HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem optimizmus vagy pesszimizmus kérdése, hogy világunkat jobbnak tartjuk-e a korábbi világoknál – véli Steven Pinker neves harvardi pszichológus.

Friss TED-előadásában Pinker kifejti: az emberi jólét összetevőinek meghatározása közmegegyezésnek örvend, ezek a kategóriák pedig mérhetők. A jólét többek között tartalmazza az egészséget, a fenntarthatóságot, a prosperitást, a békét, a szabadságot, a biztonságot, a tudást, a szabadidőt és a boldogságot. A számok pedig azt mutatják, hogy a világ folyamatosan fejlődik minden területen – idézi fel az Urbanlegends.hu blog Pinker állításait:

– a várható életkor a világtörténelem nagy részében 30 év körüli volt – ma ez 70 fölöttire nőtt, sőt a világ fejlett részében 80 fölé,

– 250 évvel ezelőtt a világ leggazdagabb országaiban a gyerekek harmada nem élte meg az ötödik születésnapját – ezzel szemben mára a világ legszegényebb országaiban is 6 százalék alá süllyedt ez a mutató,

– 200 évvel ezelőtt a világ népességének 90 százaléka rendkívüli szegénységben élt – ma ez a szám 10 százalék alatti,

– a történelem nagy részében a nagyhatalmak állandó háborúban álltak egymással – most erre (legalábbis direkt formában) évtizedek óta nem volt példa, de csökkent a háborúk és a halálos áldozatok száma általában is,

– a demokrácia ugyan kapott egy pofont Venezuelában, Oroszországban, Törökországban, és a populizmus terjedése fenyegeti Kelet-Európát és az Egyesült Államokat is, de az elmúlt évtizedben a világ kétharmada demokráciában élt, ami szintén rekord a világtörténelemben,

– csökkent az esélye annak, hogy gyilkosság, autóbaleset, munkahelyi baleset vagy természeti katasztrófa halálos áldozatává váljunk,

– a 17. században még az európaiaknak is csupán 15 százaléka tudott írni vagy olvasni – ma a világ 25 év alatti lakosainak 90 százaléka,

– a 19. században a nyugati országok lakói heti több mint 60 órát dolgoztak – ma kevesebb mint 40-et (és még durvább csökkenés mutatható ki a házimunkára fordított időben).

Pinker szerint mindezek ellenére is hajlamosak vagyunk borúsan látni a világot, aminek egyik oka az elérhetőségi heurisztikának nevezett jelenség – vagyis amikor döntéseinket csupán az általunk elérhető információkra alapozzuk, és a többi infóval nem foglalkozunk.

A másik oka pedig az, hogy a hírek arról szólnak, ami történik, nem pedig arról, ami nem. Pinker szerint sosem hallunk olyan bejelentkezéseket, amelyben a riporter arról beszél: "Élőben jelentkezem az országból, amely békében él 40 éve". De ilyen címekkel sem találkozunk az újságokban: "Tegnap 137 ezer ember menekült meg az extrém szegénységből" – pedig ilyen cikket az elmúlt 25 évben minden nap lehetett volna írni.

Pinker szerint az a tulajdonságunk, hogy nem akarjuk meglátni a fejlődést, leginkább a fatalizmust és a radikalizmust élteti. Ehhez képest kínál alternatív viselkedést Pinker szerint az ő modellje, amely a fatalizmus és a radikalizmus helyébe a konstruktív viselkedést állítja.

Hasonlóan gondolatébresztő előadásokat az idei TEDxBudapest-en is hallhat, amelynek fő vendége Dan Ariely neves viselkedéskutató lesz. Jegyvásárlás itt, bővebb információért pedig kattintson ide.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
10 ezer óra gyakorlással tényleg profik lehetünk bármiben?

10 ezer óra gyakorlással tényleg profik lehetünk bármiben?

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy

CEU: a genderszak törlése a tanszabadság megsértése

CEU: a genderszak törlése a tanszabadság megsértése