősorban üvegékszereiről ismert iparművész tíz éve indította önálló vállalkozását. Azóta is rendületlenül alkot saját műhelyében, menedzsel, sőt más iparművészeket is tanít, mégpedig vállalkozásuk sikeres működtetésére. Mint mondja, racionális ember – ami igen ritka a művészek között –, ezért nem nehéz összehangolnia a két tevékenységet.

A siker titka szerinte abban rejlik, hogy az alkotó megtanulja kiaknázni a kreativitását a vállalkozás vezetésében is. Elmondása szerint maximalista, ami olykor őt is gátolja: ha például nem érzi tökéletesnek valamelyik alkotását, nem dobja piacra. Szerencsés helyzetben van, kizárólag saját magának kell megfelelnie, éppen ezért egy-egy új ékszer megalkotásakor nem is kéri ki mások véleményét. A lényegre törő és hasznos üzleti tanácsokra viszont nagyon is ad, de csak ha szakértőktől érkeznek.

A munka megkezdése

Panyi Zsuzsi

„Amikor egy új kollekció ötlete elkezd mocorogni a fejemben, egyszerre körvonalazódik a dizájn, a marketing, a termék bevezetése, gyártása és árazása. Számomra ez flow-élmény: minden egyszerre és párhuzamosan fut. Ez persze nem jelenti, hogy a kezdéssel ne lennének néha gondok: én például halogatós típus vagyok. Feszültség alatt tudok igazán jól dolgozni, amikor már a nyakamon az önmagam számára kitűzött határidő. Ez a nyomás inspirál, ilyenkor sikerül az elképzeléseimet megvalósítani. A cél számomra mindig a tökéletes alkotás, ebből a szempontból nem befolyásol mások véleménye.”

Menet közben

„Előfordul néha, hogy elakadok. Van, hogy küzdök a feladattal és megcsinálom, de olyan is előfordul, hogy egy ideig félreteszem. Ha nem vagyok olyan hangulatban, hogy az új kollekciót profin, maximalista módon megoldjam, inkább hagyom – akár egy évre is félreteszem, egészen addig, amíg úgy nem érzem, hogy kikristályosodott az ötlet. Megtehetem, mert nem megrendelésre dolgozom. Olyan is előfordul, hogy bekattan egy ötlet, és egy hét múlva kész belőle a termék. A lényeg, hogy élvezzem a munkámat. Nem tudok kényszerből alkotni, csak szabadon.”

A munka befejezése

„Építészmérnöki karon végeztem, ahol az a mondás járta, hogy egy terv sosincs kész, csak le lehet adni. Ugyanez igaz az én munkáimra is: egy alkotás sosincs igazán kész, csak egyszer befejezi az ember. Ami nem feltétlenül jelenti, hogy olyan is lesz, amilyet szeretne. Nem kizárólag olyan művek kerülnek ki a nagyközönség elé, amelyek a művész részéről is befejezettnek mondható.”

Visszajelzés

„Nem zavarnak a visszajelzések. Gyorsan átgondolom őket, és ha úgy érzem, nem építő jellegűek, nem idegeskedem rajtuk. Ha viszont a negatív kritika előremutató, és jobbá teheti a termékeimet, a következő kollekciónál megpróbálom felhasználni. Az üzletvitelre vonatkozó visszajelzésekre viszont sokkal nyitottabb vagyok. Az első alkalmazottam felvételét – aki a marketingben segített – elég nehezen éltem meg: sokáig gondolkodtam azon, vajon elboldogul-e a feladatra felvett profi szakember az én kis szobából működtetett cégemmel. Csak profikkal vagyok hajlandó együtt dolgozni, az ő véleményükre viszont adok, elfogadom a szakmai hozzáértésüket, legyen szó akár honlaptervről, akár grafikáról.”

„A tökéletesség szubjektív dolog"

A HVG Extra Business cikkében a reklámbizniszben dolgozó Kenczler Marci mesél a kreativitás és a maximalizmus kapcsolatáról.

"Nem nézheti az ember sokáig közelről az alkotását"

A HVG Extra Business cikksorozatának második részében Szombat Éva fotós mesél a kreativitás és a maximalizmus kapcsolatáról.

László Éva Lilla cikke teljes terjedelmében elolvasható a HVG Extra Business 2017/3-as számában.

A téli lapszám középpontjában a tudásmegosztás és a mentorálás témája áll. Interjúkkal, portrécikkekkel, szakértői anyagokkal próbáljuk bemutatni az életen át tartó tanulás egyik módját, amely megkülönböztethető képességeket kölcsönözhet nekünk.

Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg! Ha pedig érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Marco Rossi egy Koncz Zsuzsa-idézettel üzent

Marco Rossi egy Koncz Zsuzsa-idézettel üzent

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Milyen ősz? Újabb melegrekordok dőltek meg a hét első napján

Milyen ősz? Újabb melegrekordok dőltek meg a hét első napján

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf