HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Könnyen dobálózunk az internetfüggőség kifejezésével, ami nem csoda, figyelembe véve, hogy a digitális világ hány ponton próbál beférkőzni a mindennapjainkba. Cikkünkben olyan jeleket mutatunk be, amelyek arra utalnak, hogy a felhasználó az egészségesnél több időt tölt online tevékenységekkel.

Elszigetelődés

A netfüggőknek nincs szükségük a külvilágra, hiszen szinte mindenhez hozzájuthatnak a képernyő segítségével. Amíg ez a különféle házhozszállítási szolgáltatások igénybevételét jelenti, addig nincs feltétlenül gond (noha ezek mennyisége, gyakorisága intő jel lehet), viszont ha már a való életbeli kapcsolatait hanyagolja valaki, érdemes megkongatni a vészharangot. A függők számára idővel egyre abszurdabbá válik a valós kommunikáció, ridegekké, hűvössé válnak a családtagjaikkal és a barátaikkal szemben, idővel pedig elszigetelődnek a külvilágtól.

Alvászavarok

Mivel a hétköznapi munkavégzést vagy tanulást nem könnyű elbliccelni, a függők idővel a saját alvási idejüket áldozzák fel kedvenc tevékenységük oltárán. Így aztán kialvatlanok maradnak, nem tudnak koncentrálni, a csökkenő energiaszint pedig idővel a teljesítmény romlását idézi elő. Ráadásul, mivel a netezésre jellemzően este kerül sor, hiába szánnának pár órát az alvásra, a monitor fénye negatív hatással van a pihenés minőségére. Emellett, mivel a függők az újabb tartalmak fogyasztásával folyamatos ingerekkel bombázzák az agyukat, hosszabb időre lenne szükségük a „teljes kikapcsoláshoz” is.

Testsúlyváltozás

A netfüggők jellemzően túlsúlyosak vagy alultápláltak. Aki sokat ül a számítógép előtt, az értelemszerűen keveset mozog, ez pedig idővel azzal jár, hogy lelassul az emésztése. Ha pedig emellé valaki továbbra is a korábban megszokott mennyiségű táplálékot fogyasztja, óhatatlanul elhízik. A másik véglet a kóros soványság vagy akár alultápláltság is lehet, mivel a spektrumnak ezen a felén olyan függőket is találni, akik – például videonézés vagy online játék közben – egész egyszerűen elfelejtenek enni.

Hazudozás

Ha valakivel kapcsolatban úgy gondoljuk, hogy netfüggő, érdemes rákérdezni, naponta mennyi tölt online szörfözéssel. A függők – legalábbis azok, akik tisztában vannak azzal, hogy amit csinálnak, már káros – nem szeretnek szembesülni vele. Éppen ezért hazudni fognak, de legalábbis igyekeznek kedvezőbb fényben feltüntetni magukat, és alámondani a hálón elpazarolt időnek. Minél erősebb a függőségük, annál több időt töltenek a neten, így előbb-utóbb egyre több embernek fognak hazudni arról, mivel töltik az idejüket.

Érdeklődéshiány

Ahogy egyre jobban hatalmasodik el a függőség, úgy válnak más, korábban szeretett hobbik, elfoglaltságok érdektelenné. Ahogy a függő személy szükségletei átrendeződnek, úgy sorol hátrébb más dolgokat, csak hogy extra netezési időhöz jusson. A korábban nagy odaadással űzött hobbikat, sportokat először csak átmenetileg függeszti fel, később azonban már eszébe sem jut, hogy régen hétvégénként kirándulni vagy moziba járt a barátaival.

Hanyagság

A függők iskolai vagy munkahelyi eredményein előbb-utóbb érzékelhető lesz, hogy nem tudnak a korábbi szinten teljesíteni. Elcsúsznak a határidőkkel, slendrián munkát adnak ki a kezükből, az iskolai jegyeik pedig rosszabbak lesznek. Van, akit annyira beránt az addikció, hogy egyáltalán nem is törődik a következményekkel, míg mások folyamatos stresszben élnek. Mert bár látják, hogyan omlik rájuk a világ, mégsem tudnak változtatni az életükön.

Idegesség

Az online tevékenységek idővel rituálissá válnak. Gondoljunk bele, mivel kezdik sokan a napot: bekapcsolják a számítógépüket, megnézik az e-mailjeiket, a Facebookjukat, pár kedvenc blogjukat, majd az egész ciklus kezdődik elölről. A függők egészen addig szoronganak, idegeskednek, amíg bele nem vághatnak ebbe a folyamatba. De akkor is csillapíthatatlan vágyat éreznek, hogy netezni kezdjenek, ha csak unatkoznak. Próbálják leküzdeni a késztetést, de előbb-utóbb szinte önkéntelenül nyúlnak a telefon után, hogy picit megpörgessék a hírfolyamot, vagy kiosszanak pár lájkot.

Örömérzet

Amikor a függők végre félre tudnak vonulni, hogy belevessék magukat az információ tengerébe, minden háttérbe szorul. Úgy érzik, nincs érdekesebb, mint a Facebook-falán sorjázó bejegyzések vagy a YouTube-videók mellett megjelenő ajánlók. Szinte mindegy is, mit csinálnak, amíg pörögnek a bitek, a mennyben érzik magukat. Ez azonban csupán az agy gonosz tréfája, ilyenkor ugyanis azok a jutalomközpontok aktiválódnak az agyban, amelyek elárasztják a szervezetet endorfinnal. Akárcsak a drogfüggők, a netfüggők is ezt az érzést fogják keresni, és ezért mennek fel újra és újra a hálóra.

Bűntudat

A tudatos függők tisztában vannnak azzal, hogy amit tesznek, az nem jó. Bűntudatot azonban általában csak akkor éreznek, miután a fél éjszakát eltöltötték a képernyő előtt. Haragszanak magukra az elpazarolt idő miatt, és bűntudatuk van, amiért erről hazudnak a szeretteiknek – és végső soron saját maguknak is. Innen pedig már csak egyetlen lépés az ördögi kör bezáródásáig: a függők ugyanis, ahogy már említettük, az internetezést az örömérzettel és egyéb pozitív érzelmekkel kapcsolják össze. Így bűntudat esetén nem egy nagy doboz fagyihoz vagy tábla csokihoz nyúlnak majd bánatukban, hanem a világháló csodái közé menekülnek.

A fenti cikk eredetileg a HVG Extra Business 2018/1-es számában jelent meg.

Percenként nézegeti az e-mailjeit? A lájkok, tweetek és Instagram-posztok bűvöletében él? A telefonjával kel és fekszik? Ha a fenti kérdések közül akár csak egyre is igen a válasz, jó eséllyel ön is „viselkedési függő”. Ellenállhatatlan című könyvében Adam Alter a viselkedési szenvedélybetegségek szakértő elemzését adja, valamint ötleteket ad arra, hogyan szabhatunk gátat a folyamatnak, és vehetjük kézbe ismét az irányítást. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Bizottságot Gulyás Gergely 1956-ra emlékezve

A Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Bizottságot Gulyás Gergely 1956-ra emlékezve

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Meghalt a lettek eurovíziós sztárja

Meghalt a lettek eurovíziós sztárja

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Egyre csak romlik a levegő minősége

Egyre csak romlik a levegő minősége

Londoni elemzők: megugorhat a magyar infláció

Londoni elemzők: megugorhat a magyar infláció